Ceapa, Chilli rosu, Chimion (Jeera), Dovleac, Ghimbir, Marar, Masalas, Tamarind, Turmeric, Usturoi

Pumpkin Chutney – Chutney de Dovleac

Pumpkin Chutney

Dovleacul si-a facut aparitia de ceva vreme prin piete si magazine si a inceput sa se impuna tot mai mult ca prezenta, inlocuind roadele parguite ale verii tarzii: dovleceii, rosiile, vinetele, ardeii… Multi nici nu-l baga in seama neconsiderandu-l demn sa faca parte din alimentatia lor si amintindu-si de el doar ca sa-l scobeasca si sa-si incerce aptitudinile de sculptori.

Insa natura ne ofera acum prin dovleac o sursa extrem de buna de energie si nutrienti. Ayurveda il respecta pentru abilitatile sale de a purifica Pitta si, daca e gatit, de a calma Vata care devine cam stresata in perioada toamnei si iernii timpurii.

De aceea va propun sa incercati noi metode de a-i face prezenta placuta in farfuria voastra de toamna-iarna, iar bucataria indiana e cum nu se poate mai inventiva si plina de solutii in acest sens. Si ce reteta poate fi mai simpla si mai rapida decat un Chutney, ceva cremos si usor, simplu dar placut, plin de arome care calmeaza si hranesc mintea.

Reteta de mai jos prinde tonalitati destul de accentuate de picant, insa daca doriti ceva mai calmant pentru Pitta atunci scoateti Tandoori Masala si chilli-ul rosu, dar cautati sa pastrati macar un pic de Curry Powder pentru ca dovleacul are nevoie totusi de putin zvac. Pofta buna!

timp de preparare: 25 min

rezulta 4 portii

picantzeala4

INGREDIENTE

aprox 300 grame dovleac curatat si dat pe razatoarea mare

1 ceapa mare

3 catei mari de usturoi

1 bucatica mica de Tamarind fara samburi – aprox 10 grame

1 chilli rosu uscat – am folosit unul foarte usor picant din Recolta mea de Chilli rosii

1 lingurita seminte de chimion

2 lingurite Curry Powder

1 lingurita Tandoori Masala

1 lingurita pulbere de ghimbir

1 lingurita pulbere din seminte de marar – optional

1 lingurita turmeric

1 lingurita sare

4 linguri ulei de floarea soarelui

aprox 300 ml apa

METODA

Tocati ceapa si usturoiul in bucati nu prea fine. Puneti o oala de 2 litri pe foc mic-mediu si incalziti uleiul. Apoi aruncati in el semintele de chimion si chilli-ul rosu uscat rupt bucati. Dupa 2-3 secunde, puneti si ceapa cu usturoiul. Sotati 2-3 minute, apoi puneti Tamarindul curatat de fibre (si neaparat fara samburi) si desfacut bucatele mici. Amestecati inca 2-3 minute, pana ce ceapa este foarte bine inmuiata si a devenit sticloasa.

Presarati pulberile de condimente: turmericul, mararul, ghimbirul si pulberea de Curry. Amestecati scurt si puneti dovleacul dat pe razatoare. Din nou amestecati bine de tot pana ce tot dovleacul e bine pictat de condimente. Presarati si sarea si turnati cam jumatate din apa. Invartiti bine cu lingura si lasati sa se faca fara capac pana ce observati ca a absorbit apa. Apoi puneti si restul de apa – atat cat e necesar ca sa nu se arda, dar nu intr-atat de mult incat sa balteasca🙂 .

La final puneti si Tandoori Masala care are un gust acrisor, usurel picant si ii da o culoare mai de rosu inchis. Amestecati din nou, inchideti focul si lasati sa se racoreasca 5 minute.

Apoi bagati totul la robot/mixer si mixati pana obtineti o pasta fina dar consistenta, grosuta. Serviti cu Parathas simple ori cu Green Chilli Onion Chapati.

Pumpkin Chutney_

Din punct de vedere Ayurvedic: Pumpkin Chutney este mai potrivita persoanelor Vata, dar ok si pentru cele Kapha. Pentru cele Pitta recomand excluderea din reteta a oricarui grad de picanteala, deci de scos chilli-ul, usturoiul, Tandoori Masala si Curry Powder si de folosit in schimb un pic de Basic Garam Masala.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Masala de Fasole Pestrita cu Dovleac

Masala de Fasole Pestrita cu Dovleac

Aloo Kadoo Rasam - Supa de Cartofi si Dovleac

Aloo Kadoo Rasam – Supa de Cartofi si Dovleac

Kaddu Pakoras - Pakoras de Dovleac

Kaddu Pakoras – Pakoras de Dovleac

Kadoo Tikki - Piftelute cu Dovleac

Kadoo Tikki – Piftelute cu Dovleac

Discussion

4 thoughts on “Pumpkin Chutney – Chutney de Dovleac

  1. Multumesc frumos. M-as bucura sa mai primesc retete foarte simple, rapide.

    Posted by Dragut Fanica | 15 November 2015, 9:00 PM
    • Fanica, multe retete de pe blog sunt simple si rapide. Ma gandesc sa fac o lista cu ele numai ca e mult de munca… Ma mai gandesc.

      Posted by cloudpearl | 20 November 2015, 12:48 PM
  2. multumesc mult

    Posted by Corpodean Ioan | 30 October 2015, 7:42 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,930,078 vizite

CALENDAR

October 2015
S M T W T F S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: