Cardamon verde, Chimion (Jeera), Cuisoare, Frunze de Dafin, GHEE, Ghimbir, Masalas, Mazare proaspata, Mustar, Nuca de Cocos, Orez, Scortisoara

Spicy Peas Rice – Orez cu Mazare si Condimente

Orez cu mazare si condimente

Desi in titlu se distinge cuvantul “Spicy” care duce imediat cu gandul la ceva necomestibil de picant, in acest caz e vorba doar de condimente soft, neagresive. Asadar nu dati bir cu fugitii inainte sa o incercati. Reteta este preluata din cartea Ayurvedic Cooking for Self-Healing a lui Usha si Vasant Lad.

timp de preparare: 30 minute

3 portii

grad de picantzeala: 

INGREDIENTE

1 cana orez Basmati

1 cana mazare de la borcan (sau proaspata)

1 bucatica ghimbir proaspat cat o nuca

2 linguri nuca de cocos razuita (uscata)

1 lingurita seminte chimen (Jeera)

1 lingurita seminte mustar

3 frunze de dafin

1 baton scortisoara lung de vreo 4 cm

7 cuisoare

7 pastai de cardamon

1 lingurita Basic Garam Masala

1 + 1 legaturi patrunjel verde (a doua e pentru garnisit, deci e optionala)

1 ceasca apa rece + 4 cani apa fierbinte

2 linguri Ghee solidificat

1/2 lingurita sare

METODA

Spalati orezul in cateva ape. Scurgeti si clatiti mazarea din borcan. Tineti deoparte.

Curatati ghimbirul si puneti-l in mixer/blender impreuna cu cele 2 linguri nuca de cocos, o legatura de verdeata si 1 ceasca apa rece. Mixati pana obtineti un amestec lichid si toate componentele sunt bine maruntite (cateva secunde). Tineti deoparte.

Pregatiti semintele de chimen si de mustar impreuna, si separat batul de scortisoara, cuisoarele, cardamonul si dafinul.

Intr-o oala de 2 litri incalziti Ghee si cand e suficient de fierbinte dar nu fumega (atentie: Ghee fumega mai rapid decat uleiul) aruncati in el semintele de chimen si mustar.

Dupa ce ele pocnesc, puneti inauntru si celelalte condimente: scortisoara, cuisoarele, cardamonul. Dupa 2-3 secunde, nu mai mult ca se ard repede, turnati amestecul de cocos cu ghimbir, verdeata si apa. Turnati si Garam Masala (coriandru macinat daca nu aveti Masala), amestecati si tineti pe foc cam 2 minute.

Turnati in oala orezul si mazarea, amestecati bine. Orezul va absorbi imediat lichidul din oala. Turnati apoi cele 4 cani de apa fierbinte (aprox 1 litru), puneti sare si fierbeti cu capac pe foc mic timp de 20 minute. Amestecati ocazional.

Garnisiti cu cealalta legatura de verdeata tocata. Puteti stropi cu cateva picaturi de zeama lamaie dar numai in farfurie, nu cand orezul e pe foc. Lamaia nu trebuie niciodata trecuta prin foc.

OBSERVATIE: Eu am avut o conserva de mazare cu morcov si a fost foarte ok. Deci folositi ce aveti. Important e ca mazarea sa fie deja fiarta sau macar pe jumatate fiarta. Mazarea cauzeaza gaze si fermentatie in intestine, ceea ce provoaca Vata, asa ca ea trebuie bine fiarta, caz in care este de mare folos ajutand eliminarea.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceast orez este minunat pentru toate persoanele, fiind TridoshicPitta trebuie sa inlocuiasca zeama de lamaie cu zeama de Lime. Reteta este Sattvica 100% daca folositi mazare proaspata in loc de conservata…

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chana Dal Rice

Chana Dal Rice

Orez cu chimen condimentat

Spicy Jeera Rice

Masala de Mazare verde

Matar Masala

Aloo Matar

Aloo Matar

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,435 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 2,274,983 vizite

CALENDAR

December 2011
S M T W T F S
« Nov   Jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: