Arahide, cacao, Cardamon verde, Curmale, GHEE, Stafide, Susan, Trandafir

Peanuts Gulkand Ladoo – Bomboane cu Arahide si Dulceata de Trandafiri

Peanuts Gulkand Ladoo

N-am mai facut Ladoo-uri noi de ceva vreme; cea mai noua reteta e de la inceputul lui iulie, Kaju Til Ladoo. Am mai repetat vara asta o reteta mai veche (grozav de bune bilele astea): Til ke Ladoo pe care le-am savurat cu mare incantare de mai multe ori.

Zilele trecute am vazut ca, in filmul serial Mahabharata, Bheem (unul din fratii lui Arjuna) servea niste Ladoo-uri cu o deosebita placere, asa ca m-am simtit inspirata sa reiau odiseea acestor bile dulci indiene pentru ca nu am decat vreo noua retete de ladoo pe blog🙂 . Si e musai sa cresc numarul lor intrucat bilutele acestea sunt unul din dulciurile cele mai indragite in India dar si cel mai usor si rapid de preparat.

Intotdeauna mi s-a parut ca cel mai usor imi este sa fac Ladoos din fructe uscate si/sau diferite seminte ori nuci. Si pentru ca partea a doua a acestei veri a fost deosebit de calduroasa, de ma apucau transpiratiile numai cand ma gandeam sa stau mai mult de 5 minute la tigaie la aragaz, am conceput aceasta noua reteta, care implica foarte putina munca. Daca cumva aveti prevederea sa tineti mereu in casa susan si arahide coapte anterior, intr-un moment de harnicie, atunci chiar ca nu dureaza mai mult de 10-15 minute sa faceti acest desert foarte gustos, regenerant si bun de numa’.

Noutatea pe care o aduc prin aceste Ladoos este folosirea Gulkandului, un soi de dulceata de trandafiri insa preparata in stil ayurvedic, fara foc. Gulkandul este un remediu ayurvedic fantastic de bun si cu foarte mari puteri de calmare a lui Pitta din corp si minte. Gulkand este considerat un elixir pretios de cunoscatori si daca aveti cumva posibilitatea sa-l achizitionati va sfatuiesc sa nu ezitati nici o secunda. Eu am folosit un Gulkand preparat de mine, in casa – reteta vine si ea, e foarte simplu dar dureaza multe zile, necesita rabdare.

Insa pentru reteta de fata merge folosita si dulceata obisnuita de trandafiri, cu rezultate foarte bune si mai ales, foarte gustoase😉

timp de preparare: 30 min

rezulta 12 Ladoo

INGREDIENTE

6 linguri arahide crude, fara coaja daca se poate

3 linguri susan alb

20 curmale mari si grase (fara samburi)

2 linguri Gulkand sau Dulceata de Trandafiri

2 lingurite zahar pudra (din trestie de zahar)

3 lingurite Ghee topit

1 lingura cacao de buna calitate

1/2 lingurita cardamon pulbere

METODA

Coaceti uscat susanul intr-o tigaie pe foc mic de tot, amestecand continuu, timp de 3-4 minute sau pana ce s-a bronzat un pic. Rasturnati-l pe o farfurie ca sa se racoreasca nitzel. Apoi, in aceeasi tigaie, tot pe foc mic, coaceti uscat arahidele. Tot asa, amestecati continuu cu o lingura timp de 5 minute, sau pana ce observati picatele maronii pe marea majoritate. Rasturnati-le in alta farfurie, nu peste susan, si lasati la racorit un picut.

Apoi rupeti curmalele in bucatele si puneti-le intr-un castron incapator. Peste ele presarati cacao, zaharul pudra, cardamonul si Gulkandul.

Dupa ce arahidele au stat vreo 5-10 minute la racorit, puneti-le in robotul de bucatarie si mixati timp de 30-40 secunde, pana s-au zdrobit – nu se formeaza o pasta ci un fel de praf grunjos. Peste ele rasturnati susanul si celelalte ingrediente, inclusiv Ghee-ul.

Mixati din nou vreo 20 secunde sau pana ce observati ca totul a devenit un amestec care a format o unica masa. Daca amestecul vi se pare prea moale, puteti sa mai adaugati cateva curmale si sa mixati din nou – depinde de cat de zemoasa e dulceata de trandafiri.

Rasturnati tot amestecul intr-un castron larg si incepeti sa formati bile cat doriti de mari/mici. La final, dupa ce va lingeti bine pe degete😀 si eventual observati ca vreti un gust ceva mai dulce, puteti sa le tavaliti printr-un picut de zahar pudra, ceea ce le va da si un finish mai placut.

Puteti sa le dati la rece sau nu – nu e neaparat nevoie. Se pastreaza bine mersi timp indelungat, intr-un recipient cu capac.

Peanuts Gulkand Ladoo_

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste Ladoo-uri sunt Tridoshice. Totusi, pentru persoanele care au probleme mari cu vezica biliara sau ficatul, puteti folosi ulei de cocos in loc de Ghee si micsora cantitatea de arahide marind cantitatea de curmale sau inlocuind cu stafide, caz in care mixati toate ingredientele la un loc chiar de la inceput.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

KHAJOOR COCOA LADOO

KHAJOOR COCOA LADOO

Dry Fruits Ladoo - Bombonele cu Fructe uscate

Dry Fruits Ladoo – Bombonele cu Fructe uscate

Badam Til Ladoo - Bomboane cu Migdale si Susan

Badam Til Ladoo – Bomboane cu Migdale si Susan

Besan Ladoo I - Bomboane din Faina de Naut

Besan Ladoo I – Bomboane din Faina de Naut

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,936,378 vizite

CALENDAR

August 2015
S M T W T F S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: