Chimion (Jeera), Coriandru, Frunze de Dafin, Hing / Asafoetida, Lapte din Nuca de Cocos, Linte, Masalas, Praz, Turmeric

Coconut Milk Dal – Linte portocalie cu Lapte din Nuca de Cocos

Coconut Milk Dal

Astazi ridic un pic stacheta ca nivel de rafinament culinar daruindu-va o reteta de linte exceptional de gustoasa si hranitoare. Coconut Milk Dal este in sine o reteta foarte simpla de Dal, dar la care se foloseste, ca nota deosebita, un ingredient din ce in ce mai cautat si folosit si la noi: laptele din nuca de cocos. Acest lapte face minuni in orice mancare si intalnirea lui cu lintea nu putea sa fie decat un deliciu.

Pentru aceasta reteta este nevoie de al doilea lapte, adica cel obtinut din a doua stoarcere a nucii de cocos maruntite. De multe ori cand se extrage lapte din nuca de cocos, cea mai mare cautare o are primul lapte, care este mai onctuos, mai gras, mai alb si mai catifelat, insa si al doilea lapte face si el minuni culinare si nu trebuie desconsiderat sau uitat prin frigider. El are aceeasi abilitate de racorire si da un gust exceptional de asemenea.

Deci pentru cei care isi fac singuri laptele din nuca de cocos acasa, cu manutele lor, iata inca o reteta la care se poate folosi acest al doilea lapte. Daca sunteti deja (mari) iubitori de Dal-uri, atunci sigur o sa fiti teribil de incatati de Coconut Milk Dal. Noi am fost vrajiti de gustul lui dulce si fin.

timp de preparare: 25 – 30 minute

rezulta 2 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

2/3 cana linte portocalie (Masoor Dal)

1 cana praz taiat fin

1 baton scortisoara

1 frunza de dafin

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1/2 lingurita turmeric

1 varf de cutit Hing

1 lingurita pulbere de chimion cu coriandru (Cumin-Coriander Powder)

1 lingurita Chaat Masala – recomandat pentru Vata dar optional

1 lingurita rasa cu sare grunjoasa

1 cana apa

1 cana lapte subtire de cocos (al doilea lapte)

2 – 3 linguri ulei de floarea soarelui

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati lintea in cateva ape pana ce apa pe care o aruncati nu mai este tulbure (cam 5-6 clatiri). Scurgeti bine lintea de apa. Lasati-o deoparte.

Taiati prazul feliute subtirele. Pregatiti condimentele aproape.

Puneti o oala de un litru jumate pe flacara mica de la aragaz. Turnati uleiul in ea si asteptati 1 minut ca sa se incalzeasca. Cand uleiul e suficient de cald dar nu fumega, aruncati in el semintele de chimion impreuna cu batonul de scortisoara intreg si frunza de dafin intreaga. Semintele ar trebui sa pocneasca imediat. Dupa ce termina de pocnit adaugati Hing-ul si prazul. Sotati 2 minute pana ce prazul s-a inmuiat bine. Apoi presarati turmericul si pulberea de chimion-coriandru.

Rasturnati lintea in oala si amestecati bine asa incat fiecare bob de linte sa se inveleasca bine in uleiul cu condimente. Turnati apoi apa, adaugati sarea, amestecati inca o data si dati focul mai tare ca sa inceapa sa fiarba. Mai amestecati o data de control, ca sa nu aveti boabe de linte lipite de fundul oalei. Dupa ce incepe sa clocoteasca, dati ochiul la mediu-mic si lasati sa fiarba pana ce lintea a absorbit toata apa.

Intre timp incalziti usor laptele de cocos, apoi il turnati in oala peste linte. Lasati lintea sa fiarba in continuare pana a absorbit tot lichidul. La final, daca doriti sa obtineti un Dal cat mai echilibrant pentru Vata, adaugati Chaat Masala. Amestecati bine, mai lasati 1 minut pe foc apoi stingeti flacara. Lasati Dal-ul sa se “odihneasca” 5 minute apoi serviti.

Coconut Milk Dal_

Din punct de vedere Ayurvedic: Coconut Milk Dal este Tridoshic insa in special echilibrant pentru persoanele Pitta datorita folosirii laptelui din nuca de cocos. Pentru persoanele Vata se pot adauga la Tarka cateva seminte de Ajwain precum si un ardei iute verde daca se doreste, desi acest Dal este destul de echilibrant pentru ele cu ingredientele indicate in lista de mai sus. Persoanele Kapha ar trebui sa adauge putin piper negru si 1 lingurita de Pasta de Ghimbir cu Usturoi la Tarka sau macar 1 lingurita pulbere de ghimbir.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Orez cu linte

Masoor Dal Kitcheri – Orez Basmati cu Linte portocalie

Zucchini Dal - Linte portocalie cu Dovlecel

Zucchini Dal – Linte portocalie cu Dovlecel

Puneri Dal - Linte din orasul Pune

Puneri Dal – Linte din orasul Pune

Dal cu Legume - Mancare de Linte portocalie cu Legume

Dal cu Legume – Mancare de Linte portocalie cu Legume

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,348 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,934,965 vizite

CALENDAR

March 2014
S M T W T F S
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: