Ceapa, Chilli verde, Coriandru verde, Hing / Asafoetida, Mustar, Nuca de Cocos, Ulei din Nuca de Cocos

Cilantro Coconut Chutney – Chutney din Nuca de Cocos si Coriandru verde

Cilantro Coconut Chutney

In intreaga Indie nuca de cocos este foarte frecvent folosita la gatit si de aceea unul din Chutney-urile pe care le veti intalni acolo este cel din nuca de cocos. Daca stam sa ne gandim ca aceasta minunata nuca are un gust fantastic de bun si da o nota de finete si consistenta mancarurilor de orice fel, ajungem nu numai sa-i intelegem pe indieni ci si sa le luam modelul.

Din fericire nuca de cocos este destul de usor accesibila si la noi acum asa ca ne permitem sa ne dasfatam cu onctuozitatea ei aromata.

Ar fi fost fundamental sa postez o reteta de chutney din nuca de cocos mai demult, insa pentru ca lumea la noi nu e obisnuita cu asa ceva, am ales ca mai intai sa public modul in care se obtine laptele din nuca de cocos plus alte cateva retete usoare in care se foloseste fie nuca proaspata, fie laptele ei.

Iata acum o reteta in care am folosit, in paralel cu nuca, un alt ingredient mult iubit in India si anume coriandrul verde, numit Cilantro in limba engleza, pe care l-am primit cadou de la Dana, prietena mea, care mereu se ingrijeste sa am tot soiul de ingrediente noi (ii place sa ma sustina🙂 si e curioasa ce se mai poate face din asemenea chestii exotice). Daca nu aveti acces la coriandru verde, atunci puteti inlocui cu patrunjel proaspat sau menta – asta va modifica gustul insa tot bun va fi. Sau puteti sa nu folositi deloc verdeata.

timp de preparare: 10 minute

rezulta 2 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

1/2 nuca de cocos proaspata

1 legatura coriandru verde, proaspat

1 ceapa micuta

1 chilli verde proaspat – optional dar recomandat

1-2 lingurite seminte de mustar

1 varf de cutit Hing

1/2 lingurita sare

3 linguri ulei de cocos sau floarea soarelui

1 cana apa fierbinte (300 ml)

METODA

Pentru aceasta reteta trebuie sa aveti nuca de cocos sparta dinainte si scoasa din coaja lemnoasa. Taiati jumatate din nuca in cubulete mici. Spalati chilli-ul verde, indepartati cotorul (si semintele daca nu doriti prea multa picanteazala).

Introduceti nuca de cocos + chilli verde + coriandrul verde + sarea intr-un blender. Mixati 30 secunde apoi turnati 1/2 cana apa fierbinte. Mai mixati 1 minut pana ce totul este cat mai bine maruntit. Trebuie sa rezulte o pasta grunjoasa foarte usor zemoasa.

Turnati aceasta pasta intr-un castron si adaugati restul de apa daca doriti, pentru a face chutney-ul mai zemos.

Asezati o craticioara micuta pe ochiul mic de la aragaz, pe foc mic. Turnati uleiul si dupa ce acesta s-a incalzit bine de tot, aruncati semintele de mustar in ulei. Acoperiti iute cu un capac ca sa nu sara semintele de mustar prin toata bucataria si dati focul la minim. Dupa cam 10 secunde puteti indeparta capacul si adauga Hing-ul si ceapa tocata foarte marunt insa nu facuta pasta. Sotati 3-4 minute pe foc mediu pana ce ceapa se inmoaie si devine sticloasa.

Rasturnati aceasta Tarka peste pasta cu nuca de cocos. Amestecati bine de tot. Decorati cu frunze proaspete de coriandru si serviti.

Cilantro Coconut Chutney_

Din punct de vedere Ayurvedic: Cilantro Coconut Chutney este Tridoshic. Totusi, persoanele Pitta trebuie sa scoata din reteta chilli-ul verde, in vreme ce persoanele Kapha pot sa mai adauge inca unul sau sa foloseasca putina pulbere de chilli rosu. Daca nu aveti Cilantro, care este teribil de echilibrant Tridoshic, atunci puteti folosi menta proaspata – acest lucru este indeosebi recomandat persoanelor Pitta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Tomato Sheer

Tomato Sheer

Chutney de Arahide

Peanut Chutney

Kerala Beetroot THORAN

Kerala Beetroot THORAN

Sweet Corn Sundal

Sweet Corn Sundal

Discussion

2 thoughts on “Cilantro Coconut Chutney – Chutney din Nuca de Cocos si Coriandru verde

  1. Buna, se poate folosi si coriandru pulbere? Eventual patrunjel sau menta verde, dar si putina pulbere de coriandru? Multumesc.

    Posted by ema | 12 September 2013, 4:23 PM
    • Nu, nu se potriveste. Coriandrul verde are cu totul alt gust fata de coriandrul seminte. Nuca de cocos nu se echilibreaza deloc cu coriandrul seminte. E o stiinta si combinarea asta intre alimente si condimente…. Evident ca poti pune ce vrei, insa indienii fac aceste lucruri cu cap, si mai ales Ayurveda. Adaugi unele condimente la o hrana pentru ca acea hrana este potentata de UNELE condimente. NU se potriveste totul oricum.

      Posted by cloudpearl | 12 September 2013, 5:05 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,931,559 vizite

CALENDAR

September 2013
S M T W T F S
« Aug   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d bloggers like this: