Chilli verde, Chimion (Jeera), Coriandru, Frunze de Dafin, GHEE, Hing / Asafoetida, Masalas, Mazare uscata, Morcovi, Mustar, Praz, Scortisoara, Tamarind, Turmeric, Usturoi

Supa de Mazare galbena uscata

Supa de Mazare Galbena

Am facut astazi o supita super extra gustoasa si buna, onctuoasa si hranitoare. N-am destule cuvinte de lauda pentru cat de grozava a iesit.  Elementul cheie care a contribuit la aceasta experienta culinara minunata este mazarea galbena, uscata. Aceasta mazarica este buna si dulce, iar cand e gatita in stil indian bate de departe orice alt tip de supa (de legume). Chiar am pregatit astazi doua supe: una Tridoshica, din legume, pentru mine, si aceasta de mazare pentru sotul meu; insa cand am gustat supa lui am lasat-o deoparte pe cea cu legume pentru ca oricat de buna era, nu incapea comparatie.

Asa ca va recomand sa va delectati simturile si familia cu aceasta supita calda de mazare galbena. Mai ales daca iubiti Dal-urile si supele cu linte ori naut, veti fi instant cuceriti de aceasta cu mazare uscata.

timp de preparare: 1 ora

rezulta 5-6 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

125 grame mazare galbena uscata

6 cani apa

1/2 fir praz

1 morcov mic

1 bucatica mica tamarind, cat o nuca

1 lingura Pasta de Usturoi cu Chilli verde SAU 1 chilli verde + 3 catei de usturoi

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1/2 lingurita seminte de mustar

1 baton mare scortisoara

1 frunza mare de dafin

1 lingurita pulbere de chimion (Jeera Powder)

1 lingurita pulbere de chimion cu coriandru (Jeera Dhania Powder)

1 lingurita Basic Garam Masala

1/2 + 1/2 lingurita turmeric

1/4 lingurita Hing

4 linguri ulei de floarea soarelui sau 1 lingura plina ochi cu Ghee solidificat

1 lingurita plina cu sare grunjoasa

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati mazarea in cateva ape pana ce apa pe care o aruncati nu mai este tulbure. Rasturnati mazarea in oala cu presiune, presarati 1/2 lingurita turmeric deasupra, precum si 1 lingurita Jeera Powder. Adaugati si bucatica de tamarind (indepartati samburii, daca exista). Turnati toata apa. Inchideti oala etans si puneti pe flacara tare pana ce incepe sa fiarba si sa fasaie. Apoi dati focul la mic. Fierbeti cam 30 minute – este important ca mazarea sa fie foarte bine fiarta, sfaramata de fiarta ce e, altfel va contribui la o balonare de zile mari😉 .

E foarte posibil sa observati la un moment dat ca odata cu presiunea, din oala iese si niste spuma galbena de la mazare, imediat ce incepe sa fiarba. Dati atunci ochiul la mic si lasati-o sa fiarba in voie. Cand observati ca incepe din nou sa stropeasca puternic cu lichid galben, atunci e semn ca a trecut destul timp de cand o fierbeti. Inchideti imediat flacara si asteptati ca presiunea sa scada de la sine. NU faceti greseala sa ridicati cuiul de presiune pentru ca va va stropi foarte tare cu abur fierbinte amestecat cu mazare. Lasati-o deoparte pana ce nu mai auziti deloc fasait. Apoi ridicati cuiul ca sa va asigurati ca nu mai exista deloc presiune in oala. Scoateti capacul si admirati mazarea – e o zeama galbuie si aromata, foarte placuta la vaz si exceptionala la miros.

In timp ce mazarea fierbe, pregatiti celelalte ingrediente: curatati si tocati prazul cat doriti de fin, spalati morcovul si taiati-l in rondele fine.

Preparati Pasta de usturoi cu chilli daca nu o aveti deja gata: indepartati cotorul de la chilli si taiati-l bucatele; adaugati-l intr-un blender peste cateii de usturoi curatati; puneti si un strop mic de apa si unul de ulei, un praf de sare si unul de turmeric si mixati pana rezulta o pasta fina.

Pregatiti frumos toate condimentele necesare in cantitatile indicate ca sa va fie usor si sa nu uitati de vreunul din ele.

Cand mazare e gata, puneti o oala de 2 litri pe foc mediu. Turnati uleiul in ea si asteptati sa se incalzeasca putin, apoi aruncati in ulei semintele de Jeera, de mustar, batonul de scortisoara si frunza de dafin. Dupa ce semintele pocnesc un pic adaugati Hing-ul si imediat morcovul. Caliti bine morcovul cam 3-4 minute, apoi adaugati pasta de usturoi cu chilli. Gatiti 1 minut, pana ce dispare mirosul de crud al usturoiului. Atunci puneti si prazul. Sotati cam 3 minute ca prazul sa se faca bine.

Inainte de a adauga mazarea presarati turmeric si pulberea de chimion cu coriandru. Amestecati scurt si adaugati mazarea cu zeama cu tot. Puneti si sarea si dati focul la tare pana ce incepe sa fiarba. Apoi micsorati focul la mediu si lasati sa fiarba totul cam 5-10 minute. Catre final adaugati Garam Masala, mai dati un clocot si inchideti focul.

Serviti supita calda cu o lingura doua de orez. Dupa ce se raceste, supa se mai ingroasa. Pofta mare!

Supa de Mazare Galbena_

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta supa este Tridoshica daca se respecta modalitatea de gatire si ingredientele din lista. Daca nu e suficient de bine gatita si “impanata” cu condimente, mazarea galbena perturba Vata imediat. Pentru persoanele Vata ar fi si mai bine daca ar adauga o lingurita de Ghee in supa calda atunci cand o servesc. Persoanele cu exces foarte mare de Pitta (care au probleme grave) trebuie sa scoata din reteta pasta de usturoi cu chilli verde. Persoanele Kapha pot adauga putin Pippali sau piper negru daca doresc.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Kabuli Chana Shorba - Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Kabuli Chana Shorba – Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Dal Rasam - Supa crema de Linte verde

Dal Rasam – Supa crema de Linte verde

Pesara Pappu Charu - Supa crema de Linte Mung galbena

Pesara Pappu Charu – Supa crema de Linte Mung galbena

Potato Leek Soup - Supa crema de Cartofi cu Praz

Potato Leek Soup – Supa crema de Cartofi cu Praz

Discussion

2 thoughts on “Supa de Mazare galbena uscata

  1. Multumesc , este o ciorba de exceptie intradevar , cu toate ca nu am pus tamarind si hing pt ca nu am gasit la nici un magazin la mine in oras
    Multumesc inca odata
    Multumesc pt toata munca care o faci pt noi

    Posted by geo | 23 May 2014, 9:04 PM
    • Cu mult drag Geo! Tamarind nu vei gasi la magazinele obisnuite, numai la cele specializate pe condimente si nici acolo intotdeauna. De Hing nu mai zic. Insa le poti comanda online la IndianFood.ro – acolo sigur au.

      Posted by cloudpearl | 24 May 2014, 9:38 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,931,559 vizite

CALENDAR

March 2014
S M T W T F S
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: