Ayurveda, Fructe proaspete si uscate, Lactate

Ayurveda despre combinarea FRUCTELOR

Rodie

Suntem in anotimpul abundentei fructelor si cred ca este o ocazie minunata ca sa aflam cum trebuie ele consumate in asa fel incat sa ne ajute la detoxifierea organismului si nu la ingreunarea lui cu un amestec generator de fermentatie si toxine.

Ayurveda ne invata ca toate bolile isi au originea in traseul digestiv din cauza unui foc digestiv (Agni) slabit si a reziduurilor toxice care rezulta dintr-o digestie defectuoasa, reziduuri care nu sunt eliminate tocmai datorita unui Agni slab si care se transforma in Ama. Ama se depune ulterior pe artere, tesuturi, pe organe etc, generand blocaje si boli.

De aceea in Ayurveda se pune accentul pe o alimentatie adaptata fiecarui individ in functie de puterea lui Agni la respectiva persoana si de gradul de acumulare a lui Ama din corp si minte, asa incat omul in cauza sa se bucure de o sanatate mai buna si un tonus la superlativ.

Insa dincolo de sfaturi speciale pentru fiecare persoana, exista si cateva reguli de baza de urmat de orice om in alimentatia zilnica, indiferent de tipologia din care face parte.

Una din aceste reguli importante este legata de consumul fructelor. Si Ayurveda spune: fructele proaspete trebuie consumate SEPARAT de mese sau de orice alt aliment. In special combinarea lor cu produsele lactate (lapte, iaurt, branza, smantana) trebuie evitata cu orice pret.

Aceasta informatie poate ridica multe sprancene pentru ca noi, occidentalii moderni, am fost educati sa credem ca aceasta combinatie este foarte sanatoasa. Veti fi de aceea probabil surprinsi si intrigati sa aflati ca un smoothy de lapte cu banane sau un milk-shake de capsuni cu lapte sunt unele dintre cele mai de evitat combinatii. La fel stau lucrurile si cu salatele de fructe, puddingurile cu fructe, iaurtul cu fructe, farfuria cu cereale de dimineata imbaiate cu lapte si decorate cu fructe proaspete, placinta de mere servita cu inghetata. Si sunt sigura ca nu putini dintre voi consumati aceste combinatii convinsi fiind ca mancati sanatos.

Dar de ce se spune ca fructele proaspete trebuie consumate separat?

Primul lucru de inteles aici este legat de felul in care are loc digestia. Atunci cand consumam hrana, ea trece in intestinul subtire abia dupa ce toata hrana ingerata a fost digerata. Si in comparatie cu alte alimente, fructele proaspete se digera foarte repede. Insa atunci cand le consumam impreuna cu alte alimente, fructele sunt fortate sa ramana in stomac pana ce celelalte alimente mai grele au fost digerate. Prin urmare, doamnele fructe sunt fortate sa ramana in stomac mult mai mult decat ar fi nevoie si sunt hiper-digerate. De fapt, ele fermenteaza dand nastere instant la Ama (un maglavais toxic).

Alimente incompatibile-banane+lapte

Combinarea fructelor proaspete cu lactatele

Lactatele sunt mai consistente si mai dificil de digerat decat multe alte alimente. Asta face ca aceasta combinatie intre lactate si fructe proaspete sa fie una din cele mai proaste posibile. Si ca sa aveti o imagine mai clara, ganditi-va ce se intampla cu laptele atunci cand intalneste o substanta acida, fermentata: se branzeste!

Intelegeti acum ca aceasta modalitate occidentala “sanatoasa” de a consuma fructe impreuna cu lactate este oricum numai sanatoasa nu. Fructele in aceasta combinatie vor cauza fermentatie in intestine si vor da nastere la toxine, care la randul lor vor face sa aveti parte de letargie si lipsa de energie, de respiratie si transpiratie rau mirositoare, de crestere in greutate si, cu timpul, de tot felul de boli.

Atunci cum ma pot bucura de fructe proaspete?

Cea mai buna modalitate este sa le consumati simple, ca atare. Asta inseamna separat de mese, separat de orice alt aliment. Le puteti consuma ca mic dejun sau in loc de cina, mai ales daca aveti probleme de sanatate sau va confruntati cu multe kilograme in plus.

Intrucat dimineata si seara focul digestiv este mai slab, o masa constand doar in fructe este recomandata persoanelor care au o digestie problematica sau doresc pur si simplu sa se purifice, insa ar merita mentionat ca acest obicei e recomandat doar pe timpul verii sau cand afara e foarte cald.

In general, fructele proaspete sunt indicate sa fie consumate cel mai bine inainte de masa cu aproximativ 30 minute (exceptie face banana dupa care nu trebuie mancat sau baut nimic cam 2 ore!). De asemenea, consumul de fructe proaspete trebuie sa fie mult mai mic pe timpul toamnei, iernii si primaverii fata de vara datorita faptului ca aceste fructe racoresc organismul.

O recomandare foarte importanta in Ayurveda este sa nu amestecati fructele intre ele. Deci daca serviti un mar, nu mai mancati si o portocala sau o banana tot atunci. Asteptati ca marul sa se digere si sa vi se faca foame, apoi puteti savura si portocala. Diferitele fructe au si ele timpi diferiti de digestie, unele sunt dulci, altele acre. Deci pentru a va feri de formarea unui vin acid in stomac, e de preferat sa evitati consumul de fructe diferite la aceeasi masa.

fructe

Cum se comporta fructele proaspete trecute prin tigaie/gatite

Fructele gatite sunt exceptionale pentru toate tipologiile si pentru orice moment al anului, insa sunt in special recomandate in perioada mai rece (primavara, toamna, iarna). Binecunoscuta zicala englezeasca: “Una mar pe zi tine doctorul departe” (An apple a day keeps the doctor away) suna cam asa in viziune Ayurvedica: “Un mar copt pe zi tine doctorul departe”.

Fructele coapte sau trecute prin tigaie cu un strop de Ghee si cu condimente precum cardamon si scortisoara, sunt de natura sa calmeze Vata perturbata. O idee excelenta ar fi Halwa de Mere – un desert minunat pentru orice persoana si orice moment al anului.

Insa si aici se aplica aceeasi regula a combinarilor: a se consuma separat de alte alimente. Deci tartele cu fructe sau orezul cu mere nu sunt nici ele idei bune pentru sanatatea noastra. Procesul de coacere nu schimba calitatile fructelor suficient de mult. Asa ca in loc de o prajitura cu banane mai bine alegeti un tort cu morcov. Si ca sa va dati seama cat de neinspirata e combinatia din prajiturile cu fructe, ganditi-va ca mai bine pentru organism este sa optati pentru un tort de ciocolata decat pentru o tarta cu fructe! Daca totusi nu ii puteti convinge pe cei mici (sau mari) sa renunte de tot la o felie de tarta cu mere, atunci este absolut necesar sa folositi cardamon si scortisoara la aceste preparate si sa cautati sa-i tentati incet incet cu alte tipuri de dulciuri mai sanatoase.

Fructele uscate

Acestea sunt tratate diferit de fructele proaspete intrucat au alte calitati: sunt mai dulci, mai grele, se digera mai greu si nu fermenteaza. Prin urmare, fructele uscate pot fi combinate in fel si chip, cu cereale sau lactate. Ele pot fi folosite si la prajituri, la copt, la porridge sau cu cerealele de dimineata.

Pentru cei care afla pentru prima oara despre aceste reguli poate fi nevoie de o mica perioada de ajustare, de acceptare. Insa veti observa ca, daca respectati aceasta regula simpla a combinarii fructelor, veti face mari servicii sistemului vostru digestiv! Schimbari mici pot avea efecte uriase, asa ca merita sa incercati, sa experimentati. Veti avea mai putine tulburari digestive, mai putine probleme cu racelile/gripele si imunitatea voastra va creste enorm.

ALTE PAGINI SUGERATE

Tabel cu Fructe pentru toate Tipologiile

Tabel cu Fructe pentru toate Tipologiile

Alimente incompatibile-oua+cartofi

Table cu Alimente Incompatibile

Alimente incompatibile-rosii+castraveti

Alimente Incompatibile

Ayurveda despre Capsuni

Ayurveda despre Capsuni

Discussion

5 thoughts on “Ayurveda despre combinarea FRUCTELOR

  1. multumesc de lamuriri.

    Posted by mihaela | 6 November 2013, 7:09 PM
  2. Nu inteleg ,daca aceste combinatii ( marea majoritate dintre ele , sunt la ordinea zilei in meniul nostru) sunt ‘ toxice’ pt organismul nostru , de ce nu se trage un semnal de alarma , pt ca acum peste tot avem emisiuni cu specific culinar …
    Daca exista nutritionisti de ce nu iau masuri prin protectia consumatorului la adresa celor ce le fabrica. Noi ne distrugem sanatatea consumand reziduuri si alimente daunatoare. pacat …

    Posted by mihaela | 29 October 2013, 12:56 PM
    • Mihaela, reactia ta este fireasca si justificata. Problema este ca orice nutritionist modern occidental habar n-are de Ayurveda si n-a auzit in viata lui de asemenea principii. Si asta nu ar fi din cauza ca nutritionistii nu ar dori sa stie, ci din cauza ca Ayurveda de-abia a inceput de cativa ani sa castige teren in Vest – deci desi e un domeniu studiat de cateva mii de ani in Orient, totusi Occidentul il considera nou!
      In tara noastra informatia de acest gen nu exista inca insa sunt sigura ca Ayurveda va deveni foarte cunoscuta si apreciata si la noi in cativa ani – romanii sunt iubitori de nou si tot mai dornici de a trai sanatos. Asa ca multe lucruri se vor clarifica cu timpul.

      Posted by cloudpearl | 29 October 2013, 6:33 PM
    • Dar crezi ca Ayurveda , cuprinde ‘dreptatea absoluta’ in materie de gastronomie ? Si daca da, atunci ce te-a facut sa crezi ca e acesta adevarul pur ?Am vazut pe Paprika ca este o emisiune cu tematica ‘mancare ayurvedica’ …
      O intrebare ayurvedic sau indian 100% e una si aceeasi chestie ?

      Posted by mihaela | 3 November 2013, 12:34 PM
    • Ayurveda nu se refera numai la gastronomie ci este un sistem intreg medical, perfectionat de cateva mii de ani (vreo cinci), iar experienta si istoria au aratat ca in general nimic nu rezista atata timp daca nu e si autentic. Nu ramane decat ca cei interesati/atrasi de Ayurveda sa experimenteze pe propria piele si sa vada rezultatele. Pentru mine Ayurveda este indubitabil cel mai valoros sistem de urmat pentru sanatate, insa nu ma astept ca toata lumea sa-l imbratiseze. Exista atatea alte tendinte culinare care si ele trebuie sa aiba entuziastii lor.
      Bucataria indiana nu este acelasi lucru cu cea ayurvedica, insa in bucataria indiana se regasesc si inca se mai respecta multe din principiile ayurvedice. Bucataria indiana este “un copil” al celei ayurvedice.

      Posted by cloudpearl | 3 November 2013, 5:40 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,348 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,934,965 vizite

CALENDAR

October 2013
S M T W T F S
« Sep   Nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: