Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Nautul. Aceasta leguminoasa minunata. Un dar de la zei, pe care indienii il pretuiesc foarte mult si il folosesc foarte des atat pentru mancaruri, cat si pentru dulciuri sau snacks-uri. In India nautul este foarte mult prezent, fiind cot la cot ca importanta cu graul.

Tocmai de aceea am ramas un pic surprinsa cand am observat ca nu am postat nici macar o reteta cu naut pana acum. Cu exceptia retetelor in care se foloseste faina de naut. Aaa, si Falafelul. Dar asta nu prea e o retetea indiana de-adevaratelea, asa ca nu se pune.

La noi nautul este cam ocolit din cauza ca majoritatea gospodinelor sunt foarte grabite si traiesc cu impresia ca dureaza mult pana il fierbi. Mai este si faptul ca la romani nautul e ceva relativ nou si nu prea circula multe retete in care se poate folosiā€¦cu exceptia Hummus-ului de care te cam saturi la un moment dat.

Asa ca imi propun sa va ofer muuulte retete cu aceste boabe minunate, dulci si care hranesc creierul.

Channa Dal Tadka este prima din seria asta. Am gasit reteta pe un blog simpatic si vesel, si am tradus-o pentru voi intocmai. Reteta provine din sudul Indiei.

timp de preparare: 25 -30 minute (+ inmuiat si fiert nautul)

pentru 4 persoane

INGREDIENTE

1 + 1/2 cani naut uscat sau 2 conserve naut deja fiert

1 ceapa

2 rosii

2 chilli verzi

2 pastai cardamon

2 cuisoare

1 bat mic de scortisoara

1 mana caju

1 bucatica ghimbir proaspat

1 lingurita chimion seminte (Jeera)

1 chilli rosu uscat – optional

1 lingurita turmeric

1/2 lingurita piper cayenne (pulbere de chilli rosu)

2 +2 linguri ulei (sau Ghee)

verdeata

METODA

In aceasta reteta puteti folosi fie naut uscat, fie naut la conserva, deja fiert.

Daca folositi naut uscat, atunci trebuie sa-l puneti la inmuiat peste noapte sau macar 4 ore. Apoi scurgeti apa si il puneti in oala cu presiune, cu putina apa si 1/2 lingurita turmeric. Fierbeti-l bine, insa nu intr-atat incat boabele sa se sfarame. Scurgeti apa si lasati-l deoparte.

Intr-o tigaie puneti 2 linguri de ulei la incalzit si adaugati chilli verzi taiati (fara seminte daca vreti mai putina picantzeala), cardamon, cuisoare, scortisoara. Tineti pe foc si amestecati cam 20 secunde.

Apoi adaugati ceapa tocata. Gatiti pana ceapa devine translucida.

Adaugati rosiile tocate, turmeric, piper cayenne. Mai gatiti 4-5 minute (daca folositi rosii de la conserva e nevoie numai de 2 minute).

Lasati sa se racoreasca 10 minute. Apoi mixati impreuna cu caju si ghimbir cu mixerul vertical sau in blender.

Intr-o oala puneti restul de ulei la incalzit si apoi puneti semintele de chimion si chilli-ul rosu uscat. Dupa 10 secunde rasturnati nautul cu pasta. Adaugati apa pentru a obtine consistenta dorita (cam 1 cana). Puneti si sare si aduceti la punctul de fierbere.

Tineti pe foc inca 5 minute. Gata! Presarati verdeata si serviti.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta este o reteta foarte potrivita pentru persoanele Kapha. Si indivizii Vata pot consuma nautul preparat astfel, chiar daca pentru ei nautul in general nu este recomandat, insa ar fi bine sa evite chilli-ul rosu si piperul cayenne. Pentru Pitta este neaparat de scos din reteta orice picantzeala: chilli verzi si rosii, precum si pulberea de chilli rosu.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chole Tikki - Piftelute din Naut

Chole Tikki – Piftelute din Naut

Chickpeas Korma - Korma de Naut in suc de Rosii

Chickpeas Korma – Korma de Naut in suc de Rosii

Chana Dal Rice

Chana Dal Rice

Kabuli Chana Shorba - Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Kabuli Chana Shorba – Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete noi.

Join 4,646 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

BASICS

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 853,321 vizite

CALENDAR

October 2014
S M T W T F S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 4,646 other followers

%d bloggers like this: