Faina de Grau, Nigella, Piper negru

KORDOI – Snack din Assam (varianta sarata)

KORDOI_snack sarat

KORDOI este un snack din Assam, stat din estul Indiei. Exista doua variante ale acestui snack: una dulce si una sarata. Cea sarata se poate face fie simpla (doar cu Nigella, sare si eventual piper) – cum e varianta prezentata azi -, fie cu diverse legume combinate dupa gust (va urma).

KORDOI seamana putin cu Namak Paare diferenta constand in faptul ca KORDOI e ca un manunchi de Namak Paare-uri mai lungi, prinse la ambele capete asa incat sa aiba forma unui fruct care se gaseste numai in estul Indiei numit fructul-stea sau Carambola.

In India KORDOI sarat se savureaza cu un Chutney la alegere sau cu iaurt simplu. Insa cred ca felul cel mai gustos de a le servi este la un 5 o’clock tea cu un Chai sau Mint Chai.

adaptare dupa: Gayathri’s Cookspot

timp de preparare: aprox. 45 minute

rezulta aproximativ 20 bucati

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 1/2 cani faina de grau (am folosit integrala)

2 lingurite seminte de Nigella (negrilica)

1/2 lingurita piper negru macinat – optional

2 linguri ulei de floarea soarelui sau masline

1 lingurita sare

putina apa calda pentru framantat

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Amestecati toate ingredientele si framanati pana obtineti un aluat elastic, nici prea tare, nici prea moale. Acoperiti-l cu un servet umed si lasati-l sa stea 10 minute.

Luati-l apoi din nou la framantat cateva secunde apoi impartiti-l in bile de ping-pong.

Luati cate o bila si, folosindu-va de putina faina, intindeti-o sub forma de disc cat mai subtire.

Luati un cutit cu varful ascutit si faceti taieturi verticale din centimetru in centimetru in interiorul discului, insa fara sa taiati discul de sus pana jos – lasati o margine de 1 centimetru de jur imprejurul discului de aluat.

Apoi rulati discul cu grija cu mainile, ca sa nu se rupa aluatul, insa nu ca pe un rulou ci ca si cum l-ati impaturi. Presati marginile asa incat sa se lipeasca ferm.

Asezati fiecare asemenea “floricica” de aluat pe un platou si terminati de format toate bucatile de aluat. Nu uitati ca intre timp sa puneti uleiul la incalzit.

Cand uleiul e bine infierbantat insa fara sa atinga punctul de fum, introduceti cu grija fiecare “floricica” in ulei si prajiti aproximativ 5 minute la foc mediu-tare. Daca uleiul nu e suficient de fierbinte, Kordoi vor absorbi prea mult ulei. Scoateti-le pe hartie prosop si lasati-le sa se racoreasca.

Dupa ce s-au racorit 2-3 minute puteti sa le pudrati cu putina Chaat Masala daca doriti, ori cu un amestec de paprika dulce/iute + pulbere de Amchoor.

KORDOI_snack sarat_

Din punct de vedere Ayurvedic: KORDOI este un snack mai potrivit tipologiei Vata. Este ok de consumat ocazional si de persoanele Pitta si Kapha. Pentru Kapha ar fi bine sa se pudreze Kordoi cu un pic de pulbere de chilli rosu sau o Masala picanta la alegere. Pentru Pitta ar fi de preferat sa nu pudreze Kordoi cu nimic altceva decat poate putina paprika dulce si sa nu se foloseasca deloc piper negru la aluat.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Besan Paare

Besan Paare

Palakayalu

Palakayalu

Covrigei indieni din faina de orez

Mosaru Kodubale

Snacksuri indiene

Namak Paare

Discussion

4 thoughts on “KORDOI – Snack din Assam (varianta sarata)

  1. A, si inca ceva, de unde procuri Nigella, eu nu am auzit de ele? Si cu ce se pot inlocui daca nu am asa ceva ?
    Multumesc

    Posted by carmen | 18 January 2014, 8:34 AM
  2. draga mea nu ma prea duce capul cum e cu impaturitul aluatului dupa ce s-a crestat. Poti sa pui cand mai faci cateva poze? Il pilez pe jumatate si apoi il mai pliez o data? Dar tot nu iese forma care e in imagine. Imi scapa ceva si nu stiu ce. Multumesc

    Posted by carmen | 18 January 2014, 8:32 AM
    • Buna Carmen! O sa fac din nou si o sa pun poze mai multe. E foarte simplu, nu e mare filozofie. Deocamdata viziteaza pagina in lb engleza de la care am adaptat reteta – acolo sunt ceva imagini destul de bune.

      Posted by cloudpearl | 19 January 2014, 12:56 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2013
S M T W T F S
« Nov   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
%d bloggers like this: