Ghee este uleiul de baza in bucataria indiana si ayurvedica. Este un ulei foarte sanatos, obtinut din unt. Despre Ghee o sa ma povestesc mai pe larg pentru ca sunt multe de spus. Aici ma rezum la a da reteta:
DE CE AVETI NEVOIE
1 kilogram unt cat mai gras (80-82% grasime, dar puteti face cu orice tip de unt, NU cu margarina!)
1 lingura de lemn, curata si bine uscata, pe care nu ati mai folosit-o la nimic altceva
1 oala de 1-1,5 litri, cu fundul cat mai gros, ideal de fonta sau inox sau pur si simplu emailata, cu gura cat mai larga, deci nu un ibric
1 castronel
o bucatica de tifon impaturita in 3 sau 4
1 strecuratoare de inox pe care n-o mai folositi la altceva
vase (borcane cu capac) in care sa pastrati Ghee, ideal din sticla
putina rabdare
Puneti tot untul in oala, pe foc mediu-mic. Untul se va topi complet in aproximativ 10-15 minute.
Cand incepe sa fiarba, dati focul la mic-mic de tot, ca sa nu dea pe dinafara. Peste aproximativ 10 minute veti observa cum se separa la suprafata untului un soi de spuma groasa.
Indepartati-o cu grija, aruncand-o in castronel. Curatati bine lingura cu putina hartie-prosop intre doua sesiuni de pescuire a spumei. Atentie ca e foarte fierbinte! Dupa inca doua-trei minute eliminati din nou spuma stransa. Repetati procesul de mai multe ori. Incet incet veti observa ca untul incepe sa devina tot mai transparent.
Din cand in cand, mai ales daca folositi o oala simpla, emailata, si nu una cu fund dublu/gros, razuiti usor fundul vasului cu lingura de lemn, pentru ca acolo se depoziteaza o grasime care se arde, ceea ce va afecta calitatea Ghee-ului obtinut.
Dupa aproximativ 45 minute (mai mult sau mai putin, in functie de calitatea untului), veti vedea ca nu prea se mai aduna spuma la suprafata si ca untul e transparent perfect. Se degaja o aroma ca de nuci sau de prajituri, se aude un sfarait diferit, si untul are culoarea galben-aurie foarte frumoasa. Acestea sunt indiciile ca ati ajuns la final! Luati Ghee de pe foc si lasati-l 10 minute sa stea.
Daca nu sunteti cu ochii pe oala la acest moment si nu-l luati de pe foc, Ghee va incepe sa devina portocaliu, apoi aramiu, semn ca s-a ars. Evident, puteti sa-l folositi la gatit, dar nu va mai avea aceleasi calitati si nu va mai fi la fel de aromat.
Dupa cele 10 minute, strecurati Ghee prin sita cu tifon, direct in borcane. Nu strecurati chiar toata cantitatea, mai lasati o lingurita doua la sfarsit, pentru ca de obicei acolo sunt niste grasimi tulburi de pe fundul oalei, care nu trebuie sa ajunga in borcane pentru ca vor altera calitatea Ghee-ului.
Lasati borcanele fara capace pana ce Ghee se racoreste de tot. Eventual il puteti acoperi in acest rastimp cu o bucata de tifon. Daca puneti capacele prea devreme pe borcane, cand Ghee inca mai este cald, el va face condens, ceea ce va compromite calitatea Ghee-ului si termenul de valabilitate.
Puteti folosi Ghee imediat daca aveti nevoie. El isi va pastra aspectul de ulei transparent cateva ore sau zile, in functie de temperatura din camera unde il tineti. Practic, se comporta asemenea uleiului de palmier, care la cald devine fluid, iar la rece se solidifica.
Ghee nu necesita pastrare in frigider sau camara. Puteti sa-l pastrati oriunde, evident, nu in bataia directa a Soarelui. NU are termen de garantie. Dimpotriva, daca este de calitate, poate fi pastrat indefinit, timpul marindu-i calitatile. Asta spre deosebire de Ghee-ul pe care il gasiti pe la magazine, care are niscaiva chimicale in el si nici gustul adevarat, parfumat, de Ghee facut acasa nu-l are.
Puteti folosi Ghee la gatit, la prajit, nu prea merge la salate. Ghee trebuie folosit in cantitati mai mici decat uleiurile obisnuite pentru ca altfel mancarea va fi prea grea. Deci desi Ghee are niste calitati exceptionale, folosirea in cantitati prea mari nu e de dorit. De exemplu, daca in mod normal ati folosi 3 linguri de ulei obisnuit, cand folositi Ghee luati doar o lingura (topit, nu solid).
OBSERVATIA 1: Dintr-un kilogram de unt de buna calitate se obtin cam 700 grame Ghee. Asta daca untul este bun, pt ca daca luati un unt ieftin si de 65% grasime, o sa iasa cam 450 grame Ghee. Oricum, cantitatea obtinuta depinde mult de calitatea untului. Dupa cercetari minutioase si incercari repetate, eu m-am hotarat la doua marci de unt: Dorna de 82% (nu Bio ca ma face la buzunar) de 250 grame pachetul si la Harghita de 200 grame. Din aceste doua tipuri am obtinut Ghee de buna calitate, desi exista diferente de la lot la lot. Deci incercati, experimentati, vedeti ce optiuni aveti in zona geografica in care va aflati.
OBSERVATIA 2: Cand doriti sa folositi Ghee, luati din el cu o lingura perfect curata si uscata si inchideti repede borcanul la loc. Altfel, inauntru vor patrunde umiditate si impuritati care vor altera Ghee-ul.
OBSERVATIA 3: Mai verificati din cand in cand borcanele cu Ghee intrucat, daca nu este suficient de bine facut, se poate sa inceapa un proces lent de alterare, care ii modifica putin gustul si mirosul. Deci daca nu ati avut rabdare sa asteptati sa devina perfect transparent cand l-ati obtinut, e posibil sa mai aiba inca ceva apa care va contribui la degradarea lui. Chiar si asa, acest proces de degradare poate dura luni de zile, timp in care Ghee este ok de folosit.
OBSERVATIA 4: Puteti face Ghee din oricat de mult sau putin unt. De exemplu, puteti foarte bine obtine ghee dintr-un singur pachet de unt. Procesul e acelasi, doar perioada in care se obtine e mai scurta. Mult mai scurta 🙂
OBSERVATIA 5: Grasimea/Spuma colectata in castronel poate fi aruncata in toaleta, nu in chiuveta. Exista persoane care o pastreaza si o folosesc la mancare, insa eu am reticente in a folosi grasimea aceea cu aspect dubios, ca si cum ar fi plastic. Poate ca daca mai citesc pe ici pe colo si gasesc indicii clare ca folosirea ei e “safe”, o sa incerc. Dvs faceti cum doriti. NOU: Am remarcat ca aceasta grasime colectata poate fi folosita cu mare succes la prajituri sau biscuiti, cu rezultate la fel de bune ca si cum ati folosi unt. Insa depinde mult de ce tip de unt ati cumparat. Daca aceste reziduuri au un miros bun, placut, sunt ok de consumat. Daca au un aspect de plastic si miros a ars sau a ceva ciudat, aruncati-le. In principiu, daca untul e de buna calitate, e ok de folosit. De fapt, de cele mai multe ori acest reziduu consta in cea mai mare parte din ghee luat odata cu spuma din oala.
OBSERVATIA 6: Am “patit” sa obtin Ghee si in 10 minute!! Dar au fost mai multe ocazii in care am stat si 1h30min. Deci faceti Ghee doar atunci cand aveti destul timp liber, si mai ales STATI CU OCHII PE EL, ca sa nu aveti surpriza ca se face foarte repede, nu sunteti atenti si se arde.
OBSERVATIA 7: Procesul de obtinere a Ghee-ului este o actiune spirituala, care purifica mintea celui ce il face. Deci cautati sa fiti atenti la acest proces ca sa beneficiati la maxim de pe urma lui. Lasati palavrageala la telefon sau privitul la TV pentru alta data, si focalizati-va asupra Ghee-ului ca si cum v-ati face practica spirituala.
ALTE PAGINI SUGERATE
Foarte fain articolul, multumesc mult !
Multumesc si eu, Mariana ❤
Spune-mi, te rog, daca este corect sa fac pe o baie de aburi. e mult mai usor asa, nu risc sa mi se arda.multumesc
Nu cred ca o sa iasa ce trebuie. IN primul rand o sa dureze foarte mult, mult mai mult decat normal. Apoi tratamentul termic, incalzirea si fierberea efectiva sunt foarte importante pentru a obtine un produs final potrivit. E un proces de purificare care prin preparare pe baie de abur nu se obtine.
Foarte interesant articolul. Am vazut „ghee” folosit in multe retete indiene si nu stiam ce este.
Multumesc, Hapleo 🙂 Mai poftim in vizita ❤
ghee nu se face din unt din comert, acela se obtine din smantana, metoda traditionala e aceasta:
Asa e, corect! Insa “Ghee” din unt este oricum mult superior uleiului de orice fel si e un prim pas pentru noi, oamenii moderni, sa ne apropiem incet incet de adevaratul Ghee traditional! Multumesc pentru link.
eu am facut ghee pe baie de aburi. nu se arde si m-am obisnuit asa. si tot asa arata, cum spune cloudpearl.
da, foarte bine, se poate, dar numai daca faci cantitati mici. Pentru ca daca faci cantitati mari iti cresc barba si musteti pana se face 🙂
Am folosit unt la vrac de la un magazin de produse lactate. Au iaurturi si branzeturi foarte bune si apreciate aici la Cluj si m-am gandit ca sunt de incredere.
Din pacate am patit si eu exact ca tine, am cumparat vrac de la o firma care de obicei avea unt bun, super. Numai ca s-a nimerit ca transa respectiva sa fie amestecata cu margarina…Se mai intampla. Asta-i Romania…Trebuie sa fii mereu cu ochii deschisi.
Am facut ghee din doua feluri de unt (separat) si mi-a iesit un ghee solid si unul care e destul de lichid. Avand in veder ca le pastrez in acelasi loc mi se pare ciudat. Asta spune ceva despre calitatea untului din care a fost facut? E bun si cel mai “lichidos”? Mie nu-mi prea inspira incredere, ma gandesc ca e amestecat cu ulei. Se poate?
Intr-o prima faza Ghee trebuie neaparat sa fie lichid, auriu, transparent, aromat. Dupa ce se raceste se solidifica. El poate ramane lichid multa vreme daca in locul unde e tinut e foarte cald.
Trebuie avut grija ce fel de unt cumperi – cel mai bine e sa fie din cel foarte gras, de 85%. De evitat cu orice pret pachetele de unt in amestec cu margarina, care au inceput sa inunde magazinele. Presupun ca borcanul cu Ghee lichid de care vorbesti e din unt amestecat cu margarina. Ce tip de unt ai folosit?
E musai să folosesc lingură de lemn la adunat spuma? Ar fi mult mai eficient cu o lingură dininox. Sau și Ayurveda are ceva împotriva tacâmurilor de metal folosite la gătit? 😀
Ciau Alina! Cel mai bine e sa folosesti lingura de lemn (sau de ceramica daca posezi). Decat sa nu faci Ghee deloc din cauza ca nu ai lingura de lemn, e mai bine sa faci cu ce ai prin casa.
Multzumesc ptr. raspuns si sfat ; in loc de doua felli de paine prajita (calda) cu unt si cu seminte de canepa , o sa servim numai una; Toate cele bune……. Maria
Se poate folosi si in alimentatia copiilor (5 ani), tot asa ?
Se poate folosi pentru absolut oricine. Este cel mai sanatos “ulei”. Atentie doar la cantitate. Este mai intens fata de unt.
Buna dimineata, ma numesc Maria si folosesc unt ghee de cativa ani, intins pe paine (fara e-uri) prajita, peste care presar un strat subtire , seminte de canepa (este delicious) dar.. este sanatos? Multzumesc si o zi frumoasa, Maria.
Felicitari Maria! E foarte bine. Daca painea e calda si Ghee se topeste e ok. Presupun ca painea are drojdie….deci Ghee mai atenueaza din deserviciile aduse principiului Vata din tine.
E mai bine să ținem totul într-un borcan mare sau în mai multe borcane mici?
Depinde. Daca folosesti Ghee frecvent, atunci e mai bine sa tii in borcanele mai mici, pentru comoditate si usurinta in folosire. De asemenea, tot in borcane mai mici e bine sa tii ca nu cumva, daca ai folosit din greseala o lingura uda sau cu urme de alte mancaruri, sa se strice Ghee-ul.
Daca gatesti pentru mai multe persoane, atunci e mai comod sa ai la indemana borcane mari.
M-am referit la vesela Pyroflam. Intr-un astfel de vas am facut insa am folosit si un dispersor de flacara asa cum ai sugerat.
Am intarziat cu raspunsul insa abia acum pot sa spun ca am facut un ghee perfect:)
Sfaturile tale m-au ajutat foarte mult si iti multumesc inca o data.
O zi frumoasa iti doresc
Multumesc mult pentru raspuns. Acum am inteles care a fost problema. Cratita de inox cu fundul gros nu am dar am altele din ceramica pe care le folosesc pe aragaz. Crezi ca ar fi ok?
Te referi la oale cu strat ceramic, nu? Si alea sunt un pic cam subtiri dar merita incercat.
Buna,
Am incercat sa fac si eu ghee din unt cumparat de la cineva care zicea ca este de casa. Insa la putin timp de cand a aparut spuma aceea la suprafata au aparut de asemenea si reziduri care s-au ars foarte repede iar untul s-a facut aramiu si deja mirosea intepator. Acum nu stiu daca a fost un semn ca untul nu era chiar curat sau daca am gresit eu ceva. Am tinut cratita pe ochiul mic de la aragaz si am folosit cam 200 de grame de unt.
Buna Alexandra! Nu cred ca untul era problema ci faptul ca era focul prea tare. La o cantitate atat de mica de unt trebuie sa folosesti cea mai mica flacara posibil si daca tot e prea tare atunci foloseste un dispersor de flacara.
De asemenea, iti trebuie un vas cu fundul gros, cum sunt cele de inox nemtesti.
Cu cat folosesti mai putin unt cu atat el se face mai repede si trebuie sa stai langa el, altfel se arde urgent. Daca untul este foarte gras/curat/pur atunci e posibil sa se faca si in 5 minute.
Eu locuind la munte si parintii avand o ferma am permanent acces la unt proaspat ales. Crezi ca ar iesi ghee din el pentru ca sigur depaseste procentul de grasime al untului din magazine…? Multumesc!
Uaaa, ce fericire! Iese un Ghee exceptional din asa un unt. Si nici n-o sa mai ai reziduuri. E perfect!!!
e mai bine sa prajim in ghee atunci decat in alte uleiuri? parca am citit undeva la ce il putem folosi dar am uitat. daca il fac as folosi ghee inmancare. si optez pt a-l arunca( am mustati pufoase care abia asteapta.
Buna Gia! Nu sunt sigura ca am inteles corect mesajul tau insa da, ar fi ideal sa folosesti Ghee atat la prajit cat si la gatit orice. Insa de folosit in cantitate mai mica decat folosesti uleiurile rafinate din comert (si care sunt dublate cu apa). Mustetile pufoase n-au decat sa se linga pe bot – Ghee-ul e prea pretios si valoros pentru a fi dat la pisici 🙂
E bine de stiut. Sursa de unt crud as avea dar sincer imi e teama sa nu distrug bunatate de unt in incercarea de a face ghee. Sper sa imi fac curaj intr-o buna zi 😛
Atunci fa-ti mana cu un unt ieftin din comert, de 60%, ca sa nu-ti para rau dupa el :))) Fa dintr-un singur pachet pentru inceput, ca sa prinzi curaj. E mult mai simplu decat pare…
Citisem undeva ca e necesar unt crud de tara pentru a obtine ghee de calitate. Dupa cum vad la dvs e ok si din unt pasteurizat din supermarket.
Da, ar fi ideal ca Ghee sa se faca cu unt cumparat de la tarani (din piata), insa iese foarte bine si cu unt pasteurizat.
de obicei e paine prajita la toaster, dar multumesc pt recomandari,imi sunt de mare folos.
Buna seara.Am inceput prin a ma preocupa de medicina holistica si am ajuns la capitolul mancare sanatoasa.
intrebarea mea este daca putem folosi ghee pe paine, dimineata la micul-dejun si in prajituri.As prefera asa decat cel din comert.Ma gandesc ca procentul de grasime ramane la fel.
Multumesc
Draga Gia, ideea de paine cu unt in sine este ceva straniu in Ayurveda. Daca e vorba de paine prajita la toaster pe care intinzi un pic de unt care se topeste atunci e altceva. Deci combinatia paine (cu drojdie) + Ghee rece la micul dejun e o cale sigura de a face acumulari de toxine. Ghee-ul o fi el sanatos, insa conteaza si cum il mancam.
Mai bine treci pe Upma-uri dimineata sau clatite, ca oricum sunt mai ok. Sau, daca si asa ti se pare prea greu, fa-ti niste lapte cu migdale. Pana si musli cu lapte cald e o combinatie mai ok decat paine cu unt.