Faina de Orez

IDIYAPPAM – Pernite din Paste de Orez

Idiyappam

Idiyappam sau Noolappam sau String Hoppers este o specialitate a Indiei de Sud, preparata din faina de orez. Practic e vorba de niste paste de orez facute in casa si gatite la aburi. Se pare ca aceste pernite din paste de orez au o istorie foarte indelungata, de vreo 2000 de ani! Idiyappam sunt ceva normal in casele din Kerala, Tamil Nadu, Sri Lanka si chiar din partea sudica a Karnatakai si se servesc la micul dejun sau la cina.

Puteti savura aceste pernite/paturele din paste de orez la orice mancare cu sos. Sunt un deliciu si, dupa ce va faceti mana, veti vedea ca sunt si simplu de preparat.

Aceasta este reteta de baza, pentru ca exista multe retete in care puteti folosi ulterior aceste Idiyappam. Ele pot fi facute si cu umplutura, cu legume, cu branza sau chiar dulci.

Aveti mai jos si un video al unui chef indian foarte simpatic, pentru o demonstratie vizuala. Va las in compania acestor pernite speciale si va invit sa va incercati dexteritatea in a le realiza. Succes!

timp de preparare: 30 min
rezulta 12 bucati
grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE
1 cana Faina de Orez
aprox 1 + 1/4 cani apa fierbinte
1 lingura ulei de floarea soarelui sau de susan sau 1 lingurita Ghee
1 lingurita sare
1/4 nuca de cocos proaspat razuita – optional
1 cana = 350 ml

METODA
Metoda traditionala cere coacerea uscata a fainii de orez intr-o tigaie, pe foc mic, pentru 3-4 minute, amestecand continuu. Desi gustul e superior si coacerea face totul mai usor digerabil, eu am facut Idiyappam si cu faina ne-coapta atunci cand ma grabeam. Deci incercati ambele variante si vedeti ce va atrage mai mult.

Intr-un castron incapator puneti faina de orez si sarea. Amestecati usor apoi turnati uleiul. Amestecati bine cu varfurile degetelor. Incepeti sa turnati apa cate un pic amestecand mereu cu o spatula (atentie: apa e fierbinte!!!). Adaugati apa si framantati pana ce obtineti un aluat moale si nelipicios – e posibil sa fie nevoie de mai putina sau mai multa apa, in functie de tipul de faina de orez.

Cantitatea de apa e importanta ca sa va iasa niste Idiyappam moi si nu uscate, deci adaugati suficienta apa si nu uitati ca faina de orez e “setoasa”, deci aluatul format va avea tendinta sa se usuce daca nu puneti destula apa.

Eu am folosit faina facuta la moara de cereale casnica, din orez alb cu bobul lung. Insa daca folositi faina de orez integrala, asa cum se gaseste acum prin magazine/plafaruri, e posibil ca acea faina sa fie mai aspra si sa necesite un dram de apa in plus.

Lasati aluatul acoperit cateva minute, pana ce faceti alte pregatiri (e necesar sa acoperiti aluatul ca sa nu se usuce). Insa nu plecati prin oras lasandu-l in plata Domnului, ci preparati aceste pernite cat timp aluatul e inca cald.

Idli Stand

IDLI STAND

Aveti nevoie de o oala in care sa puteti pregati la aburi aceste pernite din orez. Aveti nevoie de o oala in care sa puteti introduce un cos de preparat la aburi sau o sita de inox – ceva cu gaurele si care sa permita inchiderea etans a oalei si sa intre in oala dar fara sa stea pe fundul ei (puteti folosi chiar o caramida sau un castron de inox intors cu fundul in sus). Eventual puteti folosi niste forme de briose/mini-tarte dar care trebuie sa stea pe ceva in interiorul oalei. Eu am folosit un Idli Stand pe care l-am pus intr-o oala mare, larga si suficient de inalta ca sa permita inchiderea perfecta cu capac.

Exista si varianta in care puteti crea aceste pernite de orez mai mult sub forma de paturele. Deci nu aveti neaparat nevoie de forme speciale, ci puteti sa le turnati direct pe farfuriute de inox sau folie de aluminiu si sa le gatiti apoi la aburi. Nu exista o dimensiune speciala care trebuie respectata. Va puteti adapta in functie de ce aveti prin casa si ce e disponibil la noi in tara.

Puneti apa in oala de pregatit la aburi – sa fie de un deget, nu mai multa. Ungeti sita/cosul/formele (in care veti pregati la aburi pernitele de orez) cu cateva picaturi de ulei.

Sev Maker

SEV MAKER

Mai aveti nevoie de un pistol de facut prajituri care sa aiba un disc cu multe gaurele mici, de 1mm diametru. Eu am folosit o presa speciala indiana numita Murukku Press (Presa pentru MURUKKU) sau Sev Maker (Aparat pentru SEV), cu care poti pregati tot felul de minunatii indiene.

Ungeti cu un strop de ulei interiorul cilindrului si discul selectat.

Mai framantati cateva secunde aluatul si impartiti-l in doua. Apoi inchideti pistolul/presa si incepeti sa “pompati”. Prin gaurele vor iesi niste paste de orez pe care trebuie sa le turnati direct in forma unsa in prealabil cu ulei. Umpleti astfel toate formele (faceti un re-fill cu restul de aluat intre timp – nu uitati sa mai ungeti o data interiorul cilindrului cu putin ulei).

Daca doriti, pentru autenticitate dar si pentru un gust mai bun, puteti presara pe pernite putina nuca de cocos proaspata, asa cum presarati sare peste mancare.

Puneti oala cu apa pe foc tare, acoperita cu capac. In cam 2 minute ar trebui sa iasa abur. Dati focul la minim si bagati in oala “instalatia” in care ati pus pastele de orez. Puneti capacul la loc si lasati sa se gateasca la foc minim cam 10 minute.

Apoi scoateti cu grija formele din oala (atentie sa nu va opariti de la abur) si scoateti pernitele din paste de orez cu ajutorul unei linguri. Puneti-le pe un platou si serviti-le (de preferinta calde) cu orice fel de Chutney sau Supa sau Curry doriti.

Daca au iesit asa cum trebuie, adica sunt catifelate si moi, atunci le puteti pastra si folosi si a doua zi daca le tineti intr-un recipient cu capac etans, ca sa nu se usuce; evident, dupa ce s-au racorit complet.

Idiyappam_

Daca doriti sa vedeti cum se procedeaza, va invit sa vedeti acest video. Este in engleza dar e ok chiar daca nu intelegeti limba, ca sa va faceti o idee.

Din punct de vedere Ayurvedic: Idiyappam sunt Tridoshice si Sattvice. Sunt potrivite tuturor tipologiilor si pot fi consumate frecvent, chiar si in perioadele de purificare.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Idli

RAVA IDLI – Discuri pufoase din Gris

Malay Roti

Malay ROTI

Poori

POORI

Cheelas

CHEELAS – “Omleta” vegetariana din Faina de Naut

Advertisement

Discussion

2 thoughts on “IDIYAPPAM – Pernite din Paste de Orez

  1. De unde se pot cumpara aceste ustensile in Romania.
    Ce fel de moara de cereale aveti?

    Posted by Nicoleta | 27 February 2016, 6:42 PM
    • Ustensile specifice bucatariei indiene se pot gasi la IndianFood.ro, un magazin virtual specializat pe tot felul de produse indiene pentru bucatarie.
      Eu personal nu am moara de cereale, prietena mea are. E o moara electrica, relativ mica in dimensiuni, cum e cea de aici, desi exista multe alte modele, de diferite capacitati.

      Posted by cloudpearl | 29 February 2016, 3:32 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,603 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Despre mine
Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Rezultatele Testului

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,225,378 vizite

CALENDAR

February 2016
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829  
%d bloggers like this: