Dovleacul si-a facut aparitia de ceva vreme prin piete si magazine si a inceput sa se impuna tot mai mult ca prezenta, inlocuind roadele parguite ale verii tarzii: dovleceii, rosiile, vinetele, ardeii… Multi nici nu-l baga in seama neconsiderandu-l demn sa faca parte din alimentatia lor si amintindu-si de el doar ca sa-l scobeasca si sa-si incerce aptitudinile de sculptori.
Insa natura ne ofera acum prin dovleac o sursa extrem de buna de energie si nutrienti. Ayurveda il respecta pentru abilitatile sale de a purifica Pitta si, daca e gatit, de a calma Vata care devine cam stresata in perioada toamnei si iernii timpurii.
De aceea va propun sa incercati noi metode de a-i face prezenta placuta in farfuria voastra de toamna-iarna, iar bucataria indiana e cum nu se poate mai inventiva si plina de solutii in acest sens. Si ce reteta poate fi mai simpla si mai rapida decat un Chutney, ceva cremos si usor, simplu dar placut, plin de arome care calmeaza si hranesc mintea.
Reteta de mai jos prinde tonalitati destul de accentuate de picant, insa daca doriti ceva mai calmant pentru Pitta atunci scoateti Tandoori Masala si chilli-ul rosu, dar cautati sa pastrati macar un pic de Curry Powder pentru ca dovleacul are nevoie totusi de putin zvac. Pofta buna!
timp de preparare: 25 min
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
aprox 300 grame dovleac curatat si dat pe razatoarea mare
1 ceapa mare
3 catei mari de usturoi
1 bucatica mica de Tamarind fara samburi – aprox 10 grame
1 chilli rosu uscat – am folosit unul foarte usor picant din Recolta mea de Chilli rosii
1 lingurita seminte de chimion
2 lingurite Curry Powder
1 lingurita Tandoori Masala
1 lingurita pulbere de ghimbir
1 lingurita pulbere din seminte de marar – optional
1 lingurita turmeric
1 lingurita sare
4 linguri ulei de floarea soarelui
aprox 300 ml apa
METODA
Tocati ceapa si usturoiul in bucati nu prea fine. Puneti o oala de 2 litri pe foc mic-mediu si incalziti uleiul. Apoi aruncati in el semintele de chimion si chilli-ul rosu uscat rupt bucati. Dupa 2-3 secunde, puneti si ceapa cu usturoiul. Sotati 2-3 minute, apoi puneti Tamarindul curatat de fibre (si neaparat fara samburi) si desfacut bucatele mici. Amestecati inca 2-3 minute, pana ce ceapa este foarte bine inmuiata si a devenit sticloasa.
Presarati pulberile de condimente: turmericul, mararul, ghimbirul si pulberea de Curry. Amestecati scurt si puneti dovleacul dat pe razatoare. Din nou amestecati bine de tot pana ce tot dovleacul e bine pictat de condimente. Presarati si sarea si turnati cam jumatate din apa. Invartiti bine cu lingura si lasati sa se faca fara capac pana ce observati ca a absorbit apa. Apoi puneti si restul de apa – atat cat e necesar ca sa nu se arda, dar nu intr-atat de mult incat sa balteasca 🙂 .
La final puneti si Tandoori Masala care are un gust acrisor, usurel picant si ii da o culoare mai de rosu inchis. Amestecati din nou, inchideti focul si lasati sa se racoreasca 5 minute.
Apoi bagati totul la robot/mixer si mixati pana obtineti o pasta fina dar consistenta, grosuta. Serviti cu Parathas simple ori cu Green Chilli Onion Chapati.
Din punct de vedere Ayurvedic: Pumpkin Chutney este mai potrivita persoanelor Vata, dar ok si pentru cele Kapha. Pentru cele Pitta recomand excluderea din reteta a oricarui grad de picanteala, deci de scos chilli-ul, usturoiul, Tandoori Masala si Curry Powder si de folosit in schimb un pic de Basic Garam Masala.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Multumesc frumos. M-as bucura sa mai primesc retete foarte simple, rapide.
Fanica, multe retete de pe blog sunt simple si rapide. Ma gandesc sa fac o lista cu ele numai ca e mult de munca… Ma mai gandesc.
multumesc mult
Cu placere! Pofta mare!