Ce este PANCH PHORAN

Amestec de condiment Five-Spice

Panch Phoran sau Panch Phoron este un amestec de condimente specific Bengalului si zonelor invecinate: Bangladesh, Assam si Orissa. Chiar contine un ingredient care nu se gaseste nicaieri in alta parte (nici macar in alte state ale Indiei) decat in Calcutta (capitala Bengalului), pe nume radhuni, si care este inlocuit cu mult mai accesibilul mustar in alte parti ale lumii.

Panch inseamna cinci, iar Phoran inseamna condimente. Asadar Panch Phoran este un amestec de cinci condimente sub forma de seminte. Acest amestec este arareori rasnit pentru a obtine o pulbere. Cel mai adesea el se foloseste sub forma de seminte in prima etapa a prepararii mancarurilor, la Tarka: dupa ce uleiul s-a incalzit suficient de mult, se arunca in tigaie acest amestec de condimente care vor incepe sa pocneasca eliberand uleiurile lor volatile a caror esenta se transfera apoi in alimentele gatite in acea Tarka.

Amestecul se mai poate folosi si rasnit, dupa ce semintele sunt usor coapte in tigaie de fonta, pentru a presara pulberea, ca finish, peste Raitas, Chutney-uri sau supe. Insa cam aici se opreste folosirea Panch Phoran-ului sub forma de pulbere.

Condimentul este ceva obligatoriu in fiecare bucatarie din Bengal si se foloseste la numeroase feluri de mancare, atat vegetariene cat si non-vegetariene, gen curry, dal (mancaruri de linte), sote-uri, chutney-uri si muraturi. Panch Phoran este un amestec plin de culoare si foarte aromat, care infuzeaza un farmec gustativ aparte in mancaruri.

timp de preparare: 5 minute

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 lingurita seminte de jeera (chimen indian)

1 lingurita seminte de fenicul

1 lingurita seminte de Nigella (Kalonji)

1 lingurita seminte de mustar

½ lingurita seminte de schinduf

METODA

Practic, “metoda” este foarte simpla: turnati ingredientele in cantitatile recomandate intr-un borcanel, puneti capacul si amestecati bine de tot. Si gata! Puteti folosi Panch Phoran cand doriti sa dati o nota cu totul aparte mancarurilor voastre data viitoare cand gatiti.

Amestec de condimente Five-Spice

OBSERVATIA 1: Ingredientele din Panch Phoran se gasesc acum si in Romania, la preturi accesibile, la magazinele online de condimente. Uneori mustarul alb este inlocuit cu cel maro, care se gaseste si la noi. Exista chiar retete de Panch Phoran care inlocuiesc semintele de mustar cu seminte de telina. Schinduf gasiti la orice plafar, comercializat ca ceai. Fenicul la fel. Doar Nigella si Jeera nu se gasesc decat la magazine de specialitate. Asa cum am mentionat la retetele de Garam Masala si Curry Powder, chimenul care se gaseste la noi peste tot nu este acelasi lucru cu chimenul indian (Jeera). Asa ca daca tineti la nota de autenticitate, va recomand sa nu coborati stacheta si sa folositi Jeera.

OBSERVATIA 2: Pastrati condimentele intr-un borcanel cu capac care se inchide etans, departe de razele Soarelui. De altfel, va recomand sa pastrati in general toate condimentele (indiferent daca sunt seminte sau pulberi) in acest fel.

OBSERVATIA 3: Daca veti cauta pe internet, veti gasi foarte multe retete in care se recomanda cantitati egale din toate cele cinci condimente. Insa eu va recomand sa injumatatiti cantitatea de schinduf  din cauza ca are o aroma prea puternica, amara, care poate sa displaca daca e folosit in exces. De altfel, si multi cunoscatori recomanda acelasi lucru.

OBSERVATIA 4: Desi in Occident s-a incetatenit denumirea de Panch Phoran, in Bengal el este intotdeauna cunoscut ca Panch Phoron. Alte denumiri ale acestui amestec de condimente: Five-Spice (engleza), Panch Puran, Panchpuram, Panch Masala, etc.

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: