Basic GARAM Masala – Cum se face Garam Masala

Garam Masala - Amestec indian de condimente

Bucataria indiana foloseste numeroase condimente, insa dominanta o au amestecurile de condimente numite in marea lor parte Masalas. Aceste Masalas sunt folosite de bucatari ca un fel de arma secreta cu puteri miraculoase prin care schimba total gustul initial al mancarii transformand-o intr-o experienta memorabila.

Exista Masalas care se pun in mancaruri chiar de la inceput, iar altele taman la final, pentru a inviora aromele si a anunta nasucurile ca urmeaza ospatul.

Unul din amestecurile cu cea mai mare popularitate in intreaga lume este Garam Masala. Nu cred ca exista iubitor de mancare indiana care sa nu stie macar de existenta acestei denumiri, chiar daca semnificatia ii poate scapa. Garam Masala inseamna “amestec picant” in limba hindi si este caracteristic nordului Indiei, desi in ultimile decenii s-a raspandit in tot sudul Asiei, ba chiar in intreaga lume. In reteta de baza de mai jos, termenul de “picant” se refera mai mult la intensitatea aromelor decat la picantzeala. Deci Basic Garam Masala nu este la fel de iute ca un amestec ce contine chilli rosii.

Aceasta este doar o reteta de Garam Masala din sutele existente in lume. Practic, fiecare firma care comercializeaza condimente indiene are propria reteta, ca sa nu ma zic de faptul ca fiecare familie are propria reteta mostenita si data mai departe din mama in fiica.

Ingredientele din aceasta varianta de baza se gasesc si la noi acum. Singurul ingredient mai rar este Jeera (chimionul) pe care il gasiti de cumparat la magazinele indicate la Adrese pentru Ingrediente de pe prima pagina a blogului. Sfatul meu ar fi sa nu il inlocuiti cu chimenul (salbatic), comun la noi, pentru ca aroma este complet diferita. Desi…de ce nu? Puteti experimenta cu ce vreti. Insa daca doriti o aroma si gust autentic indian, Jeera este necesar. De asemenea, chimionul este cu mult mai sanatos decat chimenul nostru.

sursa: Talimpu

timp de preparare: 15 minute

rezulta aproximativ 50 grame

3 din 10

INGREDIENTE

1/3 cana seminte de coriandru

1 lingurita seminte de chimion (jeera)

1 lingurita boabe de piper negru

3 cuisoare intregi

1 frunza de dafin

1 lingurita pastai de cardamon

1 baton de scortisoara de 3 cm lungime

1 varf lingurita nucsoara pulbere

1 cana = 300 ml

METODA

Pregatiti toate condimentele in cantitatile mentionate, ca sa va fie usor si sa puteti fi atenti la tigaie. Scoateti bobitele de cardamon din pastai sau lasati-le intregi, dupa cum doriti. Rupeti in bucatele mai mici batonul de scortisoara.

Puneti o tigaie (preferabil de fonta sau macar o tigaie cu fund dublu) pe foc mic. Asteptati ca tigaia sa se incalzeasca. Trebuie sa coaceti uscat (fara ulei) toate ingredientele, pe rand, in afara de nucsoara.

Pregatiti o tava sau o farfurie intinsa mare care sa va fie la indemana si pe care sa rasturnati toate ingredientele dupa ce le coaceti.

Sfatul meu e sa incepeti cu frunza de dafin cat tigaia nu e prea fierbinte, pentru ca dafinul se arde usor si devine amar. Frunza de dafin nu trebuie sa stea pe foc mai mult de 20 secunde, pe ambele parti.

Apoi puneti cuisoarele simultan cu batonul de scortisoara rupt bucatele. Tineti pe foc 30-40 secunde, plimbandu-le prin tigaie ca sa nu se arda. Rasturnati-le in tava.

Continuati cu celelalte condimente, pe rand: coriandrul – cam 40 secunde, chimionul – 15-20 secunde, piperul – 40 secunde, cardamonul – 15 secunde. Asadar tot procesul de coacere nu are de ce sa dureze mai mult de 3-4 minute.

Lasati-le sa se racoreasca 5 minute, apoi rasniti-le in rasnita electrica de cafea sau, daca aveti muschi, in mojar. Mai lasati pulberea sa stea descoperita 5 minute ca sa va asigurati ca nu va “transpira” ceea ce ar determina compromiterea lotului. Apoi depozitati-o intr-un borcanel/cutiuta de condimente, neaparat cu capac care sa se inchida etans. Nu lasati Garam Masala (si in general nici un condiment) sa stea fara capac, si nici in bataia directa a Soarelui. Amestecul rezista luni in sir in aceste conditii.

Garam Masala - Amestec indian de condimente

OBSERVATIA 1: Incercati sa respectati regula “Better safe than sorry” adica decat sa tineti prea mult pe foc condimentele si sa se arda, mai bine le coaceti mai putin timp, chiar daca nu sunteti siguri ca s-au facut suficient de bine. Este drept ca majoritatea retetelor de Masalas se realizeaza cu condimente coapte in acest fel, insa daca chiar nu aveti deloc pricepere la asa ceva, mai bine le rasniti direct in stare “cruda”. Procesul de coacere nu face altceva decat sa potenteze aroma si sa determine “trezirea” uleiurilor volatile ca sa devina active in procesul de gatire a mancarurilor. Oricum, dupa ce va faceti mana cu prima tura, va va fi mult mai usor dupa aceea. Si in plus, chiar daca nu va iese perfect din prima, la urma urmei nu este o pierdere prea mare intrucat cantitatile date la ingrediente sunt mici, deci simtiti-va liberi sa experimentati!

OBSERVATIA 2: In principiu, se recomanda sa coaceti condimentele in tigaie de fonta. Insa puteti sa folositi orice fel de tigaie mai groasa sau cu fundul dublu. Evitati tigaile din aluminiu, altfel o sa va para rau. Acestea sunt prea subtiri si condimentele se pot arde foarte usor daca nu aveti experienta.

OBSERVATIA 3: Cum va dati seama ca ati copt suficient de mult condimentele? Nasul va va informa imediat. In momentul in care simtiti o aroma puternica specifica fiecarui condimente in parte, e momentul sa le scoateti din tigaie. De obicei, acest moment este dupa maxim 40 secunde (sau 1 minut daca focul este foarte mic). Acest interval este mai mic la unele condimente. Deci atentie la nas!

ALTE PAGINI SUGERATE

Pulbere de Curry

Curry Powder – Pulbere de Curry

Kashmiri Garam Masala - Garam Masala cum se prepara in Kashmir

Kashmiri Garam Masala – Garam Masala cum se prepara in Kashmir

HOT Garam Masala - Garam Masala foarte picanta

HOT Garam Masala – Garam Masala foarte picanta

High Pitta Masala - Amestec de condimente special pentru calmarea lui PITTA

High Pitta Masala – Amestec de condimente special pentru calmarea lui PITTA

Discussion

7 thoughts on “Basic GARAM Masala – Cum se face Garam Masala

  1. E interesant ca garam masala ce cumpar eu de la magazinele etnice indiene de aici (Canada) se face complet diferit. Seamana intrucatva cu Kashmiri garam masala, dar proportiile sunt altele si nici nu contine piper negru. Varianta ce o iau de aici se face cu: 10 pastai de cardamom (doar semintele, nu si pastaile verzi), o bucata de 3-inch de scortisoara, 1 lingurita cuisoare, 1/2 lingurita bucati de nucsoara, 1 lingura jeera, 1 lingura saunf (fenicul). metoda e aceeasi, dry roast in tigaie, racire, macinare.
    Congrats pt blog, e tare cool!🙂 Universul a vrut sa te gasesc tocmai acum, cand am prins -finally – gustul mancarii indiene autentice. Ani de zile am fost put off by the ubiquitous butter chicken and chicken biryani, dar acum descopar bucataria indiana vegetariana si imi place mult. Once again, congrats!🙂

    Posted by DianaM | 2 December 2014, 11:29 PM
    • Buna Diana! M-as bucura daca acest blog te inspira sa devii adepta bucatariei indiene, macar un pic. E o bucatarie extrem de vibranta si gustoasa🙂
      Exista nenumarate variante de Garam Masala insa la toate baza este coriandrul si secundar Jeera. Celelalte condimente care se adauga variaza mult, de la regiune la regiune si de la familie la familie. Proportiile de asemenea, difera foarte mult si ele. De aceea am cautat sa postez cat mai multe retete de Garam Masala, ca sa vada romanu’ cat de mare este varietatea si sa aiba de unde-si alege ce-i place.

      Posted by cloudpearl | 4 December 2014, 11:47 AM
  2. cum se face pudra?

    Posted by Iuliu | 29 May 2014, 12:09 PM
  3. De ce nu se prajesc mai multe condimente in acelasi timp? Se amesteca mirosurile/ gusturile? Multumesc.

    Posted by ema | 21 June 2013, 9:18 PM
    • Poti sa le coci in acelasi timp pe toate daca esti foarte atenta sau ai experienta. Altfel, e mai bine separat pentru ca fiecare condiment are timpi usor diferiti de coacere.

      Posted by cloudpearl | 21 June 2013, 9:21 PM
  4. Super- multumesc

    Posted by leo53 | 14 November 2012, 11:47 AM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: