Baingan Bharta – Salata de Vinete cu Iaurt

Aceasta reteta provine din Punjab, stat indian de la granita cu Pakistanul. Este o mancare pe baza de vinete, deci de sezon (septembrie). Exista mai multe tipuri de Baingan Bharta, insa aceasta este mai aparte, fiind ca o salata de vinete cu iaurt. Felul in care vinetele sunt gatite cu iaurtul face ca aceasta salata sa fie mult mai dietetica decat pasta obisnuita de vinete, asa cum se consuma la noi in mod obisnuit, pentru ca foloseste incomparabil mai putin ulei. Rezultatul e o salata usoara, placuta, pufoasa.

timp de preparare: 40-45 minute

pentru 4 persoane

grad de picantzeala: 

INGREDIENTE

2 vinete mari

300 grame iaurt (sau mai putin, dupa gust)

1 ceapa medie

1 chilli verde

1 bucatica ghimbir cam cat o nuca

2 catei usturoi

1 lingurita seminte chimen (Jeera)

1/2 lingurita fenicul pulbere

1/2 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)

1/2 lingurita turmeric

1 legatura marar/patrunjel verde

3 linguri ulei

1/2 lingurita sare (mai mult sau mai putin, dupa gust)

METODA

Coaceti vinetele pe flacara (dureaza mai putin decat in cuptor), curatati-le si, eventual, daca sunt prea amare, lasati-le la scurs putin. Apoi tocati-le bine in blender sau de mana.

Puneti uleiul in tigaie si lasati-l sa se incalzeasca. Totul se face pe flacara medie spre mica. Cand temperatura uleiului este buna, aruncati semintele de chimen in el si lasati-le 5-10 secunde sa pocneasca. Imediat, puneti ghimbirul, ceapa, chilli-ul si usturoiul tocate. Amestecati. Dupa aproximativ 1 minut, puneti condimentele pulbere. Nu le lasati sa se arda. Rasturnati imediat si vinetele in tigaie, impreuna cu sarea si verdeata. Tineti pe foc 2 – 3 minute apoi adaugati iaurtul (bine batut anterior). Amestecati continuu ca iaurtul sa nu se branzeasca. Atentie: amestecati continuu pentru ca vinetele vor avea tendinta sa va improaste ca mamaliga!

Luati de pe foc si lasati sa se racoreasca cel putin 30 minute inainte de masa. Cu cat e mai racorita cu atat e mai buna.

Din punct de vedere Ayurvedic: In mod normal, vinetele cu iaurtul nu sunt compatibile. Insa combinarea lor cu condimentele de la lista cu ingrediente le ajuta mult sa se impace si sa nu ne taxeze atat de mult sistemul. Baingan Bharta este accesibila tuturor, insa ocazional. Nu va faceti un obicei din a consuma prea des aceasta salata, mai ales daca aveti dezechilibre de tip Pitta (agresivitate, boli de piele, probleme cu bila etc). De asemenea, cautati sa folositi iaurt obtinut in casa.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete noi.

Join 3,588 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

BASICS

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 729,197 vizite

CALENDAR

July 2014
S M T W T F S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,588 other followers

%d bloggers like this: