Cardamon verde, Ceapa, Chimion (Jeera), Coriandru, Cuisoare, Masalas, Naut, Nuca de Cocos, Rosii, Scortisoara, Turmeric, Usturoi

Almost Shahjahani Dal – Dalul de Naut al Imparatului Mogul

Shahjahani Dal

Almost Shahjahani Dal este o adaptare a clasicului Shahjahani Dal. I-am scos din reteta smantana ca sa fac reteta ayurvedica (lactatele nu fac deloc casa buna cu leguminoasele) si de aceea i-am zis “Almost”. Evident, adaosul de smantana da o textura exceptionala si fina, dar amestecul nu e ok pentru intestine si pentru sanatate. Am inlocuit deci smantana cu lapte subtire din nuca de cocos si am mai adaugat un piure de rosii care mai da un zvac nautului, insa daca doriti, puteti lasa deoparte rosiile daca vreti o reteta mai pura si mai aproape de Sattvic sau daca aveti probleme serioase cu Pitta.

Reteta era la originile ei destinata mesei imparatului mogul ShahJahan, asa ca va dati seama ca nu poate fi decat exceptional de buna, demna de fete regesti. Indiferent daca folositi sau nu rosii, va garantez ca mariajul intre naut si nuca de cocos este de vis, o minunatie de mancare care te incanta si te face sa te simti usor, neingreunat, chiar daca ai sarit un pic calul si ai cerut portie dubla😛

adaptare dupa: Tarla Dalal

timp de preparare: 1 ora si 15 min cu tot cu fiert nautul la oala cu presiune

rezulta 5 -6 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

1 cana (de 350 gr) naut uscat

2 rosii mari

1 ceapa mare

4-5 catei usturoi – optional

400 ml lapte subtire din nuca de cocos

300 ml lapte gros din nuca de cocos

1 baton scortisoara lung de 6-7 cm

3 pastai intregi de cardamon verde

4-5 cuisoare intregi

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 lingurita Curry Powder

2 lingurite Dhania-Jeera Powder (pulbere de coriandru cu chimion)

1 lingurita Jeera Powder (pulbere de chimion)

2 lingurite turmeric

1 lingurita sare

5-6 linguri ulei de floarea soarelui sau masline

METODA

Dupa ce spalati nautul in ceteva ape, puneti-l la inmuiat de seara pana dimineata (sau macar 4 ore) intr-un litru de apa. Dimineata aruncati apa si il clatiti iar in cateva ape, apoi il puneti in oala cu presiune impreuna cu 1/2 lingurita turmeric. Turnati cam 2,5 litri apa si fierbeti la presiune pe foc mediu-mic pret de 50 min, pana ce nautul este foarte foarte bine fiert. Inchideti focul, lasati presiunea sa scada de la sine, apoi scurgeti apa.

Intre timp extrageti laptele dintr-o nuca de cocos, daca nu aveti deja facut. Apoi faceti rosiile piure si separat bagati nautul in robotul de bucatarie ca sa obtineti un piure grunjos (la viteza 1 timp de 5-7 secunde). Tocati ceapa si usturoiul. Pregatiti restul de condimente.

Intr-o oala de minim 2 litri puneti uleiul la incalzit pe foc mediu. Aruncati in el semintele de chimion, batonul de scortisoara, pastaile intregi de cardamon si cuisoarele (atentie – zdrobiti in prealabil bobitele din capul cuisoarelor pentru ca altfel va vor improsca cu ulei fierbinte!) Sotati cateva secunde, apoi rasturnati in oala ceapa si usturoiul. Sotati 3-4 minute, pana ce ceapa e foarte bine inmuiata si sticloasa.

Presarati toate pulberile de condimente ramase si puneti piure-ul de rosii. Amestecati si tineti pe foc cam 3-4 minute.

Apoi puneti si nautul zdrobit, sarea si laptele subtire din nuca de cocos. Amestecati frecvent si lasati sa se gateasca minim 5 minute sau pana ce nautul a absorbit complet laptele. Turnati acum si laptele gros din nuca de cocos si amestecati. Mai tineti pe foc cam 3-5 min, apoi inchideti flacara. Lasati-l sa stea vreun sfert de ora, rastimp in care nautul mai “lucreaza” si Dal-ul se mai ingroasa.

Serviti cu orez fiert simplu sau cu lipii indiene fara drojdie.

Shahjahani Dal_

Din punct de vedere Ayurvedic: Almost Shahjahani Dal este Tridoshic. Pentru persoanele Vata este mai bine daca se foloseste Ghee in loc de ulei (cam 3 linguri de Ghee topit). Pentru persoanele Kapha merge adaugat un chilli verde, tocat fin, la Tarka, odata cu ceapa si usturoiul.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Kabuli Chana Shorba - Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Kabuli Chana Shorba – Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Channa Dal Tadka - Mancare de Naut

Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Chole Tikki - Crochete din Naut

Chole Tikki – Crochete din Naut

Hummus Roscovan - Chutney de Naut cu Rosii

Hummus Roscovan – Chutney de Naut cu Rosii

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,348 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,934,965 vizite

CALENDAR

September 2015
S M T W T F S
« Aug   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d bloggers like this: