Ayurveda, Chimion (Jeera), Coriandru, Lapte, Remedii Ayurvedice

Un remediu pentru excesul de Pitta

excesul de PittaPentru persoanele care se confrunta cu un exces de Pitta momentan sau de lunga durata (eczeme, urticarie, stari de greata etc), dr. Vasant Lad ofera un remediu foarte usor de facut: puneti o cana de lapte intr-un ibric impreuna cu 1 lingurita seminte de coriandru, 1/2 lingurita seminte de Jeera si 1 lingurita zahar brut din trestie de zahar (nu miere si nici zahar alb). Aduceti amestecul la punctul de fierbere apoi inchideti focul si lasati sa stea acoperit 10 minute. Strecurati si asteptati sa se racoreasca. Nu beti acest lapte fierbinte – lichidele fierbinti nu fac decat sa agraveze si mai mult Pitta. Se bea o data sau de doua ori pe zi.

 

 

ALTE PAGINI SUGERATE

Uleiul din Nuca de Cocos pentru Insolatie si Picioare fierbinti

Uleiul din Nuca de Cocos pentru Insolatie si Picioare fierbinti

Cateva sfaturi pentru Vara

Cateva sfaturi pentru Vara

Sfaturi pentru Echilibrarea lui Pitta prin Alimentatie

Sfaturi pentru Echilibrarea lui Pitta prin Alimentatie

Semne care indica Excesul de PITTA

Semne care indica Excesul de PITTA

Advertisement

Discussion

12 thoughts on “Un remediu pentru excesul de Pitta

  1. Mentionez ca la o intrebare din test am avut V+P, iar la alta P+K si le-am trecut pe ambele la numaratoare, de aceea mi-au iesit asa rezultatele… Presupun ca nu am facut corect si va trebui sa refac testul, dar am fost nerabdatoare sa pun intrebarea 😀

    Posted by Ana | 16 January 2015, 3:34 PM
    • E bine sa pui intrebari si e si mai bine sa repeti testul (de mai multe ori) 🙂 de-a lungul timpului. De asemenea, e normal ca unele caracteristici fizice de-ale noastre sa aiba influente din 2 Doshas. De exemplu parul: poate fi cret (Vata) dar blond (Pitta); sau unghiile: pot fi roz, normale (Pitta) dar foarte late/mari (Kapha).

      Posted by cloudpearl | 21 January 2015, 10:56 AM
  2. Salut! Am facut testul de determinare a constitutiei (o singura data, ce-i drept) si a iesit V21P17K7. Asta ar insemna ca sunt predominant Vata, dar daca citesc ‘semnele excesului’ tipologiilor, ma regasesc aproape in totalitate in Pitta, cu exceptia durerilor menstruale foarte puternice, caracteristice lui Vata. Ceea ce imi creeaza confuzie este ca principiile alimentare pentru cele doua tipologii sunt aproape opuse: ceea ce este indicat pentru Vata apare la ‘de evitat’ la Pitta si invers 😀 Cum ar trebui sa impac ambele tipologii? Avand in vedere ca am manifestari evidente de exces de Pitta, ma gandesc ca Pitta trebuie calmata mai intai, nu? Sau poate depinde si de anotimp, cum ai mentionat mai sus… Sunt cam confuza 🙂 Poate ai mai primit intrebarea asta pe aici, dar eu nu am gasit-o, asa ca sper sa ma ierti daca o repet. Multumesc!

    Posted by Ana | 16 January 2015, 3:19 PM
    • Rezultatele testului arata ca esti o constitutie duala Vata-Pitta. Daca recunosti in tine semne ale exesului de Pitta atunci cauta sa respecti indicatiile de la Alimentatia pentru Pitta, in special in anotimpul cald. Ma indoiesc ca daca Pitta e perturbata Vata nu e, asa ca respecta principiile descrise in Alimentatia pentru Vata in restul anului.
      Poti impaca si Vata si Pitta daca folosesti condimente blande. Dulcele este un gust care le impaca de asemenea pe amandoua, si aici nu ma refer doar la dulciuri ci la orice aliment cu gust inerent dulce cum e cartoful sau orezul ori unele fructe.

      Posted by cloudpearl | 21 January 2015, 10:53 AM
  3. Bună! 🙂 Eu de când mă știu am mici probleme cu acneea. Dar de câteva săptămâni e mai rău decât a fost vreodată. De fel îmi apar 2-3 coșulețe, care trec fără să lase urme. Dar de data asta nu mai reușesc să scap de ele, mi-au apărut peste tot, mai ales în frunte, între sprâncene. De ceva vreme am încercat să nu le mai ating și să nu mai dau cu absolut imic în afară de apă călduță dimineața și seara. Am hotărât să renunț la carne, pentru că instinctul îmi spune că există o legătură. Pur și simplu nu știu ce să mai fac, pentru că am început să nu mai vreau să ies din casă din cauza asta. Dar am o fetiță mică și trebuie să o scot zilnic, așa că n-am de ales decât să suport privirile oamenilor. Eu sunt Vata-Pitta, cu predominanță Vata, dar la distanță foarte mică. Kapha am doar vreo 2 puncte. La dermatolog nu vreau să merg pentru că nu-mi place cum gândesc doctorii ăștia. Am mai fost o dată și m-a trimis acasă cu o rețetă pentru o cremă. Eu nu vreau doar să scap de coșuri după ce apar, vreau să nu-mi mai apară, cel puțin nu așa multe și care să lase semne. Ce mă fac?

    Posted by Alina | 15 December 2014, 1:19 PM
    • Buna Alina! Acneea este o problema clara care indica excesul de Pitta. Asadar cauta sa respecti o Alimentatie pentru Pitta – e de baza! Evita gusturile acru (muraturile, borsurile), picant, sarat in exces si favorizeaza gusturile dulci (legume, lactate proaspete non-UHT si non-pasteurizate, ceva dulciuri cand si cand – dar nu miere! si nici zahar alb) si amar (andivele de exemplu). Inlocuieste lamaia cu Lime si oricum, consuma doar putin/ocazional din ea. Incearca sa gasesti o planta care se cheama Shatavari – e grozava pentru femei dar si pentru calmarea lui Pitta. Bea zilnic cel putin o cana de ceai CCF. Si musai renunta la cafea – sau macar bea-o cu doua pastai de cardamon verde in ea.
      O cura de cruditati de obicei calmeaza rapid Pitta, insa acum e iarna si Vata se va perturba masiv. Poate la vara.
      Da, ar fi tare bine daca ai rari intalnirile cu carnea in farfurie – consuma naut in schimb – e foarte gustos si sanatos – ai mai multe retete pe blog cu naut.
      Evita prajelile de orice fel si experimenteaza cu hrana preparata la aburi. Kitcheri iti vine in ajutor de asemenea – e o super hrana pentru purificare.

      Posted by cloudpearl | 15 December 2014, 1:31 PM
    • Mulțumesc mult pentru răspunsul rapid! 😀 Nu beau cafea și de când l-am descoperit pe saitul tău, beau CCF zilnic. 😀 De fel nu consum acrituri. Numai ciorba o acresc uneori, dar nu rău. O să mă abțin mai des și de la asta. Mie îmi plac mult cruditățile, dar dacă nu ar fi bine, atunci aștept până la vară. Totuși, din când în când simt nevoia de fructe crude. Mereu mi-au făcut foarte bine merele și mi-e poftă de ele foarte des. Și fructele în general îmi plac, cele dulci, nu acre. Nu prea am făcut orez cu linte pentru că soțul nu se omoară nici după orez și nici după linte. Cred că va trebui să gătesc un pic separat ca să ne fie bine amândurora. El e Pitta-Kapha, predominant Kapha și nu îi place să mănânce linte/fasole/mazăre/conopidă/broccoli pentru că îl balonează. De fapt, asta e marea lui problemă, balonarea. Și sunt multe chestii care i-o provoacă. Dar de când am început să fiu atentă la combinațiile corecte de alimente e mult mai bine. Chiar nu a mai avut de mult probleme. 🙂

      Posted by Alina | 15 December 2014, 2:03 PM
    • Oooo, felicitari! Inseamna ca esti pe drumul cel bun. Da, la vara e mai bine cu o cura de cruditati, insa si aia trebuie facuta cu cap. Mai vorbim pe tema asta. Fructele crude sunt ok oricand, insa in cantitati moderate, mai ales iarna. De mancat separat de mese, dupa ce digestia s-a facut complet, altfel intervine fermentatia si se duce totul pe copca.
      Kitcheri e foarte gustos insa e o hrana Sattvica si multi sunt cei care nu agreeaza acest tip de mancare – e prea pura pentru ei…. Cu timpul gusturile se pot educa.
      Balonarea se rezolva daca nu mananca prea mult la o masa si daca folosesti turmeric in alimentatie. Si hing, daca se poate. Condimentele de orice soi contribuie enorm la o digestie buna, adica la ne-formarea de gaze in exces.

      Posted by cloudpearl | 16 December 2014, 1:03 PM
    • De multă vreme noi mâncăm fructele separat, la fel orice fel de crudități sau dulciuri. Și nici nu mai mâncăm două feluri de mâncare la o masă. Am început să ne obișnuim. Când e vorba de cantitate, pentru soțul meu e mai complicat. El e obișnuit să mănânce mult la o masă. Și de obicei mănâncă și multă pâine pentru că numai cu mâncare nu se satură decât dacă e FOARTE multă. De asta nu știu dacă pot să îl ajut să se dezvețe prea curând. Chestia e că el are și un metabolism rapid, cred, e foarte plin de energie tot timpul, rareori îl văd obosit. Am citit mai de mult că e bine să te ridici de la masă când încă nu ești 100% sătul, ci pe undeva pe la 80%. Eu așa fac de fel de când mă știu și îmi e foarte ușor. Dar el e atât de obișnuit să mănânce până nu îi mai e deloc foame, că nu poate să își dea seama cum ar trebui să se simtă când e APROAPE plin. Turmericul și hingul încă nu ne plac așa mult în mâncare, dar o să încerc să cresc treptat cantitățile. 🙂 Mulțumesc mult!

      Posted by Alina | 16 December 2014, 4:07 PM
    • Ciau Alina! Il inteleg prea bine pe sotul tau – am si eu in familie si printre prieteni asemenea cazuri. Insa timpul si perseverenta (din partea ta) o sa dea roade. O sa vorbim despre asta in articole separate.

      Posted by cloudpearl | 16 December 2014, 5:03 PM
  4. Ce fac daca am intoleranta la lactoza ? Pt excesul de Pitta ce sa mai folosesc?

    Posted by Emilia | 18 August 2014, 1:29 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,603 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Despre mine
Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,225,378 vizite

CALENDAR

August 2013
S M T W T F S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: