Am fost in verva iarna asta in ce priveste consumul de naut si aducerea pe lume de noi retete in care e folosit. Asa s-a nascut Hummus Morcovit, iar acum acest Hummus Roscovan. Ambele retete sunt extrem de simple si usor de facut, iar daca folositi naut deja fiert, de la conserva (desi nu la fel de sanatos ca nautul proaspat fiert deoarece conservele sunt Tamas), atunci chiar ca e super easy si ai o pasta de naut gustoasa si grozav de buna cat ai bate din palme.
Hummus Roscovan e un mix de naut cu suc de rosii botezat cu condimente. Practic e vorba de a amesteca si a da la blender nautul fiert, impreuna cu un Chutney de Rosii – ce poate fi mai simplu?! Combinatia e delicioasa si destul de bine echilibrata intrucat tenta usor acra a rosiilor da un kick nautului greu si dulce. Iar condimentele fac acest mariaj si mai usor de primit de organism si mai placut papilelor noastre gustative. Asa ca nu m-as mira daca Hummus Roscovan ar face noi cuceriri in randurile dragilor mei cititori 🙂
Aveti asadar acum inca o reteta delicioasa pentru iarna. Desigur, acest Chutney de Naut poate fi pregatit si vara, caz in care se folosesc rosii proaspete si trebuie inlocuita picantzeala din Hot Garam Masala cu Basic Garam Masala, pentru ca vara e bine sa nu starnim Pitta suplimentar.
De servit cu painite indiene fara drojdie, gen Chapati sau Parathas. Yummy!
timp de preparare: 40 minute
rezulta 4-5 portii
INGREDIENTE
1 cana (de 300 ml) plina cu naut uscat
400 ml suc de rosii
1 ceapa mare
2 catei usturoi
1 chilli verde proaspat
1 lingurita seminte de fenicul
1 lingurita seminte de chimion (jeera)
2 lingurite turmeric
1 lingurita pulbere de fenicul
2 lingurite Curry Powder
1 lingurita Hot Garam Masala
3-4 linguri ulei de floarea soarelui
1,5 litri apa
2 lingurite sare
1 legatura verdeata la alegere
METODA
Spalati nautul in cateva ape, scurgeti-l, apoi puneti-l la inmuiat cateva ore. Scurgeti-l de apa in care a stat, clatiti-l din nou si rasturnati-l in oala cu presiune impreuna 1 lingurita turmeric. Turnati apa, sigilati bine oala si puneti pe foc mediu-mare pana ce incepe sa fasaie puternic. Apoi micsorati flacara la mediu-mic si tineti pe foc inca 25-30 minute. Daca nu ati pus nautul la inmuiat din timp, atunci e nevoie de inca vreo 10 minute cand il fierbeti in oala cu presiune.
Dupa ce a fiert totul bine, inchideti focul, asteptati sa scada de la sine presiunea, dati deoparte capacul si scoateti nautul din oala. Puneti-l intr-un blender sau vas pentru mixat.
Curatati si tocati bine ceapa, usturoiul si chilli-ul. Intr-o oala de 1 litru sau mai mica puneti uleiul la incalzit pe foc mediu-mic. Dupa ce s-a incins un pic, aruncati semintele in el si lasati-le sa pocneasca. Imediat puneti ceapa si chilli-ul verde si caliti 2-3 minute, pana ce ceapa devine sticloasa.
Presarati turmericul ramas, pulberea de fenicul si Garam Masala. Amestecati bine, apoi puneti si sucul de rosii. Adaugati si pulberea de Curry si sarea. Amestecati bine. Tineti pe foc pana ce da unu-doua clocote, puneti si patrunjelul sau mararul tocat apoi dati deoparte, lasati 5 minute sa se racoreasca, dupa care bagati totul la blender.
Mixati pana obtineti o pasta cat va place de fina. Daca vreti o pasta mai fina si mai moale, mai adaugati din zeama in care a fiert nautul. Nu uitati ca nautul se mai ingroasa dupa ce se racoreste.
Cand serviti puteti presara verdeata preferata sau putin susan copt in tigaie cateva minute. Noi am avut Parathas cu Susan, asa ca n-a mai fost nevoie sa facem si susan copt.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Hummus este potrivit persoanelor Kapha. Pentru Pitta trebuie inlocuita Hot Garam Masala cu Dhania Powder, caz in care Hummus Roscovan e foarte ok si pentru ei. De consumat ocazional de indivizii Vata cu un adaos de ulei si ceva Tahini ori susan copt..
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.