Caju, Cardamon verde, GHEE, Nuca de Cocos, Orez, Stafide, Ulei din Nuca de Cocos

Kalathappam – Prajitura de Orez din Kerala – Varianta la cuptor

Kalathappam la cuptor

Kalathappam este o delicatesa din zona Malabar (Kerala) unde orezul este cereala dominanta, mai mult chiar decat in nordul Indiei. Asa ca locuitorii zonei au creat o multitudine de bunatati bazate pe orez. Nici nu va puteti inchipui cate lucruri se pot face din aceasta cereala! Este uimitor ce varietate extraordinara exista. O lume intreaga de posibilitati culinare se deschide doar prin folosirea orezului ca ingredient principal, dincolo de banala lui consumare simpla sau sub forma de pilafuri.

Kalathappam sau Kalthappam este o asemenea minunatie, un snack care poate fi preparat atat dulce cat si sarat. Varianta traditionala este cred un pic cam greu de acceptat de noi, si de aceea am ales sa va ofer pentru azi o prima varianta, cea mai simpla si mai occidentalizata, ca sa ne fie si noua accesibila si sa nu socheze mintea noastra plapanda, atat de usor de speriat de combinatiile “neortodoxe” ale bucatariei indiene🙂 . Ulterior voi mai posta cateva variante care difera usor atat ca ingrediente cat si ca metoda de gatire.

Azi deci va cadorisesc cu un Kalathappam dulce, in varianta pregatita la cuptor, deci extrem de easy. Consistenta sa este mai dificil de descris – imaginati-va o foccacia facuta din orez, dar mai dulce si mai gumoasa, mai ne-pufoasa. Este un dulce inedit, placut, care pare tot mai bun pe masura ce-l mananci. Mai are si calitatea deosebita ca este Sattvic, pur si usor de digerat, un desert ideal pentru orice persoana si in special pentru cei cu orientari spirituale. Il puteti savura simplu sau cu putina frisca deasupra ori o lingurita de dulceata la alegere sau un picut de sirop de artar. Merge perfect la un five o’clock tea, la micul dejun sau ca snack in orice moment al zilei.

timp de preparare: 45 min + inmuiere orez + 10 min fierbere orez simplu

rezulta 1 tava normala

INGREDIENTE

400 gr orez cu bobul lung – nefiert

2/3 – 1 cana orez cu bobul lung – fiert simplu

1 mana stafide

1 mana caju crud

1 mana nuca de cocos cruda, taiata bucatele cat unghia

7-8 linguri zahar brut din trestie de zahar

3 pastai intregi de cardamon sau 1/2 lingurita pulbere de cardamon

1/2 lingurita bicarbonat

2 linguri Ghee topit sau ulei din nuca de cocos

1 cana apa

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati cele 400 grame de orez crud in cateva ape, apoi turnati apa peste el cat sa-l acopere de 2 degete si lasati-l deoparte la inmuiat intre 2 – 6 ore.

Pregatiti din timp o cana de orez fiert simplu, doar in apa, asa incat sa fie racorit de tot cand vine momentul mixarii ingredientelor: puneti 1 cana de apa la incalzit si cand incepe sa clocoteasca turnati orezul spalat in prealabil (e vorba de cam 3 linguri de orez crud). Fierbeti 10 min apoi scurgeti apa in exces (daca mai exista). Dati-l deoparte sa se racoreasca.

Dupa ce orezul crud a stat destul la inmuiat, mai clatiti-l in cateva ape si scurgeti-l. Puneti-l in blender impreuna cu zaharul si cardamonul (boabele intregi sau pulberea). Adaugati doar putina apa, atat cat sa porneasca blenderul. Daca turnati prea multa apa de la inceput orezul nu se va zdrobi complet, vor ramane niste puchitei mici de bobite nesfaramate. Nu-i o problema deosebita, pentru ca oricum la copt nu se mai simte, insa e mai bine sa fie cat mai complet sfaramat. Blenduiti folosind butonul Pulse la inceput, pana incepe sa se invarta cum trebuie. Apoi mixati la viteza 1 un minut jumate. Daca mai e nevoie, mai puneti putina apa.

Apoi rasturnati in blender si orezul fiert precum si niste apa. Mixati din nou pret de 1 minut. Important e ca la final sa obtineti un aluat fin ca de clatite, grosut, nu zemos. Daca e prea zemos, mai puneti orez fiert si mixati din nou.

Dupa ce ati obtinut consistenta corecta, turnati continutul blenderului intr-un vas suficient de larg si inalt. Lasati-l sa stea pana pregatiti celelalte ingrediente. Dati drumul la cuptor la foc mediu ca sa se incalzeasca.

Intr-o tigaita micuta puneti Ghee-ul la incalzit pe foc mic de tot. Cand s-a incalzit (atentie, sa nu fumege!) puneti caju-ul si amestecati-l continuu cu o lingura cam 40 sec sau pana devine usor auriu. Dati tigaia deoparte si scoateti caju-ul din ea cu lingura avand grija sa mentineti cat mai mult Ghee in tigaie. Puneti caju intr-un castronel.

Continuati operatiunea de rumenire usoara cu stafidele – cam 20-30 sec. Rasturnati peste caju, tot la fel, avand grija sa va ramana Ghee cat mai mult in tigaie.

Continuati sa prajiti usor si bucatelele de nuca de cocos taiata – cam 2-3 min, pana capata o tenta maronie. Scoateti nuca din tigaie si puneti-o peste stafide si caju. Restul de Ghee il turnati in tava in care veti pune totul la copt. Ungeti bine tava.

Aceasta operatiune de rumenire nu este absolut necesara decat pentru bucatelele de nuca de cocos, insa asa se practica in India, iar stafidele si caju-ul au un gust mai bun asa, se umplu de aroma Ghee-ului.

Bun, acum presarati bicarbonat peste compozitie. Rasturnati si bucatelele de nuca de cocos, caju si stafidele deasupra. Amestecati bine totul si turnati in tava. Dati la cuptor cam 25 min, pana ce introducand un cutit in prajitura, cutitul iese curat, fara aluat pe el. Prajitura se umfla intrucatva, insa nicidecum ca in cazul unei prajituri facute cu faina de grau. Ulterior se mai lasa…

Asteptati sa se racoreasca complet, apoi taiati in forma dorita si serviti.

O recomandare pentru persoanele care au probleme cu vezica biliara sau ficatul: lasati prajitura sa stea cateva ceasuri bune pana ce o serviti – cu cat sta mai mult cu atat gustul de Ghee devine tot mai putin sesizabil si prajitura are un gust mai placut. Pentru aceste persoane e mai indicat sa foloseasca ulei din nuca de cocos in loc de Ghee.

Kalathappam la cuptor_

Din punct de vedere Ayurvedic: Kalathappam in aceasta varianta este un desert Tridoshic, complet Sattvic.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Prajitura cu branza de vaci

Milk Cake – Prajitura cu Branza de vaci

Kalakand

Kalakand – Prajiturele din Lapte

Lapte cu Bobite de orez

Badam Pappu Pala Thalikalu – Lapte cu Bobite din faina de orez

Suji Manda Pitha - Bile dulci din Gris umplute cu Nuca de Cocos

Suji Manda Pitha – Bile dulci din Gris umplute cu Nuca de Cocos

Discussion

5 thoughts on “Kalathappam – Prajitura de Orez din Kerala – Varianta la cuptor

  1. Arata excelent

    Posted by bodyenergyaction | 23 July 2015, 9:45 PM
  2. Am facut prajiturica, un pic schimbata, am folosit orez basmati si in loc de stafide eu am pus visine, pe care evident nu le-am trecut prin uleiul de cocos, le-am pus la final deasupra si am apasat un pic sa intre in compozitie.
    Data viitoare cand am sa mai fac am sa adaug un pic de apa,sa fie compozitia usor mai subtire. A si intradevar e foarte interesant gustul nucii de cocos rumenite.

    Posted by dana | 22 July 2015, 7:55 PM
  3. cum pita mea este in aer, am sa incerc chiar azi aceasta reteta…, cred ca este interesant gustul cu nuca bucatele

    Posted by dana | 20 July 2015, 3:56 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,936,378 vizite

CALENDAR

July 2015
S M T W T F S
« Jun   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggers like this: