Chimion (Jeera), Condimente, Coriandru, Masalas

Dhania Jeera Powder – Pulbere de Coriandru cu Chimion

Dhania Jeera Powder

Dhania Jeera Powder este un amestec fundamental in bucataria indiana – specific indeosebi vestului Indiei -, care contine doua ingrediente: coriandrul si chimionul. Este extrem de simplu de preparat in casa (vezi mai jos metoda), insa il puteti achizitiona si de la magazine specializate pe condimente indiene.

Dhania Jeera Powder are o aroma foarte placuta, fina si confera un gust rafinat mancarurilor de orice fel. O puteti folosi la orice: supe, salate, Curry-uri, Chutney-uri, snacks, muraturi si chiar si la orez. Este in special destinata prepararii legumelor, insa se foloseste si la marinare, in sosuri cu iaurt. Poate fi utilizata la gatit alaturi de orice alt condiment sau amestec de condimente precum Garam Masala sau Curry Powder, fara sa fie redundanta.

Celor ce se intreaba la ce bun acest amestec din doua condimente cand exista deja cele doua pulberi (Dhania Powder si Jeera Powder) separate, le raspund ca exact la fel am gandit si eu, din care cauza nu l-am folosit decat tarziu in decursul aventurii mele culinare indiene si asta doar pentru ca dadeam constant de el pe o groaza de site-uri cu mancare indiana. Asa ca l-am testat si am fost extrem de placut surprinsa de aroma lui superba, motiv pentru care nu ma mai lipsesc de el. Mai degraba gasesti la mine in bucatarie acum Dhania Jeera Powder decat pulberile separate ale celor doua condimente, insa fiecare are rolul sau si dominanta sa gustativa. Imi place atat de mult incat e prima mea optiune cand e sa presar vreun condiment peste niste legume gatite la aburi sau cartofi copti.

Mai jos va ofer reteta cu ingredientele de baza, insa in India se prepara si alte variante ale acestui condiment, in care se folosesc cantitati mici de piper negru, seminte de mustar si chiar ceva scortisoara ori cuisoare. Insa deja, alaturi de aceste condimente, suna mai mult a Garam Masala… Oricum, merita experimentat – nu stii niciodata ce surpriza placute te poate paste…

In ce priveste proportiile celor doua condimente de baza, ele pot varia in functie de gust. Unii le folosesc in cantitati egale (unii ca greutate, altii ca volum), insa cei mai multi recomanda o cantitate dubla de coriandru fata de chimion. Si, dupa multe teste, aceasta este si varianta pe care o gasesc ca fiind cea mai gustoasa si echilibrata si pe care v-o impartasesc.

Intrucat acest amestec isi pierde destul de rapid aroma, cel mai bine e sa vi-l faceti acasa, in cantitatea pe care o doriti si estimati ca o puteti consuma in interval de 1-2 luni. Poate fi folosit si pana la 6 luni de la preparare, insa in acest interval isi va fi pierdut incet incet din aroma si calitate.

O smecherie pe care o recomand e ca eventual sa coaceti o cantitate mai mare din cele doua condimente pe care sa le pastrati intregi intr-un borcan bine inchis si din care sa rasniti o cantitate mica, cat estimati ca folositi sa zicem intr-o saptamana sau o luna. In acest fel va veti bucura mereu de o aroma perfecta a acestui condiment.

Dhania Jeera Powder are rolul de a stimula usor digestia si poate fi folosita si in alimentatia copiilor de la 2 ani in sus. Practic, este un condiment de entry-level, adica pe care il pot folosi si incepatorii intr-ale mancatului/gatitului in stil indian, insa ramane de baza chiar si la nivelurile cele mai inalte de desavarsire culinara indiana.

Dincolo de efectul binefacator digestiv, folosirea zilnica a aceastei pulberi combate balonarea si gazele intestinale, durerile stomacale, are un efect subtil usor racoritor si calmant, imbunatateste circulatia, amelioreaza durerile de cap, durerile musculare, intepenelile si artrita si are reputatia ca e de mare ajutor in cazurile de retentie de apa. Are multe alte calitati, asadar este folosita si ca medicament, alaturi de alte condimente. Deci un motiv foarte bun pentru a o folosi cat mai frecvent in alimentatia voastra si a familiei.

timp de preparare: 10 minute (+ 15 minute cat se racoresc condimentele)

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

10 linguri seminte de coriandru

5 linguri seminte de chimion (Jeera)

METODA

Puneti o tigaie (preferabil de fonta, dar poate fi si din inox sau una cu strat ceramic) pe foc mic. Lasati-o sa se incalzeasca cam 1 minut doua, apoi puneti chimionul. Coaceti uscat (fara ulei) timp de aproximativ 40 secunde amestecand continuu cu o lingura, pentru o coacere uniforma. Cand observati sa chimionul incepe sa emane o aroma intensa, de copt, e momentul sa il rasturnati pe o farfurie intinsa.

Rasturnati acum si semintele de coriandru in aceeasi tigaie si coaceti uscat tot cam 40 secunde, poate un picut mai mult, in functie de grosimea tigaii si puterea flacarii. Amestecati continuu apoi, dupa ce incepe sa emane o aroma superba, rasturnati-l si pe el in farfurie.

Lasati condimentele sa se racoreasca cam 15 minute apoi le puteti macina impreuna cat mai fin intr-o rasnita electrica sau manual, intr-un mojar cu pistil, daca va tin muschii. Este important sa macinati impreuna cele doua condimente si nu separat (amestecandu-le ulterior) – gustul este, in mod uimitor, diferit!

Pastrati pulberea intr-un borcanel cu capac ermetic. De fiecare data cand gatiti cu acest condiment e bine sa folositi o lingurita perfect uscata si curata si sa puneti imediat capacul la loc pentru a nu permite aburilor din bucatarie sa altereze calitatea amestecului.

Modul traditional de preparare a acestui amestec in India este prin expunerea semintelor crude la Soare timp de 1 ora sau chiar pana la 3 zile si macinarea lor ulterioara intr-un mojar cu pistil. Insa pentru asta aveti nevoie de niste zile cu un Soare indian, extrem de puternic.

Dhania Jeera Powder_

Din punct de vedere Ayurvedic: Dhania Jeera Powder este un amestec Tridoshic, recomandat tuturor tipologiilor. Este recomandat in alimentatia tuturor, a persoanelor sanatoase si a celor care vor sa redevina sanatoase.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

HOT Garam Masala - Garam Masala foarte picanta

HOT Garam Masala – Garam Masala foarte picanta

Garam Masala - Amestec indian de condimente

Basic Garam MASALA – Cum se face Garam Masala

Pulberea de Chimen

Jeera Powder – Pulbere de Chimion

Pulbere de Coriandru

Dhania Powder – Pulbere de Coriandru

Discussion

3 thoughts on “Dhania Jeera Powder – Pulbere de Coriandru cu Chimion

  1. multumesc frumos!

    Posted by danamaria | 30 October 2015, 9:13 PM
  2. Am gasit chimion negru, kalonji, nigella seeds, e bun?! Sau are alte utilizari si proprietati?Multumesc mult!

    Posted by danamaria | 30 October 2015, 3:36 PM
    • NU, categoric NU! Kalonji sau Nigella NU este tot una cu chimionul, este o greseala propagata pe net care este din pacate preluata orbeste. Din cauza ca la noi nu exista acest condiment, e neobisnuit, vanzatorii de pe la plafaruri si chiar cei care ambaleaza Kalonji nu stiu despre ce e vorba si cum sa-i spuna, asa ca il boteaza dupa cum le suna lor bine denumindu-l chimion negru!!!…
      Kalonji are cu totul alt gust decat chimionul (adica Jeera), alta culoare si alta forma si nu are proprietatile acestuia din urma.

      Posted by cloudpearl | 30 October 2015, 8:03 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,930,938 vizite

CALENDAR

December 2014
S M T W T F S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: