Namaste! Astazi pregatim un desert foarte rapid si intens, niste Power Ladoos, cum le zic eu. Pentru ca baga viata-n tine daca esti molesit, obosit si ai tensiunea mica, cum o am eu. E un dulce fara zahar, doar dulceata curmalelor e prezenta. Au un gust care aduce puternic a trufe de ciocolata. Sunt ideale de luat la drum, la munte sau in calatorii pentru ca dau energie instant si nu e nevoie decat de una singura ca sa iti revina forta si buna dispozitie.
adaptare dupa: Love Food Eat
timp de preparare: 10 – 15 minute
rezulta 7 Ladoo
INGREDIENTE
15 – 20 curmale uscate, dar moi si carnoase
2 linguri cacao de buna calitate
1/4 lingurita cardamon pulbere – optional
1 lingura Ghee semi-solid sau ulei din nuca de cocos
2-3 linguri lapte (daca curmalele sunt prea uscate si tari)
inca putina cacao sau zahar pudra sau fulgi din nuca de cocos pentru decor
METODA
Indepartati samburii din curmale (daca au). Taiati-le bucatele cat mai mici si puneti-le in mixer/blender. Presarati deasupra cacaoa. Adaugati Ghee-ul si cardamonul. Dati drumul la blender. Daca observati ca amestecul s-a intarit si se invarte-n gol, inseamna ca doamnele curmale sunt prea tari si au nevoie de ajutor – adaugati putin lapte. Mixati in continuare pana observati sa amestecul e mai molicel dar nu foarte moale ci are personalitate.
Scoateti pasta din blender si raturnati-o pe o farfurie. Pregatiti un platouas alaturi. Ungeti-va mainile cu putin Ghee si luati cu o lingurita din compozitie. Incercati sa modelati sub forma de bile cat doriti de mici sau mari. Puneti-le deoparte.
Dupa ce le-ati terminat de modelat pe toate, tavaliti-le prin ce vreti voi: cacao, zahar pudra, nuca de cocos, nuca macinata. Va recomand sa le dati la rece – atunci seamana cel mai bine la gust cu niste trufe de ciocolata!
Din punct de vedere Ayurvedic: Cacaoa este Rajasica si irita Vata si Pitta dar este ok de consumat ocazional pentru stimularea lui Kapha. Aceste Ladoo-uri sunt ok din cand in cand pentru toata lumea atunci cand e nevoie de un mic stimulent energizant. Insa nu va formati un obicei din a le savura foarte des. Oricum insa, sunt de multe ori mai sanatoase decat ciocolatele si bomboanele din comert.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Buna,
La “morkali – porridge din faina de orez si lapte batut” nu pot sa las comentarii, asa ca te intreb prin e-mail: aceasta reteta pot sa o fac si in varianta dulce Cu un pic de scortisoara, cardamom si zahar brut?
mERCI, ioANA
Multumesc Ioana ca mi-ai semnalat problema la Morkali – e una din primele retete publicate si probabil ca n-am mai updatat setarile. Sigur ca poti, de ce nu, insa cred ca mai bine merge laptele dulce la treaba asta si fara condimentele indicate de mine in reteta. Deci mai bine faci Paramannam 🙂 adica lapte cu orez indian (sau cu faina de orez daca vrei tu). Pupici!
arata super delicios!
Multumesc!