Chilli rosu, Ciuperci, Coriandru, Frunze de Curry, Tamarind, Turmeric, Usturoi

Mushroom Masala Roast – Masala picanta de Ciuperci

Mushroom Masala Roast

Acum cateva zile am fost tentata sa incerc o reteta noua cu ciuperci. Am gasit o metoda super de a le pregati, intr-o Masala (amestec de condimente) umeda, pregatita proaspata, pe baza de chilli rosii dintr-un soi mai putin picant. M-a atras ideea de a incerca o reteta fara ceapa si fara prea multe condimente, simpla si usoara, care sa nu implice prea multa munca.

La noi se gasesc niste ardei iuti adusi din Turcia si care au un grad foarte redus de picantzeala. Sunt lungi, subtirei, verzi (in principiu) si usor incarligati. I-am cumparat cand erau verzi si i-am pus la uscat, timp in care s-au inrosit si au devenit demni de pregatit genul de Masalas cum e cazul celei de azi. Cand se usuca, pielita li se increteste tare si devin foarte simpatici si amuzanti.

Desi ei sunt foarte putin iuti, totusi, pentru ca sunt 6 la numar in aceasta reteta, rezulta o mancare picanta bine. Depinde mult de soiul ardeilor folositi. Numarul lor poate fi si mai mare daca doriti – in reteta originala se recomanda folosirea a nu mai putin de 15-20! In principiu, cu cat puneti mai multi, cu atat culoarea rosie va fi mai intensa si mancarea mai atragatoare vizual. Eu am apelat la un siretlic si am inlocuit multitudinea de chilli recomandati cu ceva paprika dulce. Totusi, nu va sfatuiesc sa folositi mai mult de 1 lingurita de paprika din cauza gustului “prafos” pe care ea il confera mancarurilor – “ce-i prea mult strica” e o zicala care se aplica perfect acestui condiment.

Ciupercutele mele au devenit vedeta mesei de pranz si ne-au stimulat focul digestiv cu aromele lor intense. Daca le serviti cu putin orez fiert simplu cred ca veti fi incantati de combinatie. E o reteta care merita incercata pe perioada iernii.

adaptare dupa: Apy Cooking!

timp de preparare: 45 minute

rezulta 4 portii

picantzeala5

INGREDIENTE

700 grame ciuperci Champignon

200 ml Apa de Tamarind

3 catei mari de usturoi

6 chilli rosii, din cei foarte usor picanti, pentru culoare

1 lingura seminte de coriandru

6-7 frunze de Curry

1 lingurita turmeric

1 lingurita paprika dulce

4-5 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingurita sare

METODA

Intr-o tigaie coaceti pe foc mic cei 6 chilli intr-un strop de ulei timp de 1 minut invartindu-i tot timpul cu o lingura. Miroase divin in timpul acestei operatiuni! Scoateti-i pe o farfurie. In aceeasi tigaie continuati procesul de coacere cu semintele de coriandru si frunzele de Curry, timp de 30-40 secunde. Rasturnati in aceeasi farfurie cu chilli si lasati totul sa se racoreasca bine.

Intre timp curatati ciupercile si taiati-le bucatele cat doriti de mari/mici. Curatati usturoiul.

In tigaia folosita pentru copt condimentele adaugati restul de ulei. Cand s-a incalzit putin puneti turmericul, sotati 2-3 secunde apoi rasturnati ciupercile in tigaie. Presarati sare si amestecati bine. Sotati pret de 5 minute, fara capac.

In acest rastimp puneti condimentele din farfurie intr-un blender/mini-tocator electric, impreuna cu cateii de usturoi, un varf de cutit sare, un varf de cutit turmeric si 100 ml Apa de Tamarind. Mixati totul pana devine o pasta foarte fina pe care o rasturnati in tigaie. Clatiti mixerul/blenderul cu restul de Apa de Tamarind si turnati peste ciuperci. Adaugati si paprika.

Amestecati bine si tineti pe foc pana ce sosul s-a ingrosat, pret de aproximativ 7-8 minute. Serviti nitzel racorita, alaturi de un orez la alegere sau lipii indiene.

Mushroom Masala Roast_

Din punct de vedere Ayurvedic: Mushroom Masala Roast este potrivita persoanelor Kapha. Este ok si pentru Vata daca se folosesc mai putini chilli rosii, chiar daca in reteta nu se folosesc din cei foarte picanti. Datorita nivelului de picantzeala, aceasta reteta nu este recomandata persoanelor Pitta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Ciupercute cu Smantana A-la-Hindi

Ciupercute cu Smantana A-la-Hindi

Chhatu - Curry de Ciuperci din Orissa

Chhatu – Curry de Ciuperci din Orissa

Upma cu ciuperci

Semiya Mushroom UPMA – Upma din fidea cu Ciuperci

Mushroom Pulao - Pilaf cu Ciuperci

Mushroom Pulao – Pilaf cu Ciuperci

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,936,378 vizite

CALENDAR

December 2014
S M T W T F S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: