Ayurveda, Soia

Soia texturata – o proteina de proasta calitate

soia texturataAm primit astazi intrebarea indreptatita a unei persoane dornice sa stie de ce nu folosesc absolut deloc soia texturata in alimentatie. Asa ca va ofer acum raspunsul: soia in general este considerata in Ayurveda proteina cea mai dificil si greu de procesat de organism. Ea face parte din categoria leguminoase si este foarte “la moda” in lumea vegetarienilor si a persoanelor care tin post crestinesc. In vreme ce tofu proaspat este bun pentru consum, nu la fel stau lucrurile si cu produsele din soia texturata (granule, snitele, cubulete). Acestea sunt considerate Tamasice, deci cauzeaza boli si intuneca mintea, pentru ca sunt extrem de puternic procesate. Mai mult, soia texturata “usuca” sistemul digestiv, deci perturba puternic Vata, cauzand constipatie. Este un produs care supune Agni-ul (focul digestiv) la grele incercari si ar merita inlocuit cu un produs proaspat preparat in casa, de calitate net superioara, din gluten de grau (pe nedrept desconsiderat de nutritionistii moderni) si anume SEITAN.

ALTE PAGINI SUGERATE

De ce creste pofta de mancare in timpul Iernii

De ce creste pofta de mancare in timpul Iernii

Seitan Pakoras - Snitele din Gluten de Grau

Seitan Pakoras – Snitele din Gluten de Grau

Cum se face SEITAN - Carnea vegetariana

Cum se face SEITAN – Carnea vegetariana

Seitan Thoran - Sote din cuburi de Seitan

Seitan Thoran – Sote din cuburi de Seitan

Advertisement

Discussion

4 thoughts on “Soia texturata – o proteina de proasta calitate

  1. Buna seara.
    Exista un produs mai hranitor decat seitanul, tofu sau soia, care contine si faina de linte pe langa faina de grau si anume carnea de cereale, un aliment vegetal bogat in proteine si fara colesterol sau grasimi saturate. Este practic o “carne vegetala” cu textura si gustul muschiului de porc sau a muschiului de vita, in functie de modul de preparare si de condimentele alese.

    Posted by Biovivo | 2 April 2014, 10:33 PM
    • Multumesc pentru informatie – nu stiam, e un produs nou. Insa nu are cum sa fie calitativ superior produselor proaspat preparate in casa, cum e seitanul. Dar pentru oamenii care au nostalgia carnii si care vor sa renunte la carne si nu au timp sa-si faca singuri seitan, e o alternativa. Nu prea ayurvedica (e un produs Tamasic fiind afumat si ne-proaspat), dar ocazional merge.

      Posted by cloudpearl | 3 April 2014, 11:18 AM
  2. eu mai fac pate de soia si mai beau cate o data lapte de soia cu cereale adica tarata de ovaz si fulgi de ovaz,si mia spus cineva ca ar fi bine sa nu mai consum si as dori inca o parere

    Posted by mirela | 2 April 2014, 9:54 PM
    • Laptele de soia ar trebui sa fie ultimul pe lista de optiuni dintre toate tipurile de lapte. Este greu de digerat, de proasta calitate ca si proteina si in plus nici nu e proaspat. E un lichid “mort”, procesat. Nu e recomandat.pentru sanatate.
      Daca faci ocazional pate din soia proaspat, acasa, nu-i asa de rau. Doar drege-l bine cu condimente si ulei. Singura problema ar fi provenienta boabelor: sunt modificate genetic sau nu?

      Posted by cloudpearl | 3 April 2014, 11:02 AM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Despre mine
Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,213,545 vizite

CALENDAR

April 2014
S M T W T F S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d bloggers like this: