Cheela (sau Besan ka Cheela, Chilla, Puda ori Gram Flour Dosa) sunt niste clatite din faina de naut, foarte echilibrante si potrivite pentru o dieta Ayurvedica. De obicei sunt pregatite pentru micul dejun, insa pot fi servite in orice moment al zilei. Sunt usor de facut si reprezinta o sursa minunata de proteine de buna calitate, care sustin energia si hranesc tesuturile in profunzime, dar in acelasi timp se si digera usor, nu incarca organismul.
Cheelas sunt deosebit de gustoase – faina de naut gatita capata un gust fantastic, aromat, placut. Reteta de baza nu contine decat faina de naut, sare, turmeric, putin hing si apa, insa puteti obtine multe variatii ale acestor clatite adaugand diverse alte ingrediente, cum am sugerat mai jos in lista. Unii mai folosesc si putina ceapa tocata foarte fin sau ghimbir proaspat, precum si diverse pulberi de condimente.
Indienii afirma ca Cheelas sunt bune calde, insa noi le-am mancat si reci si tot ne-au placut foarte mult. Sunt chiar exceptionale. Si nici macar n-am folosit chilli ori verdeata… Le-am preferat cat mai simple. Cheelas se mai numesc si omleta vegetariana 😉 .
sursa: A Cook @ Heart
timp de preparare: 35 – 40 minute
rezulta 8 Cheelas
INGREDIENTE
1 cana faina de naut (Besan)
1-2 lingurite seminte de chimion (Jeera) sau Ajwain
1 chilli verde tocat fin
1 catel mare de usturoi dat pe razatoare fina – optional
3-4 linguri ineluse de ceapa verde, taiate fin – optional
2 linguri pline cu patrunjel sau marar proaspat, tocat fin
1 lingurita Mildly Spicy Garam Masala
1/2 lingurita turmeric
1/4 lingurita Hing
1 lingurita sare
aproximativ 2 cani apa, in functie de faina
cateva lingurite ulei de floarea soarelui
1 cana = 300 ml
METODA
Amestecati faina cu sarea, turmericul, Hing-ul, Masala si Jeera/Ajwain. Turnati apa cate putin si amestecati bine asa incat sa nu se formeze cocoloase. Adaugati acum si usturoiul, chilli-ul, ceapa verde, verdeata. Trebuie sa rezulte o compozitie fina, subtire, care curge, ca de clatite, insa nu foarte apoasa. Lasati-o sa stea 10-15 minute, rastimp in care se mai ingroasa putin.
Puneti o tigaie larga cu strat ceramic pe ochiul mare de la aragaz si incalziti-o bine, pe foc mediu.
Inainte de a lua cate un polonic din compozitie, nu uitati sa amestecati bine de tot – adesea parte din faina se lasa pe fundul vasului.
Stropiti tigaia cu 1 lingurita de ulei (acest pas e necesar doar la prima Cheela), apoi turnati un polonic mare cu compozitie de clatite, intorcand tigaia in toate partile ca sa obtineti un strat uniform – cum procedati in mod obisnuit la clatite.
Lasati Cheela sa se gateasca fara s-o deranjati cam 30 secunde, apoi mai turnati cativa stropi de ulei pe marginile ei, de jur imprejur.
Dupa cam 2 minute, intoarceti-o pe partea cealalta si lasati-o inca 1 minut sa se faca.
Rasturnati-o apoi pe o farfurie intinsa.
Un amanunt important: cu cat gatiti Cheelas mai bine si le faceti mai crocante, cu atat sunt mai bune.
Terminati de gatit toata compozitia, apoi serviti Cheelas cu un Chutney la alegere, un Sote de Dovlecei, niste legume la aburi ori cu Dose ka Masala.
Din punct de vedere Ayurvedic: Cheelas sunt Tridoshice. Pentru persoanele Pitta este indicat sa scoata din reteta chilli-ul si usturoiul si sa foloseasca Jeera in loc de Ajwain. De asemenea, tot pentru ele se recomanda folosirea lui Basic Garam Masala in loc de Mildly Spicy Garam Masala.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Referitor la Cheela: gustul e asemanator cu cel al unei omlete, dar simti ca face mult mai bine stomacului decat omleta clasica. Mama, o mare amatoare de clatite clasice, a facut urmatoare afirmatie (dupa ce a mancat Cheela): “cate bunatati exista in lumea asta”:) Deci, pentru cei care vor sa incerce reteta, spor! Nu e dificil de realizat + se pot consuma si in zilele de post.
Asa-i, sunt neasteptat de bune. Neintamplator sunt numite “omleta vegetariana”. Multumesc pentru relatare 🙂
Cred ca sunt delicioase si cu prima ocazie cand gasesc faina de naut o sa le fac si eu chiar daca nu sunt tipologia Ayurvedica respectiva
Faina de naut se gaseste la plafaruri si magazine naturiste. Sau online – vezi linkurile de la Adrese pentru Ingrediente de pe prima pagina a blogului.
Despre care tipologie vorbesti? Aceste clatite sunt Tridoshice = potrivite pentru TOATE tipologiile.
Pai,nu ma pricep la tipologii 🙂 Daca sunt bune pentru toti e perfect. O sa le fac si eu cu siguranta 🙂
Nu-i bai ca nu te pricepi – poti afla ce tipologie esti facandu-ti Testul daca doresti.
Mult succes cu Cheelas!