Paneer este asa-numita “Cottage Cheese” a indienilor, adica branza obtinuta in casa. Metoda de obtinere este foarte simpla, rapida si fara multa bataie de cap. Branza care se obtine este delicioasa, dulce la gust, si reprezinta un ingredient prezent in numeroase feluri de mancare indiene.
AVETI NEVOIE DE
2 litri lapte de vaca (de la tarani, din piata, e cel mai bine)
1 lamaie
1 lingura
1 oala de 2 litri, din inox sau emailata
1 strecuratoare mare
tifon
METODA
Laptele proaspat, crud, asa cum l-ati luat de la piata sau magazin, se pune la fiert in oala, la foc mediu. Se lasa sa se incalzeasca pana incepe sa se ridice spuma.
Intre timp spalati lamaia cu apa calda si taiati-o in doua. Stoarceti sucul, indepartati semintele.
Tot pana se incalzeste laptele pregatiti bucata de tifon pe care o asezati peste strecuratoare.
Cand laptele incepe sa se umfle, dati focul mic si turnati cate un pic din sucul de lamaie. E posibil sa nu va trebuiasca tot sucul.
Lichidul va deveni usor verzui-galbui iar la suprafata se vor strange cocoloase de branza. Amestecati cu lingura 4-5 secunde pana ce zeama de lamaie s-a raspandit peste tot. Inchideti focul.
Lasati sa stea 5-10 minute, timp in care branza se va ridica toata la suprafata intr-o prima faza, apoi se va lasa in jos. Turnati in strecuratoarea cu tifon, lasati apa sa se scurga intr-un vas (cel mai bine e sa faceti operatiunea asta in chiuveta).
Lasati sa se racoreasca, dupa care puteti strange marginile tifonului si presa branza ca sa iasa toata apa din ea. SAU, daca nu vreti sa o folositi imediat, lasati-o la scurs cateva ore, sau chiar pana a doua zi. Daca ati scurs bine zeama din ea, branza va fi tarisoara, buna pentru a fi folosita in mancaruri, sosuri. Daca o folositi proaspata, cat inca mai are putin lichid in ea, Paneer se foloseste la dulciuri.
Din 2 litri de lapte se obtin cam 500 grame Paneer. Cantitatea de Paneer care se obtine depinde de cat de gras e laptele. Daca luati lapte de la tarani, el va fi mai gras iarna si mai subtire vara. Evident, daca sunteti adeptul lactatelor cu 0% grasime, o sa iasa o branza….cam cat o nuca 😉
OBSERVATIE: Nu aruncati zeama care ramane dupa ce obtineti Paneer. O puteti folosi la facut supa sau pentru fiert legume in ea. Supa facuta cu zeama de la Paneer (eventual dublata cu apa daca doriti mai multa) are un gust usor acrisor de la lamaie dar foarte catifelat din cauza laptelui din care provine. Aceasta supa este mai hranitoare si mai placuta.
ALTE PAGINI SUGERATE
se pot face papanasi cu aceasta brâza?
desigur. Numai ca branza nu trebuie lasata la scurs mai mult de 30 minute, altfel se intareste si se usuca. De asemenea, inainte de a fi pusa la scurs, trebuie sa o treceti printr-un jet de apa rece, ca sa i se duca gustul de lamaie.
Ceau Cloudpearl!Am avut ocazia sa fac rost de doi litri de lapte de vaca original,asa ca am preparat Paneer pentru Palak Paneer.A iesit perfect, conform indicatiilor precise pe care ni le oferi la fiecare reteta.Bineinteles ca zerul l-am pastrat pentru a-l folosi pentru o supa,asa cum recomanzi.Daca imi poti spune te rog,oricare dintre retetele de supa pot fi facute cu zerul respectiv?Multumiri!
Salut salut! Da, poti folosi zerul/zeama de la Paneer la orice supa in care doresti o usoara aroma de acru si un gust mai bogat 🙂 Pofta mare!
Am facut si eu pentru prima data acum o saptamana si am fost foarte incantata.
Felicitari Alina! Ma bucur de reusita ta. Sunt curioasa sa vad cu ce ne mai incanti ochii si papilele gustative in urma excursiei tale in India!
Multumesc!
Tinem aproape!
Alina
Are corespondent. Este reteta pentru branza de vaci. Se gaseste pe orice site pentru bebelusi. Am gasit trei feluri de a face branza de vaci (cu iaurt/smantana, cu lamaie sau cu calciu lactic).
A nu se confunda cu branza de vaci din comert sau de la tarani. Nu are nici acelasi gust, nici aceeasi consistenta.
branza indiana de casa are vreun corespondent printre branzeturile ce se comercializeaza la noi in tara?
Nu, din cate stiu eu, insa am intalnit persoane care o prepara/preparau in mod frecvent cand le ramane lapte si nu au ce face cu el. Paneer are un gust dulce, e densa si onctuoasa. Se intareste foarte bine daca e pusa la scurs cateva ore.
Buna, de ce paneer-ul se prajeste in ulei? Care este rolul prajelii? Pot sa-l trec prin foc, dar fara a folosi ulei? Multumesc.
Ciau Emita! La drept vorbind Paneer prajit in ulei are un gust incredibil de bun. Insa nu e musai. Poti doar sa-l tavalesti cu doar o lingura de ulei prin tigaie. Insa e musai sa fie “trecut” prin foc cum zici tu. Nu stiu cum altfel ai putea sa treci Paneer prin foc decat grill. Fiert nu merge, la abur nu.
Se poate folosi si lapte de capra? Multumesc.
Cred ca da. N-am incercat niciodata.