Chimion (Jeera), Coriandru, Coriandru verde, Cuisoare, Frunze de Curry, Menta, Patrunjel verde, Piper negru, Rosii, Tamarind, Turmeric, Ulei de Arahide, Usturoi

Tomato Garlic Rasam – Supa indiana de Rosii cu Usturoi

Tomato Garlic Rasam

Pentru astazi avem in meniu o supita (inca) de sezon, din rosii proaspete si bineinteles multe condimente, asa cum ii sade bine unei supe indiene. Acuma voi stiti ca rosiile nu sunt dragele Ayurvedei, dar daca ati mai citit pe ici colo pe blog ati vazut ca pentru persoanele deja mari mancatoare de rosii, ele nu provoaca dezechilibre atat de mari. Asta nu inseamna ca trebuie sa v-o luati in cap si sa mancati rosii in fiecare zi😉 si nicidecum in stare cruda. Moderatia este prima si cea mai importanta regula in alimentatia Ayurvedica. Deci savurati aceasta supa delicioasa si aromata cu usturoi cand si cand, ca sa mai aduceti diversitate la masa. Pofta buna!

timp de preparare: 20 – 25 minute

rezulta 2 – 3 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

2 rosii mari, bine coapte

2-3 catei mari de usturoi

1 lingura pasta de tamarind

cateva frunze proaspete de menta sau 1 lingura menta uscata

cateva frunze de Curry

4 cuisoare mari, intregi

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 mana buna de coriandru verde sau patrunjel

1 lingura coriandru macinat (Dhania Powder)

1 lingurita chimion macinat (Jeera Powder)

1/2 lingurita turmeric

1/4 lingurita piper negru macinat

1 lingura zahar brut din trestie de zahar

1/2 lingurita sare

2-3 linguri ulei de arahide sau floarea soarelui

1 + 1/2 cani apa

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati rosiile (daca se poate despielitati-le) si taiati-le bucati. Puneti-le in blender impreuna cu pasta de tamarind. Mixati bine pana obtineti o pasta. Tineti-o deoparte.

Curati usturoiul si puneti-l impreuna cu frunzele de menta, cuisoarele, pulberea de coriandru, pulberea de chimion si piperul intr-un blender, separat de rosii. Sau puteti pune totul intr-un mojar si pisa bine de tot, fara apa, pana obtineti o pasta. Daca folositi un blender, atunci va trebui sa adaugati un strop de ulei si vreo 2 linguri de apa, altfel nu obtineti pasta.

Intr-o oala de un litru puneti uleiul la incalzit si asteptati cateva secunde sa se infierbante. Atunci aruncati semintele de chimion in el si asteptati un picut ca semintele sa prinda putin bronz. Apoi puneti frunzele de Curry (sfaramate sau intregi) si pasta de usturoi cu menta. Sotati cateva secunde, apoi turnati sucul de rosii. Clatiti bine cele doua vase (de la rosii si de la usturoi) cu restul de apa si turnati peste supa.

Presarati turmericul, sarea si zaharul, amestecati totul bine si asteptati sa dea in clocot. Apoi dati focul la mic si lasati sa fiarba 5 minute. La final adaugati verdeata tocata fin si luati de pe foc.

Serviti peste un orez fiert simplu sau, cum am facut noi, peste niste cartofi gatiti la aburi (peste care am pus ceva Garam Masala, sare, turmeric si un picut de ulei si i-am amestecat), cu un Chapati alaturi.

Din punct de vedere Ayurvedic: Tomato Garlic Rasam este indicata persoanelor Kapha. Persoanele Vata si Pitta pot servi aceasta supa ocazional – pentru Pitta prezenta mentei este absolut necesara, iar tamarindul trebuie sarit. Pentru Vata este mai ok daca se foloseste ulei de arahide sau Ghee. Oricat de buna ar fi aceasta supa, ea este totusi de evitat daca aveti pielea afectata de cosuri ori eczeme sau daca suferiti de sciatica, hiperaciditate, pietre la rinichi ori fiere.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Supa de Conopida

Simple Gobi Rasam – Supa de Conopida

Supa de ardei cu dovlecel

Supa Ayurvedica

Tomato Sheer - Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Tomato Sheer – Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Salata de rosii cu iaurt

Raita de Rosii – Salata de Rosii cu Iaurt

Discussion

4 thoughts on “Tomato Garlic Rasam – Supa indiana de Rosii cu Usturoi

  1. Am început să gătesc rețetele de pe acest blog de ceva vreme și chiar îmi plac. Dar mi se pare foarte dificil să gătesc în funcție de doshe.🙂 Într-o familie cu oameni așa diferiți cred că e greu să gătești să fie bine pentru toată lumea.😛

    Posted by Alina | 15 October 2014, 6:01 PM
    • Tocmai de aceea exista o sectiune de retete Tridoshice pe blog, care sunt ok pentru toata lumea, sunt recomandate oamenilor (relativ) sanatosi si pot fi gatite zilnic. Daca ai o familie numeroasa nu poti gati pentru fiecare in parte, diferit. Atunci retetele Tridoshice iti vin in ajutor.
      Daca esti singur(a) sau locuiesti cu inca o singura persoana atunci e mai usor sa gatesti conform cu tipologia fiecaruia.
      De asemenea, daca cineva drag are o problema de sanatate atunci este necesar sa ii prepari hrana conform cu nevoie sale stricte, in functie de dezechilibrul Doshic in cauza si ocazional poti sa-i faci si hrana Tridoshica.

      Posted by cloudpearl | 26 October 2014, 2:51 PM
  2. multumesc mult

    Posted by Corpodean Ioan | 13 October 2014, 11:18 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,936,378 vizite

CALENDAR

October 2014
S M T W T F S
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggers like this: