Cartofi, Chimion (Jeera), Faina de Grau, Lime, Masalas, Morcovi, Turmeric, Usturoi

Samosa Pinwheels – Rulouri indiene cu Cartofi

Samosa Pinwheels

Am incercat azi o reteta noua de la Manjula, cea pe baza site-ului careia am facut eu primii pasi timizi si sovaitori intr-ale bucatariei indiene. Nu mai replicasem de multi ani nimic de la ea pentru ca am descoperit cu timpul ca am mai multa aplecare spre retete pur indiene, iar Manjula are foarte multe retete occidentalizate.

Dar azi a venit momentul reintalnirii virtuale cu ea si nu-mi pare rau deloc, dimpotriva, imi face placere. Am ales o reteta simpatica pe care am adaptat-o un picut in functie de ce aveam prin bucatarie. Aceste rulouase dragalase sunt super delicios de bune, usor de facut si sunt chiar mai savuroase ca snack decat Samosas-urile originale. Sunt mai crocante si mai placute, o adevarata incantare …daca va permite ficatul😛 . Presupun ca se pot face si la cuptor insa sigur trebuie un pic umblat la reteta pentru ca altfel Vata va sari in aer si se va simti foarte deranjata, ceea ce nu e deloc un lucru placut (hrana preparata la cuptor provoaca perturbarea lui Vata, ceea ce are niste consecinte foarte neplacute).

In ce priveste umplutura de cartofi – am umblat bine la ea in sensul ca am inlocuit mazarea cu morcov si am pus zeama de Lime in loc de Amchoor, am adaugat ceva turmeric ca sa fie mai ok pentru intestine si ficat si am pus usturoi in loc de chilli verde. Merg foarte bine de folosit si niste ineluse de ceapa verde daca aveti. La Manjula n-o sa gasiti nici o reteta in care sa foloseasca usturoi si ceapa (din cauza religiei ei, care nu permite) asa ca puteti oricand adapta si folosi cu incredere usturoi si ceapa daca asa va place.

Aceste rulouri se vor a fi niste neamuri nu foarte indepartate ale Samosas-urilor, si le puteti degusta si pe ele in acelasi fel, alaturi de un Chutney la alegere. Sigur ii veti cuceri pe toti cei care le vor servi. Cand simtiti nevoia de laude si aprecieri pentru aptitudinile voastre culinare exotice, apelati cu incredere la Samosa Pinwheels😀 .

adaptare dupa: Manjula’s Kitchen

timp de preparare: aprox 1 ora

rezulta aprox 30 bucati

picantzeala1

INGREDIENTE

Pentru Aluat

2/3 cana faina alba de grau

1/2 cana faina de grau integrala

4 linguri ulei de floarea soarelui sau masline

1/2 lingurita sare

aprox 1/2 cana apa

1 cana = 300 ml

Pentru Umplutura

4 cartofi medii, fierti

2 morcovi medii, fierti

4 catei mari de usturoi

1 lingurita turmeric

1 lingurita Pulbere de Chimion (Jeera Powder)

1 lingurita Hot Garam Masala

1 lingurita Curry Powder

1 lingura zeama de Lime

1 lingurita sare

Pentru Maia

3 linguri faina alba de grau

cateva linguri de apa

un picut de sare

Altele

ulei pentru prajit

METODA

Pentru aceasta reteta se presupune ca aveti deja cartofii si morcovii fierti si racoriti.

Faceti mai intai aluatul. Amestecati bine ingredientele si framantati putintel pana obtineti un aluat fin. Acoperiti si lasati deoparte.

Intre timp curatati cartofii de coaja (daca i-ati fiert in coaja…) si zdrobiti-i impreuna cu morcovii ca pentru un piure. Adaugati condimentele si zeama de Lime si amestecati bine de tot. Este important sa nu aveti bucatele prea mari de cartofi nezdrobite. Tineti deoparte aceasta umplutura.

Impartiti aluatul in doua bucati. Luati una din ele si intindeti-o cu sucitorul ca pentru Chapati, insa cautand sa formati un dreptunghi. Intindeti jumatate din compozitia de cartofi peste aluat. Tapotati usurel cu degetele pana ce toata suprafata aluatului a fost uniform acoperita cu cartofi.

Formati apoi un rulou cat mai strans posibil si lipiti bine marginea la final (umeziti usor marginea cu un strop de apa si aluatul se va lipi mai usor).

Taiati feliute late de 1 cm din acest rulou. Presati-le usor cu degetele aplatizandu-le partial si puneti-le pe un platou uns cu o picatura de ulei in prealabil sau pe care ati presarat un picut de faina, ca sa nu se lipeasca feliutele pana le vine randul la prajit.

Procedati la fel cu cealalta bucata de aluat si cu restul de cartofi, apoi faceti maiaua. Atentie sa nu aveti cocoloase de faina! De asemenea, maiaua trebuie sa fie foarte subtire, cam ca apa.

Puneti o tigaie non-stick pe foc mediu si turnati uleiul cam ca pentru prajit piftelute deci un strat subtire. Cand uleiul e bine incalzit dar inca nu fumega, treceti cate o bucatica de rulou prin maia, scurgeti-o bine si puneti-o cu atentie in ulei. Cel mai bine e daca faceti totul cu mana, pentru ca daca folositi furculita sau betisoare e posibil sa se rupa aluatul.

Umpleti tigaia cu aceste felii de rulou si lasati-le sa se prajeasca FARA SA LE DERANJATI ABSOLUT DELOC, cam 3 minute, apoi le intoarceti pe partea cealalta si le mai lasati 2 minute. Daca va mananca curiozitatea sa umblati la ele chiar si un pic, o sa va para rau deoarece cartoful are tendinta sa se rupa si o sa va pomeniti cu tigaia plina de bucatele micute de cartof plutitor.

Dupa ce devin aurii pe ambele parti, le scoteti usurel din tigaie si le puneti pe un platou pe care ati asezat un strat dublu de hartie prosop, ca sa absoarba excesul de ulei.

Serviti simple, ca snack, sau, si mai bine, cu un Chutney la alegere.

Samosa Pinwheels_

Din punct de vedere Ayurvedic: Samosa Pinwheels sunt ok pentru persoanele Vata. Persoanele Pitta pot gusta doua bucatele ocazional (fara usturoi! si de inlocuit Hot Garam Masala cu Basic Garam Masala), iar cele Kapha de asemenea, ocazional, si numai daca au mai pus un pic de chilli verde tocat sau macar putin piper macinat in umplutura de cartofi. Persoanele care au probleme severe de tip Pitta trebuie sa se abtina complet.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Potato Poppers - Bucatele aromate din Cartofi

Potato Poppers – Bucatele aromate din Cartofi

Aloo Tikki - Crochete din Cartofi

Aloo Tikki – Crochete din Cartofi

Aperitiv din cartofi

Pakoras de Cartofi

Bilute de cartofi

Aloo Bonda – Bilute cu Cartofi

Discussion

2 thoughts on “Samosa Pinwheels – Rulouri indiene cu Cartofi

  1. super reteta e si uoara…cred ca sunt si foarte gustoase🙂

    Posted by nicoletaliana | 1 September 2015, 2:35 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,936,378 vizite

CALENDAR

August 2015
S M T W T F S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: