Ascultand o scurta prezentare video pe YouTube a lui Vaidya Mishra, am dat de o reteta pentru un amestec de condimente pe care el il recomanda special pentru persoanele cu o Pitta agravata. Toata lumea are nevoie sa foloseasca condimente daca doreste o sanatate buna, pana si persoanele cu nivele periculos de mari de Pitta. Aceasta Masala contine condimente racoritoare, care nu sunt picante ci calmante pentru Pitta. Este vorba de coriandru si fenicul in cantitati mult mai mari decat celelalte condimente: jeera si turmeric.
Asa ca n-am stat deloc pe ganduri si v-am preparat-o ca sa vedeti ce simplu e de facut. High Pitta Masala este foarte buna pentru toata lumea pe perioada verii fiind un amestec racoritor pentru organism insa suficient de puternic pentru a sustine digestia si munca lui Agni. In plus, are si un gust foarte bun si innobileaza orice mancare.
sursa: Vaidya Mishra
timp de preparare: 10 minute
rezulta 1 borcanel mic
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
10 lingurite coriandru seminte
10 lingurite fenicul seminte
1 lingurita seminte de Jeera
1 lingurita turmeric
METODA
Puneti o tigaie de fonta pe ochiul mare de la aragaz, pe flacara mica. Dupa 4-5 minute, cand tigaia e fierbinte, adaugati coriandrul seminte si plimbati-le prin tigaie continuu cu o lingura (de lemn). Dupa aproximativ 1 minut maxim 2, rasturnati coriandrul pe o farfurie intinsa.
Puneti apoi feniculul si procedati in acelasi mod. Apoi Jeera. Turmericul nu necesita coacere.
Asteptati ca semintele sa se racoreasca bine de tot, apoi puneti-le in rasnita de cafea si macinati 1 minut. Rasturnati pulberea obtinuta pe o farfurie intinsa si lasati-o sa se racoreasca bine de tot in cazul in care s-a incalzit de la motorul rasnitei.
Adaugati si tumericul si amestecati bine de tot. Puneti pulberea intr-un borcanel cu capac etans. Se pastreaza cel mai bine intr-un loc intunecos si uscat.
Cand doriti sa folositi Masala la diferite preparate, utilizati mereu o lingurita perfect curata si uscata. Asta va prelungi termenul de valabilitate si nu va afecta calitatea condimentului.
Cu cat folositi Masala mai curand dupa ce ati facut-o, cu atat mai multa Prana (energie vitala) va avea. Insa se poate pastra foarte bine si 6 luni.
Din punct de vedere Ayurvedic: High Pitta Masala este un amestec de condimente special pentru persoanele cu exces de Pitta. Insa este adecvata si pentru celelalte tipologii, in special pe durata verii.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
am facut High Pitta Masala , miroase si are un gust minunat , e foarte bland si aromat , multumesc mult!
Ma bucur ca-ti place! Sa-ti fie de bine 🙂