Ajwain, Anardana, Cardamon verde, Ceapa, Chilli verde, Chimion (Jeera), Coriandru, Cuisoare, Fasole, Frunze de Curry, GHEE, Hing / Asafoetida, Masalas, Rosii, Turmeric

Tomato Moth Beans Masala – Masala de Fasole Moth

Tomato Moth Beans Masala

Tomato Moth Beans Masala are drept vedeta un nou tip de fasole, foarte rara la noi (numai importata din India, unde este cultivata datorita faptului ca e foarte putin pretentioasa – rezista la seceta – si creste in zone unde alte tipuri de fasole nu prea pot creste). Acest tip de fasole se numeste Moth si are bobul micut si maroniu deschis, sub forma de cilindri micuti de tot, iar ca aroma aduce usor a gust de nuca. Se poate gati in multe feluri desi exista in unele parti ale Indiei preferinta spre a le pune la incoltit si folosi in salate ori sote-uri.

Fasolea Moth are mai multe nume insa in India se cunoaste predominant sub denumirea de Matki. Va recomand sa vizitati pagina cu Leguminoase sau o pagina (in limba engleza) unde puteti vedea cum arata aceasta fasole.

Pentru astazi v-am pregatit o Masala din aceasta fasole. Puteti gasi Moth Beans la magazine specializate pe produse indiene alimentare. Daca nu reusiti sa dati de ea, atunci o puteti inlocui cu fasole Adzuki (cu bobul micut, rosu-inchis, visiniu) sau cu linte/fasole Mung cu bobul intreg (de culoare verde). Metoda de preparare si condimentele necesare pentru aceasta Masala sunt identice, indiferent de tipul de fasole folosit ā€“ este totusi important ca respectiva fasole sa aiba bobul micut.

timp de preparare: 40 minute

rezulta 4 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana fasole Moth

2 rosii marisoare

1 ceapa mare

1 lingurita plina cu seminte de chimion (Jeera)

3-4 pastai cardamon – optional

3-4 cuisoare – optional

cateva frunze de Curry intregi sau sfaramate in mana

1 varf de cutit Hing

1/2 + 1/2 lingurite turmeric

2 lingurite coriandru macinat (Dhania Powder)

2 lingurite chimion macinat (Jeera Powder)

1 lingurita Anardana ā€“ optional dar indicat

2/3 lingurita sare

3-4 linguri ulei de floarea soarelui sau 2 linguri Ghee

4 1/2 cani apa

1 cana = 300 ml

METODA

Cel mai bine ar fi sa puneti fasolica la inmuiat. Chiar si 20 minute e mai bine decat deloc. Insa daca va grabiti foarte tare puteti sari de acest pas ā€“ doar ca va trebui sa o fierbeti inca 5 minute peste timpul indicat.

Clatiti fasolea in doua ape. Scurgeti-o si puneti-o in oala cu presiune. Presarati 1/2 lingurita turmeric + 1 lingurita Dhania Powder + 1 lingurita Jeera Powder. Turnati 3 1/2 cani apa peste fasole. Inchideti oala cu capac etans si asezati-o pe foc mediu. Din momentul in care incepe sa fasaie puternic dati flacara la mediu-mic. In total oala trebuie sa stea pe foc 20 minute.

Intre timp curatati si tocati ceapa si taiati rosiile cubulete.

Dupa ce fasolea a fiert si ati lasat presiunea sa iasa de la sine, scoateti capacul si lasati-o putin deoparte, pana ce faceti Tarka: asezati o oala de 2 litri pe foc mediu-mic si turnati uleiul in ea. Cand uleiul e bine incalzit aruncati in el semintele de Jeera, pulberea de Hing, cardamonul si cuisoarele (nu uitati ca inainte sa zdrobiti bobitele din varful cuisoarelor pentru ca altfel ele vor pocni puternic in ulei si va vor stropi). Amestecati-le cam 10 secunde prin oala apoi puneti ceapa.

Sotati ceapa 3-4 minute, apoi puneti rosiile. Presarati restul de turmeric + restul de coriandru + restul de Jeera (toate pulberi) + sarea. Amestecati frecvent timp de 5 minute sau pana ce rosiile sunt foarte bine inmuiate si totul a devenit ca o pasta.

Apoi adaugati si fasolea cu tot cu zeama in care a fiert. Turnati si restul de apa. Asteptati sa dea in clocot. Fierbeti inca 5-10 minute. Nu uitati sa adaugati si Anardana catre final, daca aveti, insa dupa ce ati adaugat-o mai fierbeti macar 3 minute. Anardana are rol de ingrosare insa da si un gust grozav.

Din punct de vedere Ayurvedic: Tomato Moth Beans Masala este recomandata tipologiilor Pitta si Kapha si doar ocazional persoanelor Vata. Pentru Vata ar fi foarte bine daca ar folosi si cateva seminte de Ajwain la Tarka, impreuna cu Jeera si daca ar prefera Ghee in locul uleiului. Persoanele Kapha pot adauga un chilli verde tocat fin, la Tarka.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mancare de linte Mung

Simple Green Mung Dal

Mancare de linte Mung cu Conopida si Morcov

Mung Dal Gobi Gajar Curry

Green Mung Dal Curry

Green Mung Dal Curry

Chickpeas Korma

Chickpeas Korma

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,930,078 vizite

CALENDAR

October 2013
S M T W T F S
« Sep   Nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: