Besan (Faina de Naut), Castraveti, Chilli verde, Chimion (Jeera), Coriandru, Ghimbir, Masalas, Patrunjel verde, Turmeric, Ulei de Susan

Stuffed Cucumber Curry – Curry de Castraveti impanati

Stuffed Cucumber Curry

M-am pomenit intr-o buna dimineata frumoasa de septembrie cu batai in geam – era Mama DivinašŸ™‚ in persoana prietenei mele, cu o donatie de castraveti din Tara lui Gulliver (printre alte chestii gustoase). Am primit asadar niste castraveti mari si grosi, super sanatosi si perfect naturali, de-ti era mai mare dragul sa-i privesti. Fiind si destul de multi m-am apucat de rasfoit dupa retete noi si iata ce-am gasit! O minunatie de mancare, un Curry super interesant ca idee si super fain ca rezultat. Ma rog, nu stiu de ce-i zice Curry dar daca asa se numeste originalul, asa-i zicemšŸ˜‰

N-am mai mancat niciodata castraveti gatiti si conceptul mi-a repugnat multa vreme, probabil din cauza felului in care erau gatiti… Insa ideea era buna, doar cerea o reteta potrivita. Stuffed Cucumber Curry este modul in care am gatit o parte din castravetii lui Gulliver. Si zau ca a iesit ceva magnific de bun! Relativ simplu de facut, un dram de efort implicat, niste ingrediente nu prea greu de procurat si o minte flexibila.

Puteti sa savurati acest deliciu de castraveti cu lipii indiene sau chiar si cu un orez simplu. Evitati sa folositi lamaie pentru ca este incompatibila cu domnii castraveti – daca doriti un gust usor acru puteti folosi Chaat Masala sau pulbere de Amchur desi va garantez ca nu veti simti nevoia. Acest Curry este foarte bine echilibrat de condimentele de la lista de ingrediente si va veti simti usori si bine dispusi dupa ce-l veti consuma, lucru pe care eu nu l-am simtit niciodata dupa ce am mancat castravete crud.

Castravetele are o energie rece si grea, motiv pentru care Ayurveda il considera greu de digerat, precum si perturbator de Kapha. De aceea e si atat de greu de combinat, mai ales in forma cruda. Insa in reteta de fata nu trebuie sa va ingrijorati de nimic, totul e super comestibil si mai ales foarte bun si echilibrant. Doar o singura nota de avertisment: nu consumati castraveti sub nici o forma dupa ora 2pm sau seara/noaptea – zice Ayurveda.

adaptare dupa: Veggie Fare

timp de preparare: 30 min

rezulta 3 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

3 castraveti mari si grosi

1 chilli verde

1 lingurita de ghimbir ras, proaspat

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

2 linguri Besan (faina de naut)

1 lingurita turmeric

1 lingurita Curry Powder

1 lingurita Dhania Powder (pulbere de coriandru)

1/2 legatura patrunjel verde

1 lingurita sare

6 linguri ulei de floarea soarelui sau susan

Stuffed Cucumber Curry-

METODA

Pentru aceasta reteta aveti nevoie fie de castraveti obisnuiti, grosi si scurti, fie de un castravete lung, din cel cu coaja fina verde inchis, dar sa nu fie mai subtire de 4 cm diametru.

Curatati castravetii de coaja si crestati-i pe lungime, pana dati de centrul lor, de samburi. Mai crestati o data tot asa, dar la o distanta de 1-2 cm de cealalta taietura. Dati deoparte felia de castravete rezultata (puteti s-o taiati si pe ea in bucati lungi de-un deget pe care le puneti de asemenea in tigaie, la prajit). In acest fel ati facut o fanta (o pana – asa-i zice in tamplarie, motiv pentru care am si denumit reteta Castraveti impanatišŸ˜€ ) pe care o veti umple cu amestecul de faina de naut si condimente. Presarati putina sare pe castraveti pe toate partile si lasati-i deopate.

Amestecati faina de naut cu sarea, pulberile de Curry si de coriandru, cu chilli-ul verde foarte bine tocat, precum si cu verdeata bine maruntita. Apoi turnati 1-2 linguri de ulei asa incat amestecul sa devina dens si inchegat, lipicios. Puteti folosi apa in loc de ulei, insa cu ulei rezulta un gust mai bun.

Umpleti fanta fiecarui castravete cu amestec suficient din faina de naut si condimente. Apoi taiati felii groase de 2-3 cm si asezati-le deoparte, pe un platou. Daca doriti, ca sa va fie mai usor la prajit, puteti indeparta capetele rotunde si ā€œcapaceleleā€ le puneti de asemenea in tigaie.

Turnati uleiul ramas intr-o tigaie non-stick pe care o puneti pe foc mediu. Cand uleiul s-a incalzit bine dar nu fumega, aruncati semintele de chimion il el si dupa cateva secunde incepeti sa puneti feliile groase de castraveti cu umplutura in tigaie, una cate una, precum si eventualele felii simple de castravete ramas. Le puteti dichisi si pe ele cu amestec de Besan – vor iesi un deliciu!

Presarati turmeric deasupra, puneti capacul cu lasati 5 minute sa se faca, pe foc mediu. Eventual, cand observati ca pe capac s-a strans condens (daca folositi capac de sticla se vede), puteti ridica capacul si lasa condensul sa se scurga in chiuveta, ca sa nu sara in ulei si sa va stropeasca.

Apoi intoarceti cu grija fiecare bucatica si din nou lasati sub capac sa se gateasca.

Eu am tinut in total 15 minute castravetii in tigaie si am facut 4 asemenea intoarceri pentru ca mi-a placut sa vad ca se formeaza o usoara crusta pe ei. Nu s-au inmuiat la maxim, deci nu ies flescaiti, dar sunt totusi suficient de bine gatiti.

Serviti-i calzi, presarati cu verdeata la alegere sau/si susan copt in tigaie in prealabil.

Stuffed Cucumber Curry_

Din punct de vedere Ayurvedic: Stuffed Cucumber Curry este o reteta Tridoshica. Persoanele Pitta si Kapha trebuie sa foloseasca mai putin ulei la prajit si sa inlocuiasca uleiul din compozitia de faina de naut cu apa. Sau persoanele Kapha pot folosi zeama/suc de ghimbir proaspat stoarsa, in loc de apa.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Salata Ayurvedica de Castraveti

Salata Ayurvedica de Castraveti

Raita de castraveti pentru Pitta

Raita de Castraveti pentru PITTA

Salata de castraveti cu iaurt

Raita de Castraveti pentru persoanele KAPHA

Castravetii si Ayurveda

Castravetii si Ayurveda

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,936,378 vizite

CALENDAR

September 2015
S M T W T F S
« Aug   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d bloggers like this: