Ce este TARKA

Este o tehnica de gatit specifica bucatariei indiene. Este un amestec de ulei/Ghee cu condimente intregi sau pulbere, cu sau fara usturoi, ghimbir proaspat, chilli etc, care se realizeaza pe flacara, intr-un vas/tigaie. Acest amestec se pune peste mancare la sfarsitul gatitului sau serveste ca baza peste care se adauga alimentele ce urmeaza a fi gatite.

Tarka este numele cel mai des intalnit pentru acest tip de amestec si este denumirea in limba Hindi. Veti mai intalni aceasta tehnica si sub alte denumiri: Tadka, Chaunk, Bagar, Vaghar sau Taalimpu, in functie de limba si statul indian din care provine.

Daca intelegeti si aplicati acest principiu in prepararea hranei, practic veti sti sa gatiti ca un indian! Si veti putea adapta orice fel de mancare (specific indian sau nu) astfel incat sa aiba arome indiene.

DE CE TARKA

Acest amestec de condimente da savoare hranei si ajuta foarte mult la digestie. In Ayurveda se considera ca digestia este unul din cei mai importanti factori in pastrarea sanatatii, si de aceea exista numeroase combinatii de condimente care sa ajute acest proces. (Despre digestie vom mai vorbi la capitolul Ayurveda pentru ca este foarte importanta.)

In momentul in care semintele sunt aruncate in ulei cald si pocnesc, ele elibereaza toate aromele si esentele lor fizice si subtile, imbogatind gustul si contribuind la o stare buna de sanatate. In plus, parfumurile emanate de condimentele preparate astfel va vor da o stare buna, vor infuza bucataria cu miresme ce anunta si pregatesc stomacul pentru intalnirea cu hrana.

O Tarka tipica contine Ghee (sau orice alt ulei pe care il preferati), seminte de chimion, de mustar sau de fenicul, de schinduf sau marar, precum si chilli verde sau rosu, uneori anason stelat si piper negru, alteori putina nuca de cocos, foarte adesea Hing sau Asafoetida, precum si usturoi sau ceapa tocate, frunze de curry, de dafin sau verdeata de la noi.

Insa Tarka comuna, obisnuita, de toate zilele, este simpla si contine doar Ghee, seminte de chimion si mustar, Asafoetida, ceapa sau usturoi, eventual chilli pentru cei ce au nevoie de mai mult foc digestiv (Agni).

CUM SE PROCEDEAZA

Folositi un vas micut, cu maner (coada) pe care sa-l puteti pune pe foc si manevra cu usurinta, fara sa va ardeti la degete. Puneti 1-2 linguri Ghee in acest vas, pe foc mic. Dupa ce s-a incalzit, incercati sa aruncati o samanta de chimion in Ghee si daca sfaraie sau pocneste, e semn ca puteti sa puneti toate semintele.

Lasati-le sa pocneasca cateva secunde si adaugati apoi Asafoetida (sau Hing cum i se mai spune) si imediat puneti Chilli (daca folositi) sau usturoi/ceapa/ghimbir proaspat, tocat. Amestecati bine si lasati cam 1 minut, functie de cat de tare e focul. Ideea e sa nu se arda. Apoi, daca doriti, mai puteti pune ceva condimente sub forma de pulbere: coriandru, fenicul, chimen, turmeric, chilli rosu etc, dar trebuie sa luati imediat dupa aceea de pe foc intrucat condimentele pulbere se ard repede.

Intregul proces nu trebuie sa dureze mai mult de 2 minute. Dupa ce ati terminat de facut Tarka, lasati-o sa se racoreasca 2-3 minute, apoi o puteti turna peste mancare.

Exista cateva mici reguli:

– mai intai se pun in ulei condimentele sub forma de seminte (care trebuie sa pocneasca)

– apoi Asafoetida (daca o folositi)

– urmeaza Chilli verde sau rosu, maruntit sau intreg

– apoi ghimbir, usturoi sau ceapa proaspete, tocate

– abia la final puteti pune nuca de cocos si pulberile de condimente, si luati imediat de pe foc, amestecand aceste condimente cu uleiul abia dupa ce ati inchis flacara. Daca uleiul e prea fierbinte, le puteti adauga chiar dupa ce stingeti flacara intrucat uleiul va avea o inertie termica si condimentele se vor amesteca in mod optim cu uleiul.

OBSERVATIA 1: Amestecul de condimente poate fi oricare, in functie de gusturi si de principiile pe care doriti sa le corectati prin alimentatie (Vata, Pitta, Kapha). De exemplu, daca aveti o constitutie de tip Pitta, veti evita semintele de mustar si Hingul, precum si chilli, usturoiul sau ceapa si veti cauta sa folositi mai mult coriandru, fenicul si chimen, precum si racoritoarea nuca de cocos.

OBSERVATIA 2: Nu aruncati semintele in ulei cand acesta nu este inca suficient de fierbinte pentru ca ele nu vor pocni, nu vor elibera uleiurile lor esentiale si se vor arde, devenind negre.

OBSERVATIA 3: Nici nu trebuie sa asteptati ca uleiul sa devina atat de fierbinte incat sa inceapa sa scoata fum. Acesta este deja semn ca uleiul s-a ars.😦 Experimentati si gasiti echilibrul ideal intre puterea flacarii si temperatura uleiului.

OBSERVATIA 4: Tarka trebuie facuta proaspata. Deci nu o lasati sa stea zeci de minute sau ore inainte de a fi folosita.

OBSERVATIA 5: Adaptati cantitatile de ulei si seminte la cantitatea de hrana pe care o preparati si pentru care veti folosi Tarka. De exemplu, la o mancare pe care o faceti pentru 4 persoane, folositi 3 linguri ulei (sau 2 de Ghee), 1/4 lingurita seminte chimen, 1/4 lingurita seminte mustar, 1 varf de cutit Hing, eventual 1 frunza de dafin, 1-2 catei de usturoi, 1/4 lingurita Turmeric, 1/4 lingurita coriandru macinat.

OBSERVATIA 6: Nu sufocati uleiul cu prea multe condimente. Nu-l incarcati excesiv cu prea multa ceapa tocata. Amestecul trebuie sa fie usor, “aerisit”, vibrant, nu incarcat si “plin ochi” de pulberi si seminte.

OBSERVATIA 7: La Tarka baza o reprezinta semintele si chilli-ul/ceapa/ghimbirul, eventual frunza de dafin si verdeata. Condimentele sub forma de pulbere nu sunt obligatorii si nici macar necesare in aceasta faza. Ele de obicei se adauga la sfarsitul gatitului, in mancare, fie simple, fie sub forma de amestec (Garam Masala). Pentru incepatori e mai bine sa nu foloseasca pulberile pentru ca sigur se vor arde, ceea ce poate fi descurajant. Dar cei mai experimentati pot adauga prafurile si face deosebiri intre gustul mancarii cand pulberile sunt puse in Tarka si cand pulberile sunt puse direct in mancare la sfarsit.

ALTE PAGINI SUGERATE

Amestec de condiment Five-Spice

Panch Phoran – Amestec bengalez de 5 condimente

Pulberea de Chimen

Jeera Powder – Pulbere de Chimion

Cum se face PANEER

Cum se face PANEER

Cum se face GHEE

Cum se face GHEE

Discussion

One thought on “Ce este TARKA

  1. E bun

    Posted by Mihail | 12 August 2015, 10:47 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: