CHAAT Masala

Chat Masala

Chaat Masala sau Chat Masala este un amestec de condimente si, ca in cazul tuturor celorlaltor Masalas, cunoaste multe variatii. Exista cateva ingrediente de baza, folosite in toate retetele, insa fiecare producator le utilizeaza in proportii diferite, si in plus unii mai modifica putin reteta adaugand fenicul, menta uscata, ajwain sau chiar cuisoare. Insa baza la Chaat Masala o reprezinta Amchoor, un condiment obtinut din coaja de mango uscat la Soare si facut pulbere, care are un gust acrisor.

Chaat Masala se foloseste pe larg in India si Pakistan si este nelipsit de pe tarabele vanzatorilor ambulanti de mancare. Este intotdeauna folosit la snacks-uri si street foods. E simplu de utilizat: pur si simplu fiecare isi presara cat doreste din acest condiment peste gustarea pe care a cumparat-o.

Insa Chaat Masala se poate folosi si la bauturi, mancaruri (din linte, cartofi, varza, morcov sau conopida – adica mancaruri din leguminoase si legume cu gust dulce), orez, salate, supe si chiar la fructe. Toata lumea il indrageste pentru zvacul de care il da alimentelor, pentru plusul de viata si felul in care invioreaza orice mancare. Ea fie se presara pe deasupra preparatelor, fie se adauga chiar la finalul procesului de gatire. Este o Masala care ajuta mult la digestie.

Amestecul de gusturi: acrisor, putin sarat, usor picant, un pic astringent, face din Chaat Masala un condiment potrivit pentru mai toate felurile de mancare si o prezenta de nelipsit in bucataria indiana. Daca ar fi sa aleg o singura Masala dintre toate cele existente pe care le cunosc, si fara de care n-as putea trai, cu siguranta ar fi Chaat Masala. Si nu sunt nici pe departe singura care ar face aceasta alegere…

Bineinteles ca si in cazul lui Chaat Masala, exista variante cu mai mult foc in ele, adica combinatii in care s-a folosit mai mult piper negru sau pulbere de chilli. Varianta pe care v-o ofer aici nu este prea picanta, ci una de basic. Este un amestec bland si ok de folosit de incepatori sau pentru a presara snacks-urile pentru copii.

sursa: Talimpu

timp de preparare: 5 minute

rezulta 3 linguri

INGREDIENTE

1 lingurita pulbere de chimion (Jeera Powder)

1 + 1/2 lingurite pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1 lingurita Kala Namak (sare neagra indiana)

3/4 lingurita pulbere de ghimbir

1/2 sau 1/4 lingurita piper negru macinat, dupa gust

1/2 lingurita sau 1 varf de cutit sare fina obisnuita, dupa gust

1/4 lingurita pulbere de chilli rosu sau mai mult, dupa gust

2 linguri Amchoor

1/4 lingurita Hing – optional

METODA

Daca aveti deja facute pulberile de Jeea si de coriandru atunci va va fi foarte usor sa faceti Chaat Masala. In principiu, aceste doua pulberi sunt de baza pentru orice persoana care doreste sa gateasca in stil indian, dar daca nu le aveti gata facute fie le puteti face in scurt timp (dureaza 15 minute – vezi sectiunea de Basics), fie le puteti cumpara online.

Reteta de obtinere este extrem de simpla: amestecati toate pulberile bine de tot si …gata! Pe cat e de simplu de facut, pe atat e de buna.

Puteti folosi Chaat Masala la Snacks precum si la orice mancare in care doriti un usor gust acrisor-picant.

OBSERVATIA 1: Kala Namak este o sare mai deosebita, cu un gust si miros sulfuros, care in acest amestec “face toti banii”, adica da o aroma speciala, ceea ce face Chaat Masala atat de indragita. Atunci cand este comercializata sub forma de cristale mari, intregi, Kala Namak are o culoare maronie-rozie pana la violet, iar cand este macinata are culoarea roz. Ea se obtine din partea nordica a Indiei si din Pakistan. Chaat Masala nu este la fel de buna fara aceasta sare speciala. Insa daca nu doriti s-o achizitionati, puteti sa faceti Chaat Masala fara ea – oricum va rezulta un amestec de condimente minunat la gust. Kala Namak NU este acelasi lucru cu Sarea Roz de Himalaya care se gaseste la noi pe la diferite plafaruri si magazine.

OBSERVATIA 2: Atunci cand aveti de gand sa folositi Chaat Masala, nu uitati ca ea contine ceva sare, deci nu folositi prea multa sare la gatit.

OBSERVATIA 3: Evitati expunerea acestei Masala la umiditate si cautati sa o pastrati intr-un borcanel special pentru condimente, cu capac care se inchide etans.

ALTE PAGINI SUGERATE

Pulbere de Curry

Curry Powder – Pulbere de Curry

Apa de Tamarind

Apa de Tamarind – Cum se face

Hot Garam Masala

HOT Garam Masala – Garam Masala foarte picanta

Ginger Garlic Paste

Ginger Garlic Paste – Pasta de Ghimbir cu Usturoi

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: