Ceapa, Chilli rosu, Chimion (Jeera), Fenicul, Masalas, Rosii, SEITAN (Gluten de Grau), Tamarind, Turmeric

Seitan Masala – Masala din cubulete de Seitan

Seitan Masala

Seitanul este important in alimentatia vegetarienilor si este cel mai potrivit de consumat in special in perioada rece. Este o sursa foarte buna de proteina, e un aliment satios si hranitor, Tridoshic. Eu il folosesc destul de des iarna, cand lipsesc legumele proaspete.

Asadar astazi va mai propun o reteta cu domnul Seitan, una grozav de buna, usor de preparat, rapida (cu conditia sa aveti Seitanul deja facut), ca sa vedeti ce usor puteti o obtine o mancare delicioasa si satioasa cu acest aliment.

Seitan Masala seamana putin cu Seitan Thoran, insa este mult mai savuroasa si e o mancare in toata regula, cu sos din abundenta, pe cand Thoran-ul e ceva mai uscat, mai simplu. Indiferent ca sunteti vegetarieni sau nu, merita sa incercati ambele retete daca iubiti varietatea in alimentatie si vreti o experienta aromata si gustoasa la masa.

timp de preparare: 20 min

rezulta 4 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

Seitan preparat din jumatate de pachet de Gluten de grau

300 ml suc gros de rosii

300 ml Apa de Tamarind

1 ceapa mare

1 chilli rosu uscat (am folosit o varietate de chilli turcesc, lung, subtire si cu pielea incretita, care e extrem de putin picant, din Recolta mea de Chilli)

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 lingurita turmeric

2 lingurite Mildly Spicy Garam Masala

1 lingurita Jeera Powder

1 lingurita fenicul macinat

3 linguri ulei de floarea soarelui

2 linguri zahar brut din trestie de zahar

1/2 lingurita sare

aprox 300 ml apa sau zeama in care a fiert Seitanul

METODA

Daca nu aveti deja facuta Apa de Tamarind, atunci luati o bucatica de Tamarind cam cat o nuca micuta si turnati apa fierbinte peste ea. Lasati-o sa se inmoaie pana ce terminati de tocat Seitanul si ceapa.

Dupa ce Seitanul a fiert, nu-l stoarceti de zeama si taiati-l cubulete cat doriti de mari. Curatati si tocati ceapa.

Pentru aceasta Masala am folosit o tigaie larga, dar puteti sa folositi orice oala cu capacitate de 2 litri. Puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de cald (dar nu scoate fum) aruncati in el semintele de chimion si chilli-ul rosu rupt bucatele. Dupa 3-5 secunde adaugati ceapa. Sotati pe foc mic cam 5 minute pentru ca ceapa sa se faca bine (sa nu se arda) si sa capete un gust dulce, placut.

In acest interval puteti pregati Apa de Tamarind, daca nu o aveti deja facuta dinainte. Scoateti eventualii samburi si fibrele groase din bucatica de Tamarind pusa la inmuiat. Apoi bagati la blender Tamarindul cu apa in care a stat la inmuiat. Mixati pret de 30 secunde si e gata de folosit!

Adaugati prafurile de condimente in oala: turmericul, Garam Masala, Jeera Powder si feniculul. Amestecati scurt si rasturnati sucul de rosii. Tineti pe foc vreo 3 minute dupa care adaugati si bucatelele de Seitan in acest sos. Presarati sare si amestecati.

Cand vedeti ca zeama a inceput sa fie absorbita de Seitan, turnati Apa de Tamarind, amestecati, iar cand si aceasta a fost absorbita mai puneti apa sau zeama in care a fiert Seitanul (daca e buna la gust si va place). Puteti pune cat lichid doriti daca va place o Masala mai zemoasa. Presarati sarea si zaharul, amestecati si mai tineti pe foc 2-3 minute.

Serviti cu un Orez la alegere sau cu lipii indiene fara drojdie. Sau poate va place mai mult alaturi de o Mamaliguta A-la-Hindi.

Seitan Masala_

Din punct de vedere Ayurvedic: Seitan Masala este Tridoshica. Totusi, pentru persoanele Pitta e mai bine daca se scoate din reteta chilli-ul rosu, chiar daca cel din lista de ingrediente e foarte putin picant. Pentru persoanele Kapha – de folosit mai putin zahar, insa macar un pic tot e necesar pentru a contrabalansa acreala rosiilor si a Tamarindului.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Cum se face SEITAN - Carnea vegetariana

Cum se face SEITAN – Carnea vegetariana

Mushroom Masala Roast - Masala picanta de Ciuperci

Mushroom Masala Roast – Masala picanta de Ciuperci

Seitan Pakoras - Snitele din Gluten de Grau

Seitan Pakoras – Snitele din Gluten de Grau

Seitan Thoran - Sote din cuburi de Seitan

Seitan Thoran – Sote din cuburi de Seitan

Discussion

4 thoughts on “Seitan Masala – Masala din cubulete de Seitan

  1. arata delicios! ador seitan!

    Posted by bodyenergyaction | 21 January 2015, 12:26 PM
  2. Interesanta reteta, dar cu toata isteria asta anti-gluten, nu este un pic riscant?

    Posted by Razvan | 20 January 2015, 5:39 PM
    • Riscant pentru ce/cine? Cei care au intoleranta reala la gluten sunt putini si ei stiu sa se fereasca de aceasta reteta. De fapt aceasta poveste cu intoleranta la gluten este un mare circ propagat ca un foc in timpul secetei. Exista desigur unii oameni care chiar sufera si au probleme adevarate, insa cei mai multi au pur si simplu probleme de digestie si confunda simptomele (balonare, gaze, crampe puternice) cu intoleranta la gluten. In plus sa nu uitam ca mintea omului e ca o maimuta asa ca multi tind sa imite ce vad la altii. Dietele anti-gluten au luat proportii fix din acest motiv, pentru ca li se pare de bon-ton, ca e modern si vor sa fie interesanti, pentru ca prietena, iubita sau diverse cunostinte au adoptat acest tip de dieta. Asa ca e bun cuvantul folosit de tine “isterie”…

      Posted by cloudpearl | 21 January 2015, 10:45 AM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,931,559 vizite

CALENDAR

January 2015
S M T W T F S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: