CHEGODILU – Ineluse crocante din Faina de Orez

Ineluse crocante din faina de orez

Chegodilu sau Chegodi este un snack mult iubit in Andhra Pradesh. Este rontzaiala preferata a locuitorilor din acest stat indian si este consumat cu orice ocazie / scuza posibila. De fapt, exista variante ale acestui snack si in Karnataka – unde se numeste Kodubale, si in Tamil Nadu – unde se numeste Kola Vadai.

Chegodilu sunt de fapt niste ineluse din faina de orez, prajite, crocante, din care nu te mai poti opri sa mesteci. Odata ce ai luat un inelus, urmeaza o serie de crantz, crantz, crantz, fara pauza, pana ce te pomenesti ca ai devorat un castron intreg.

Am prezentat de curand niste rude foarte gustoase ale acestor ineluse, pe nume Mosaru Kodubale – reteta este asemanatoare – care contin iaurt si sunt mai putin crocante, mai moi. Amandoua merita efortul.

adaptare dupa: My Kitchen Experiments

timp de preparare: 1 ora

rezulta aproximativ 50 buc

grad de picantzeala: 

INGREDIENTE

1 cana faina de orez

1 cana apa

1 lingura ulei sau Ghee

1/2 – 2/3 lingurita sare

¼ lingurita pulbere de chilli rosu

2 lingurite susan alb

1 lingurita chimen (Jeera)

1 lingura Mung Dal galben – optional

1 lingurita Chaat Masala – optional

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Spalati Mung Dal-ul, daca il folositi. Puneti apa la incalzit impreuna cu Mung Dal, sarea si uleiul. Cand incepe sa fiarba, dati ochiul la mic si turnati faina de orez toata dintr-odata. Amestecati imediat cat mai bine. Inchideti flacara, acoperiti cu capac si lasati sa stea cam 20-30 minute, pana ce amestecul se racoreste suficient de mult ca sa-l puteti atinge cu mana fara sa va frigeti.

Rasturnati acest amestec intr-un castron, adaugati susanul, chimenul si pulberea de chilli rosu si incepeti sa framantati pana obtineti o coca moale si fina, putin lipicioasa. Nu mai adaugati deloc faina de orez si nici apa.

Ungeti-va palmele cu o picatura de ulei si incepeti sa luati bucatele mici din aluat, mai mici decat o nuca. Formati bilute din ele, apoi frecati-le intre palme asa incat sa obtineti niste cilindruti grosi de 5 mm. Uniti cele doua capete – aveti grija sa se lipeasca bine intre ele. Puneti deoparte. Procedati astfel pana ce terminati tot aluatul.

Intre timp puneti uleiul la incalzit. Cand uleiul s-a incins bine de tot dar nu fumega, puneti cateva ineluse la prajit. La inceput e posibil sa se lipeasca intre ele. Nu le despartiti pentru ca s-ar putea sa se rupa. Le puteti separa mai usor cand se ridica la suprafata. Oricum, bine ar fi sa nu le ingramaditi. Prajiti cam 3-4 minute, pana devin aurii. Scoateti inelusele pe o bucata de hartie prosop.

Dupa ce le-ati prajit pe toate, presarati o lingurita de Chaat Masala deasupra lor si amestecati-le bine. Sunt mai bune la gust asa.

OBSERVATIE: Prajiti Chegodilu in ulei fierbinte. Altfel inelusele vor absorbi prea mult ulei.

Din punct de vedere Ayurvedic: Chegodilu este un snack potrivit persoanelor Vata. Poate fi consumat ocazional de persoanele Pitta, insa numai daca scot din reteta pulberea de chilli rosu si nu au perturbari mari de tip Pitta (gen probleme cu vezica biliara sau ficatul, acnee sau alte boli de piele, inflamatii, febra,  etc). Indivizii cu predominanta Kapha ar putea sa guste uneori, un inelus-doua, dar cam atat.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Covrigei indieni din faina de orez

Mosaru Kodubale

Snacksuri indiene

Namak Paare

Besan Paare

Besan Paare

Savory Sesame Fingers

Savory Sesame Fingers

Discussion

One thought on “CHEGODILU – Ineluse crocante din Faina de Orez

  1. Foarte amuzant procesul de “fabricare” a ineluselor:) Recunosc ca faina turnata in apa fierbinte mi-a starnit curiozitatea. Ma asteptam sa iasa o pasta “oparita”, dar, din fericire, au iesit niste ineluse crocante. Multumesc!

    Posted by ema | 21 May 2013, 8:54 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete noi.

Join 3,581 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

BASICS

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 723,939 vizite

CALENDAR

July 2014
S M T W T F S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 3,581 other followers

%d bloggers like this: