JEERA Powder – Pulberea de Chimion

Pulberea de Chimen

Jeera este un condiment prea putin cunoscut la noi insa esential in bucataria indiana si ayurvedica. Este unul din cele mai apreciate si mai des folosite condimente datorita proprietatilor sale, si confera cu totul alt gust si parfum fata de chimenul salbatic care se gaseste in Romania la toate supermarketurile. Diferenta intre cele doua seminte cu acelasi nume este mare, atat in privinta gustului cat si in ce priveste proprietatile. Jeera este echilibrant si Tridoshic si are abilitatea de a bloca formarea de gaze in exces, pe cand chimenul salbatic nu este nici pe departe la fel de eficient in acest sens si in plus este singurul condiment complet interzis persoanelor Vata.

Desi multe persoane agreeaza Jeera de la prima intalnire, se prea poate ca pentru cei neobisnuiti cu aroma sa, Jeera sa nu placa la o prima mirosire. Si poate ca nici la a doua. Insa “it works magic in our food” cum ar zice englezii, adica face minuni cu mancarea noastra. Odata ce va hotarati sa-l folositi, o sa adorati aroma lui usor earthy si echilibranta, mai ales daca-l folositi sub forma de pulbere.

Ca si Coriandrul, Jeera infuzeaza cu aroma lui orice preparat in care este adaugat. El se foloseste foarte frecvent, in aproape toate felurile de mancare, de la Supe la Kormas, de la Chutney la Aperitive. Numai la dulciuri nu merge. In rest, orice fel de mancare beneficiaza de pe urma prezentei lui Jeera, iar stomacul si intestinele noastre vor fi cu mult mai fericite. Jeera ajuta focul digestiv (Agni) si mareste abilitatea corpului de a absorbi mineralele.

Jeera Powder este foarte mult folosita la tot felul de Home Remedies, adica solutii simple de vindecare, pentru acasa. Ea are multiple intrebuintari fiind considerata si deosebit de eficienta pentru bolile de stomac. In plus, puteti presara putina Jeera Powder intr-o cana de suc proaspat de portocale pe care il beti, contra mahmurelii, hemoroizilor sau usturimii ochilor. Sau o puteti folosi intr-un pahar cu suc de pepene verde contra cistitei si senzatiei de usturime la urinare.

Jeera nu este absolut deloc iute si este unul din condimentele care trebuie favorizate in alimentatia persoanelor de tip Pitta precum si a celor care au probleme de sanatate date de Pitta in exces. Insa Jeera nu este bun numai pentru Pitta ci si pentru celelalte doua Doshas, Vata si Kapha, avand efect de echilibrare. Pentru mai multe detalii despre Jeera, click aici.

Semintele de Jeera sunt foarte ok de consumat ca atare (spre deosebire de Coriandru), atunci cand sunt adaugate la Tarka, fiind destul de micute si fine ca sa nu deranjeze la mestecat. De altfel, ele nici nu se simt in mancare decat ca aroma. Puteti sa folositi Jeera atat sub forma de seminte cat si sub forma de pulbere. Puteti obtine o pulbere din Jeera crud. Insa aroma sa este cu mult mai placuta si mai intensa daca il coaceti usor inainte.

Procedeul este extrem de simplu: puneti o tigaie de fonta sau inox cu fundul dublu (nu folositi tigai din aluminiu pentru ca sunt foarte toxice si in plus sunt si prea subtiri) pe foc mediu-mic. Cand tigaia s-a incalzit putin, rasturnati in ea cateva linguri de Jeera.

Folosind o spatula sau lingura de lemn, amestecati continuu timp de maxim 2 minute (cam 1 minut si un pic e destul), pana ce Jeera incepe sa emane o aroma puternica, cu iz de aluna si plante. Nu pot sa definesc prea bine mirosul. Este ceva ce nu am mai intalnit la nici un alt condiment. Rasturnati semintele pe o tava si lasati-le sa se racoreasca 15 minute. Este posibil sa nu considerati aroma prea imbietoare atunci cand coaceti semintele, insa o sa va placa produsul final: pulberea. Cumva, aroma se schimba si devine mult mai placuta.

Nu tineti semintele in tigaie prea mult ca sa nu se arda. Mai bine mai putin decat prea mult. Timpul de coacere depinde mult de puterea focului si grosimea tigaii. Deci “ascultati”-va nasul. El este prietenul cel mai bun atunci cand coacem condimentele.

Dupa ce semintele s-au racorit bine de tot, puneti-le in rasnita de cafea si macinati-le cat mai fin. Dureaza cam 40 secunde. Transferati pulberea intr-un borcanel special pentru condimente care trebuie neaparat sa aiba capac potrivit asa incat chimionul sa se pastreze in conditii cat mai bune si sa reziste cat mai mult.

Cautati sa nu expuneti borcanul cu Jeera (si cu nici un alt fel de condiment) la Soare. Cel mai bine se pastreaza intr-un dulap, la intuneric.

Folositi pulberea la orice fel de mancare, adaugand-o la inceputul procesului de gatire, pentru ca se infuzeaza mai bine in mancarea pe care o preparam si ajuta mai eficient procesul de digestie, sau (si) la final – pentru aroma suplimentara.

Chimen

OBSERVATIA 1: Gasiti de cumparat Jeera la magazinele online recomandate la sectiunea Adrese pentru Ingrediente. Unele din aceste magazine au si locatii fizice in diverse orase, in principal Bucuresti. Poate ca mai exista si alte magazine pentru ca apar tot mai multe. Din pacate la noi este larg raspandit chimenul salbatic, care nu are nici pe departe proprietatile pe care le are Jeera. Desi se aseamana, nu sunt acelasi lucru.

OBSERVATIA 2: Este bine sa nu rasniti Jeera cand este cald si cautati sa nu-l inchideti in borcan daca pulberea s-a incalzit cumva din cauza rasnitei. Mai bine lasati-l pe o farfurie sa se racoreasca bine, intr-un loc uscat (nu la bucatarie daca pregatiti cumva ceva de mancare in acelasi timp, din cauza aburilor). Umezeala este foarte daunatoare si poate compromite complet pulberea, mai ales daca nu o folositi frecvent.

OBSERVATIA 3: Daca nu aveti nevoie de pulbere imediat si doriti sa o aveti proaspata pentru alta data, puteti doar coace uscat semintele, le lasati sa se racoreasca bine de tot si le depozitati la fel: intregi, intr-un borcanel cu capac. Apoi le rasniti in ziua in care veti avea nevoie de pulbere.

ALTE PAGINI SUGERATE

High Pitta Masala - Amestec de condimente special pentru calmarea lui PITTA

High Pitta Masala – Amestec de condimente special pentru calmarea lui PITTA

Cum se face GHEE

Cum se face GHEE

Pulbere de Coriandru

Dhania Powder – Pulbere de Coriandru

Garam Masala - Amestec indian de condimente

Basic Garam MASALA – Cum se face Garam Masala

 

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: