Veti observa ca in numeroase retete indiene se foloseste iaurt: la sosuri, la salate, aperitive, la mancaruri, dulciuri, bauturi sau chiar la diferite tipuri de lipii. Traditional, in sudul Indiei, se consuma intotdeauna putin iaurt la finele mesei – la ei nu se serveste desert la finalul mesei ca la noi, ci iaurt.
Iaurtul are diferite denumiri in variatele limbi vorbite pe teritoriul Indiei. Va dau cateva asemenea denumiri ca sa stiti despre ce e vorba cand intalniti acei termeni pe internet sau pe la restaurante:
Curd(s) – in engleza indiana
Dahi – in limba Hindi
Da’i – in limba Bengali (vobita in Bengal)
Mosaru – in limba Kannada (vorbita preponderent in Karnataka)
Perugu – in limba Telugu (vorbita predominant in Andhra Pradesh)
Thayir – in limba Tamila (vorbita predominant in Tamil Nadu).
CUM SE FACE
Fooooaaarte simplu! Exista mai multe modalitati de obtinere a iaurtului, care folosesc culturi de bacterii speciale si/sau diferite aparate etc. Insa aceasta este metoda cea mai simpla pe care am gasit-o si aplicat-o si de care sunt multumita pentru ca nu-mi ia prea mult timp si rezultatul e super.
Cumparati 1 litru de lapte de la tarani (nu am incercat cu lapte de la supermarket). Puneti jumatate din el intr-un vas de 1 litru (bine ar fi ca vasul sa aiba capac). Puneti restul la fiert. Dupa ce l-ati fiert, lasati-l sa se racoreasca de la sine, nu la frigider. Cand inca mai e cald (nu fierbinte!), turnati-l peste laptele nefiert.
Lasati-l sa stea la loc cald cam 2 ore (vara, pe masa din bucatarie sau oriunde este cald ca afara) sau 4-5-6 ore (iarna). Dupa acest interval ar trebui sa observati ca laptele s-a prins binisor, deci aveti iaurt! Iarna ar fi mai indicat sa-l tineti pe calorifer cele 4-5 ore de la inceput, invelit intr-un prosop gros.
Functie de cat de gras e laptele, iaurtul va fi mai inchegat, mai gros, sau mai subtire. Gustul lui dulce si racoritor este foarte apreciat si de aceea este des consumat de indieni: ca si bautura dupa masa in combinatie cu mirodenii (Lassi), in sosuri, in mancaruri sau chiar simplu, la finele mesei.
Cu cat lasati acest iaurt proaspat sa stea (mai multe zile) cu atat va deveni mai acru si va fi ceva mai inchegat. Deci ideal ar fi sa-l consumati in ziua in care este gata (prins) sau a doua zi.
IAURT PROASPAT versus IAURT DIN COMERT
Iaurtul din comert este considerat vechi in Ayurveda, prea acru, si daca e consumat frecvent duce la boli grave ale oaselor, la reumatism, guta si alte boli neplacute si dureroase.
In plus, iaurtul din comert contine intotdeauna si alte elemente in afara de lapte, pentru ingrosare. Astfel, se pot folosi urmatoarele: Agar Agar (am vrea noi – oricum nu e cazul cu iaurtul din Romania), Gelatina (care se obtine din oase de animale, deci nu e o optiune pentru vegetarieni), amidon (de tapioca sau altele), lapte praf. De aceea iaurtul din comert iese atat de gros, de inchegat.
Nu stiu ce se foloseste la iaurtul “grecesc”, insa cu siguranta simplul fapt ca are 10% grasime nu conduce la obtinerea unui iaurt atat de dens. Pe un asemenea iaurt “grecesc” scria ca ar contine lapte praf.
Oricum ar fi, indiferent de tipul de iaurt din comert, nu am nici o garantie, ca vegetarian, ca nu s-a folosit gelatina.
Iaurtul facut in casa este, in primul rand, proaspat. Apoi este dulce la gust, placut si fin. Este mai subtire, e adevarat, insa ne-am lasat educati in mod gresit sa credem ca iaurtul este bun numai daca e gros, dens. Nu contine culturi dubioase. Aveti controlul perfect asupra compozitiei lui si stiti ce mancati si ce dati la copii. Este pur, simplu si delicios, cu adevarat sanatos.
RECOMANDARI AYURVEDICE
Ayurveda recomanda sa nu se consume mai mult de 3 linguri de iaurt pe zi de persoana. Nici intr-un caz nu se recomanda sa se bea cu castronul, adica in cantitati mari.
Tot Ayurveda spune ca nu e buna combinatia intre iaurt si fructe. Spre deosebire de amestecarea iaurtului cu diferite legume precum rosii, castraveti sau sfecla rosie in diferitele retete de Raita, combinarea lui cu fructe este clar contraindicata si nu poate fi ameliorata cu nimic.
Iaurtul proaspat este un aliment Sattvic, adica aducator de sanatate, armonie si lumina la nivelul mintii.
OBSERVATIA 1: M-am mai interesat pe la altii si am inteles ca toate incercarile de a face iaurt in casa folosind lapte UHT au esuat lamentabil. De asemenea, am incercat sa fac iaurt cu lapte cumparat din piata, de la dozator, si nu mi-a iesit niciodata decat o branza care s-a ridicat deasupra. Asta din cauza ca la dozator se pune laptele de azi peste cel ramas de ieri si in plus acest lapte este adunat de la mai multe persoane (tarani), fiecare litru muls Dumnezeu stie cand si totul amestecat. Deci va sfatuiesc sa-l evitati.
OBSERVATIA 2: Alta metoda: Daca aveti deja un iaurt bun, de casa, puteti pune 1 litru de lapte de la tarani la fiert, apoi il lasati sa se racoreasca de la sine, iar cand e inca caldut puneti 1 lingura de iaurt in el amestecand bine. Lasati-l sa stea la loc cald, intocmai ca mai sus, si… aveti iaurt.
ALTE PAGINI SUGERATE
Nu inteleg chestia cu gelatina pentru vegetarieni….Odata ce mananci iaurt care este de provenienta animala, ce mai conteaza gelatina?! Afara de situatia ca esti vegan, si atunci nu consumi iaurt !
Dana draga, iti inteleg frustrarea. Hai sa lamurim lucrurile.\
Exista o gelatina de origine animala si una de origine vegetala. Cea de origine animala se obtine, in principiu, din oasele animalelor. Asta implica omorarea lor, iar vegetarianismul are la baza respectul pentru alte fiinte vii, recunoscandu-le dreptul la viata!
Iaurtul nu implica nicidecum omorarea vacii sau caprei de la care provine laptele, deci poate fi consumat fara sa agresezi pe nimeni.
E mai limpede acum un pic?
Oare cu lapte vegetal ar iesi ? De migdale,ovaz,caju sau nuci?
Da. Am auzit de iaurt din caju dar nu stiu cum se procedeaza, n-am mai facut pana acum. Insa merita cautat pe net pt ca sigur exista romani care au postat asa ceva pe blog.
Laptele nu se fierbe! se lasa pur si simplu sa se prinda (laptele de la tarani) .prin fierbere laptele devine acid. cand devine “prins” ,la rece, ajunge alcalin iar doza de lactoza scade…
Draga Io, Ayurveda nu recomanda fierberea laptelui in clocot, doar incalzirea lui pana incepe usor sa se umfle, cel mult. Laptele fiert nu devine acid, ci devine pur si simplu mai puternic formator de mucus in exces in corp, deci perturba Kapha.
Reteta data de tine e de lapte prins, nu de iaurt, deci e alt produs, cu alte proprietati.
A-ti baza alimentatia pe moda nutritionista moderna acid-alcalin nu este recomandat de Ayurveda. Este un punct de vedere un pic cam simplist si imatur, care va fi infirmat de timp.
dupa ce s-a prins iaurtul…iau smintana pt a nu fi gras…ma mir ca nu a spus nimeni acest lucru!!!
Scuza-ma Livia dar…ce aiurea! De ce-ai face asta?? Cunosc prea bine obsesia vestului cu 0% grasimi insa nici chiar asa…
draga mea, am cautat o reteta de lassi si am fost surprinsa ca nu am gasit. Poate va fi prinre urmatoarele tale postari. Multumesc mult pentru retete, esti o mare susrsa de inspiratie pentru mine. Dana.
Da, ai dreptate, nu stiu cum de mi-a scapat ca doar fac Lassi frecvent, de diferite tipuri. Voi posta in curand cateva retete, pentru fiecare tipologie. Multumesc ca mi-ai semnalat!
Buna .Eu ador mancarea indiana ,si gatesc dealtfel anumite retete.Multumesc ptr toate sfaturile si rettele ,sunt minunate.
Multumesc Viorica. Ma bucur ca ne-am gasit. Iti doresc o experienta minunata in continuare cu bucataria indiana/ayurvedica.
abea astept sa incerc reteta de iaurt dar in asteptare ma alatur celor care va felicita pentru blog; mi-am imbogatit mult meniul de cand l-am descoperit si gandul de a deveni vegetariana ma incearca din ce in ce mai mult 🙂
Ce dragut! Multumesc Stefana. Este grozav cand oamenii vad ca exista optiuni si ca se poate trai foarte bine cu o dieta vegetariana. Condimentele sa traiasca! Ele deschid mult posibiltatile de a gati in fel si chip alimentele.
Multumesc pentru vizita si cuvintele frumoase! Mult succes in dieta vegetariana 🙂
asa este – mi-a iesit un iaurt f.f.bun.Un blog minunat cu multe retete bune si tipsuri pe masura.
Multumesc frumos pentru aprecieri. Ma bucur ca iti place!
Ce simplu!!!! Iubesc blogul asta! Am gasit o gramada de retete si trucuri simple pt. gatit, plus ca ador mancarea indiana<3333