Am primit astazi intrebarea indreptatita a unei persoane dornice sa stie de ce nu folosesc absolut deloc soia texturata in alimentatie. Asa ca va ofer acum raspunsul: soia in general este considerata in Ayurveda proteina cea mai dificil si greu de procesat de organism. Ea face parte din categoria leguminoase si este foarte “la moda” in lumea vegetarienilor si a persoanelor care tin post crestinesc. In vreme ce tofu proaspat este bun pentru consum, nu la fel stau lucrurile si cu produsele din soia texturata (granule, snitele, cubulete). Acestea sunt considerate Tamasice, deci cauzeaza boli si intuneca mintea, pentru ca sunt extrem de puternic procesate. Mai mult, soia texturata “usuca” sistemul digestiv, deci perturba puternic Vata, cauzand constipatie. Este un produs care supune Agni-ul (focul digestiv) la grele incercari si ar merita inlocuit cu un produs proaspat preparat in casa, de calitate net superioara, din gluten de grau (pe nedrept desconsiderat de nutritionistii moderni) si anume SEITAN.
ALTE PAGINI SUGERATE
Buna seara.
Exista un produs mai hranitor decat seitanul, tofu sau soia, care contine si faina de linte pe langa faina de grau si anume carnea de cereale, un aliment vegetal bogat in proteine si fara colesterol sau grasimi saturate. Este practic o “carne vegetala” cu textura si gustul muschiului de porc sau a muschiului de vita, in functie de modul de preparare si de condimentele alese.
Multumesc pentru informatie – nu stiam, e un produs nou. Insa nu are cum sa fie calitativ superior produselor proaspat preparate in casa, cum e seitanul. Dar pentru oamenii care au nostalgia carnii si care vor sa renunte la carne si nu au timp sa-si faca singuri seitan, e o alternativa. Nu prea ayurvedica (e un produs Tamasic fiind afumat si ne-proaspat), dar ocazional merge.
eu mai fac pate de soia si mai beau cate o data lapte de soia cu cereale adica tarata de ovaz si fulgi de ovaz,si mia spus cineva ca ar fi bine sa nu mai consum si as dori inca o parere
Laptele de soia ar trebui sa fie ultimul pe lista de optiuni dintre toate tipurile de lapte. Este greu de digerat, de proasta calitate ca si proteina si in plus nici nu e proaspat. E un lichid “mort”, procesat. Nu e recomandat.pentru sanatate.
Daca faci ocazional pate din soia proaspat, acasa, nu-i asa de rau. Doar drege-l bine cu condimente si ulei. Singura problema ar fi provenienta boabelor: sunt modificate genetic sau nu?