DABELI Masala

Dabeli Masala

Ca si in cazul celorlalte Masalas, exista foarte multe tipuri de Dabeli Masala, unele mai simple, altele mai complexe (in ce priveste numarul ingredientelor). Denumirea acestui condiment este data de un snack numit Dabeli care se face din cartofi. El provine din Gujarat, stat din partea vestica a Indiei, insa este vandut ca street food pe strazile din Mumbai, Pune, Delhi, Jaipur etc fiind extrem de popular.

Dabeli Masala este un amestec de condimente in mod special folosit pentru a prepara acest snack, insa intrucat este foarte aromat puteti sa il folositi la aproape orice fel de mancare daca doriti un gust autentic indian.

Desigur ca la ingrediente este data o cantitate marisoara de chilli rosii insa cum nimic nu e batut in cuie puteti umbla la nivelul de picantzeala al acestei Masala asa incat s-o ajustati dupa propriul gust. Insa nu strica sa aveti in casa si o Masala picanta, cum este aceasta, pe care s-o folositi in perioada rece sau cand va luptati cu vreo raceala/gripa.

sursa: Indian Khana

timp de preparare: 20 minute

rezulta 8 linguri

picantzeala6

INGREDIENTE

4 lingurite seminte de chimion (Jeera)

2 lingurite seminte de fenicul

2 lingurite boabe de piper negru

4 lingurite bobite de coriandru

20 cuisoare intregi

20 chilli rosii uscati – fara codite

4 anason stelat intregi

4 pastai cardamon maro

16 pastai cardamon verde

8 frunze de dafin intregi

2 lingurite nucsoara macinata

2 lingurite ghimbir pulbere

METODA

Asezati o tigaie de fonta (sau de inox cu fundul dublu) pe ochiul mare de la aragaz si dati flacara la minim. Dupa ce tigaia s-a incalzit, puneti pe rand condimentele si coaceti-le uscat amestecand mereu cu o lingura de lemn. Atentie sa nu le ardeti. Mai bine le tineti mai putin decat sa le ardeti, daca aveti dubii. Nu este necesar sa coaceti si condimentele pulbere: nucsoara si ghimbirul.

Rasturnati condimentele fierbinti pe o tava ca sa se racoreasca.

Dupa ce s-au racit de tot rasniti-le bine impreuna pana obtineti o pulbere cat mai fina. Apoi adaugati si nucsoara cu ghimbirul, amestecati si mai lasati-le putin sa se racoreasca. Nu le uitati pe masa descoperite prea mult timp. Puneti amestecul intr-un borcanel de condimente cu capac care sa se inchida etans.

Condimente pentru Dabeli Masala

OBSERVATIA 1: Frunzele de dafin se ard rapid de tot si devin amare. De aceea nu le tineti in tigaia incalzita mai mult de 20 secunde.

OBSERVATIA 2: Chilli rosii nu se gasesc in mod obisnuit la supermarketuri decat intr-o singura forma, in niste pliculete transparente de la Fuchs – sunt din cei micuti. NU despre acestia este vorba. In aceasta Masala se face referire la chilli rosii mari, normali, pe care fie ii uscati in casa, fie ii cumparati de pe net.

Discussion

2 thoughts on “DABELI Masala

  1. De ce nu sunt buni ardeiuții ăia mici? Eu nu citisem că nu sunt buni și d-ăia am pus.😛 Oricum altfel nu am găsit. Chiar îmi aduc aminte că atunci când i-am cumpărat mai întâi am întrebat-o pe vânzătoare cât costă ăia obișnuiți, lungi, care erau atârnați de tărăbioară. Și mi-a zis că ăia sunt numai de decor. :)) Va trebui să merg la piață și să-mi cumpăr să-i usuc singură.😛 E vreo metodă de uscare mai recomandată?

    Posted by Alina | 12 October 2014, 7:57 PM
    • Ei, sunt buni si aia mici, nu-i vorba, doar ca sunt cam traznitori. Deci adaptezi numarul lor in functie de gust. Chilli rosii gasesti la ora asta cu gramada, chiar si la aprozare, nu doar la piata. Se vand la kil si-s super ieftini. Daca nu gasesti rosii, cumpara verzi, ca se inrosesc ei…Uite aici cum se face: Recolta mea de Chilli rosii. Succes!!

      Posted by cloudpearl | 13 October 2014, 1:12 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: