Condimente, Coriandru, Fenicul

Despre condimente – Coriandru si Fenicul

Am postat pana acum retete intr-o graba febrila, prezentand totul ca si cum ma adresam unor cunoscatori. Dar iata ca realitatea m-a adus cu picioarele pe pamant sub forma unor comentarii care imi atrageau atentia ca vorbesc in termeni SF pentru vasta majoritate a cititorilor. Asadar, rog sa-mi fie cu iertare si promit sa ma straduiesc sa fac totul mult mai accesibil, de la denumirile de retete la tehnicile de gatit.

Astazi mi-am propus sa explic putintel ce-i cu condimentele astea misterioase de care tot vorbesc la ingrediente si mai ales cum se folosesc si de unde se procura !

Coriandrul – numit Dhania in limba hindi. La indieni el se gaseste proaspat, verde, asa cum noi gasim patrunjel pe la toate pietele. Numai ca gustul e diferit de cel al patrunjelului. Forma frunzei este destul de asemanatoare.

Noi nu dispunem decat de coriandru sub forma de seminte uscate. Dar sunt foarte bune si acelea. Din ele se face pulberea de coriandru la care am tot facut referire prin retete. Cum se obtine pulberea? Simplu: intr-o rasnita (poate fi si de cafea) se pune coriandrul seminte si se rasnesc cam 30-40 secunde. Nu e nevoie de rasnit mai mult intrucat semintele de coriandru sunt usor de spart si relativ moi fata de alte condimente. Daca aveti un mojar cu pistil de marmura sau alt material puteti sa obtineti pulbere (un pic mai grunjoasa) si in acest fel.

Rasturnati pulberea obtinuta intr-un recipient ermetic inchis din care veti folosi la prepararea mancarurilor, supelor si sosurilor indiene. Cel mai bine ar fi sa se consume pulberea respectiva in decurs de 1 luna – doua, insa puteti sa o tineti si 6 luni spre un an fara ca sa se piarda aroma. Important e ca vasul/borcanelul sa fie inchis etans si sa nu fie expus direct la Soare.

Unde se gaseste? Pe la toate punctele de naturiste si de plafar. Se vinde ca ceai ambalat in cutii/plicuri de 50 sau 100 de grame.  Se mai gaseste si pe la hypermarketuri sau supermarketuri la sectiunea condimente. Pret foarte accesibil.

Se pot folosi si semintele intregi atunci cand preparati Tarka (amestec de ulei cu condimente diverse) insa eu l-am preferat sub forma de pulbere intrucat semintele nu se comporta atat de bine la prajit in Tarka – se ard usor si in plus e neplacut sa le gasesti prin gura cand mesteci. Aroma pe care o dau semintele este mult mai putin intensa fata de cea data de pulbere. Pulberea miroase extrem de agreabil si invioreaza gustul mancarurilor. Este foarte bun de folosit de oricine nefiind un condiment picant. Este bland si placut.

Fenicul – Saunf in Hindi. Este un condiment extrem de placut la gust si care creste si la noi. In bucataria indiana se folosesc doar semintele de fenicul (nu si planta verde) atat intregi cat si ca pulbere. Daca gasiti in vreo gradina fenicul proaspat incercati sa mestecati doua-trei seminte inca verzi si cred ca veti recunoaste (cei mai …maturi) gustul de la bomboanele Negro din copilarie…

Semintele se folosesc la Tarka insa ca si in cazul coriandrului, sunt un pic mai mari si poate fi neplacut sa le gasiti prin gura cand mestecati. De aceea va recomand pulberea care se obtine tot asa, rasnind semintele de fenicul in ransita (de condimente sau de cafea). Trebuie rasnit minim 1 minut. Pulberea se recomanda a fi pastrata intr-un borcanel/vas ermetic inchis, departe de razele solare. Rezista mult timp daca este pastrat astfel (cam un an). Se foloseste la mancaruri, supe si sosuri. Are un gust puternic aromat, nepicant, foarte placut si inviorator. Este un condiment bland, bun pentru toata lumea. Puteti gasi Fenicul la orice plafar sau punct naturist, la un pret mic. Nu am dat de Fenicul pe la hyper/super-marketuri.

Incercati sa folositi aceste doua condimente (Coriandru si Fenicul) la pregatirea hranei chiar daca nu le folositi in stil indian. A adauga o lingurita de coriandru sau fenicul macinat la supa aduce niste arome deosebite. Si in plus, sunt si foarte sanatoase.

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,930,078 vizite

CALENDAR

November 2011
S M T W T F S
« Sep   Dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d bloggers like this: