Cu totii cred ca stiti deja ca Chapatis sunt painitele de fiecare zi ale Indiei de nord si ca cel mai bine e sa fie servite proaspete, calde, sau macar in ziua respectiva, pentru ca au tendinta sa devina destul de uscate – depinde mult de calitatea fainii integrale folosite si de priceperea celui care le pregateste. Dar ce bune si savuroase sunt cand sunt calde….! Mai ales daca sunt stropite cu putin Ghee, unt sau ulei cand le scoatem din tigaie.
Insa oricat de bune si de super ar fi, tot te saturi si iti doresti nitzica varietate cand si cand. Asa ca indienii, inventivi cum sunt, au creat mai multe varietati de Chapati, cum este si cea pe care v-o prezint astazi: cea cu ceapa si chilli verde – un tip de lipii numai bune pentru perioada rece.
Cele doua ingrediente-vedeta (ceapa si ardeiul iute verde) ajuta lipiile sa iasa din banal si le da un gust si o savoare noua. Mai mult, le da si un plus de grosime si fragezime. Sunt si fara drojdie. Deci o multime de atu-uri 🙂 Sigur o sa va placa si o sa le integrati in “circuitul” retetelor preferate. Evident, daca va place sa simtiti picantzeala mai strasnica, puteti pune cati chilli doriti. Pofta maxima!
timp de preparare: 40 minute
rezulta 7 – 8 Chapatis
INGREDIENTE
1 cana faina integrala de grau (sau 6 linguri pline, cu varf)
1 ceapa medie
1 chilli verde proaspat (fara seminte)
1/4 lingurita sare
1 ceasca apa calduta (mai mult sau mai putin, in functie de calitatea fainii)
1 lingura ulei pentru aluat + ulei/Ghee pentru uns Chapati la final
METODA
Amestecati faina cu sarea si uleiul pana ce faina capata consistenta unor firimituri de paine. Apoi adaugati ceapa si chilli-ul tocate foarte fin. Este important ca mai ales ceapa sa fie fin de tot taiata pentru ca altfel nu se va gati cum trebuie si va fi dificil sa intindeti uniform Chapati-urile. Daca doriti, puteti indeparta semintele si nervurile de la chilli, pentru a fi mai putin picant, desi picantzeala aproape ca dispare de tot la gatit.
Adaugati apa cate putin. Framantati pana ce obtineti un aluat moale si elastic, nelipicios. Acoperiti-l si lasati-l sa stea 10 minute.
Apoi luati din nou aluatul la framantat cateva secunde. Impartiti-l in 7 – 8 bile egale si intindeti-le pe fiecare pe o planseta pe care ati presarat faina. Cautati sa le intindeti bine, uniform, cat mai subtiri, insa fara sa se rupa aluatul. Vor fi mai groase decat Chapati simple, cam de 1/2 cm.
Coaceti fiecare Chapati in tigaie (de fonta preferabil) bine incalzita, pe foc mediu, timp de 1-2 minute fiecare, intorcandu-le pe ambele fete. Vor deveni un picut mai grosute cand dau de caldura tigaii 🙂 dar nu se vor umfla precum niste Chapati obisnuite.
Cand le scoateti din tigaie si le asezati pe farfurie, puteti sa le ungeti cu putin ulei sau Ghee ori unt, pentru a le ajuta sa ramana fragede cat mai mult timp dar si pentru a le face si mai gustoase.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste Chapatis sunt Tridoshice dar sunt mai adecvate pentru vremea rece. Doar persoanele cu exces de Pitta ar trebui sa le ocoleasca sau sa le serveasca ocazional, cand afara este frig.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
multumesc mult
Cu mare placere! Pofta buna!