Hrana pregatita la aburi este ceva rar la noi. Insa acest tip de a gati este Sattvic, adica hrana preparata la aburi este considerata in Ayurveda ca fiind foarte pura si de cea mai buna calitate. Este usor de digerat, deci sustine excelent munca lui Agni (focul digestiv), si de aceea este recomandata pentru curele de purificare. Un aliment poate avea o calitate Rajasica (cum ar fi de exemplu cartofii sau conopida) insa prepararea sa la aburi il face sa aduca in organism calitati Sattvice, pure, ajutand organismul sa devina puternic si sanatos si mintea sa fie clara. Pregatirea hranei la aburi este foarte potrivita persoanelor Pitta si Kapha, insa este foarte ok si pentru cele Vata daca legumele preparate astfel se stropesc cu putin Ghee sau ulei. In plus, aceste legume au un gust cu mult mai bun decat daca ar fi fierte – morcovii sunt un asemenea exemplu, mai ales daca sunt consumati calzi.
ALTE PAGINI SUGERATE
Legumele sunt foarte gustoase la aburi. Sunt tipologie Vata si ai dreptate, cu putin ulei sunt minunate. Pana acum am facut cartofi, morcovi, telina, patrunjel, conopida, ceapa si varza. Pana si orezul iese bun si ii aaug si lui putin ulei si sare in farfurie. Ma simt bine dupa o astfel de masa. 🙂
Draga Adriana, faptul ca unei persoane ii plac alimentele pregatite la aburi si le prefera altora indica o puritate la nivel gustativ si a mintii. Felicitari!