Kerala Garam Masala

Kerala Garam Masala

Probabil ca unii dintre voi veti intreba: ce-i cu atatea Masalas si de ce atatea retete de Garam Masala?! Exista mai multe motive: 1. imi place diversitatea, sa am de unde alege si ma gandesc ca sunt si altii ca mine; 2. a prepara Masalas este o ocupatie care imi umple de arome casa si viata; 3. fiecare Masala e diferita si modifica substantial gustul aceluiasi preparat. Si nu in ultimul rand, e bine sa experimentati si sa aveti si voi de unde alege, sa gasiti acel amestec care va spune ceva, va atrage in mod deosebit si va cucereste instant.

Apoi vreau sa incurajez romanii iubitori de arome indiene sa-si prepare singuri Masalas-urile pentru gatit pentru ca sunt cu mult superioare calitativ celor din comert ca prospetime, plus ca fiecare poate opta sa scoata din reteta sau sa foloseasca cantitati mai mari din anumite condimente.

Acestea fiind zise, Kerala Garam Masala este un amestec de condimente folosit in statul sud indian Kerala. Exista multe alte tipuri de Kerala Garam Masala si poate ca o sa va mai prezint unele, pentru ca diversitatea nu este o problema la indieni si condimentele din Kerala au o intensitate speciala.

In aceasta reteta nu se foloseste chilli rosu, nici ghimbir, nici mustar. Deci e o Masala mai accesibila ca grad de picantzala. Insa ceea ce o face speciala si m-a determinat sa o postez este faptul ca are o aroma diferita de toate Masalas-urile pe care le-am publicat pana acum. Cand o gusti ca atare, iti amorteste un pic limba din cauza puterii uleiurilor volatile din cuisoare, fenicul si anason. Combinatia este de natura sa trezeasca surpriza si incantarea in acelasi timp. E ceva unic.

Intensitatea aromelor nu se mai resimte atat de puternic in mancaruri, dar da o nota de condimentare fara a fi insa picanta, mai ales daca nu folositi piper negru. Eu am folosit o singura lingurita de piper negru, nu 2 linguri, pentru ca am dorit un nivel minim de picantzeala. Data viitoare nu mai folosesc deloc, mai ales ca de-acum vin caldurile si n-am nevoie de un exces mai mare de Pitta decat am deja…

La ce se foloseste? La cam orice fel de mancare. Am folosit-o la Masala de varza, la orezuri si Kitcheri, la Raita si chiar la Salata de Oua. Se intelege bine de tot cu dovleceii si conopida. Merge de minune in Tikkis de orice fel si e o nebunie in combinatia cu felurile de mancare cu Paneer. Cu cartofii nu mi s-a parut o combinatie prea reusita, insa asta depinde de gust. Va las sa experimentati!

sursa: Vazhayila.com

timp de preparare: 10 minute

rezulta 1 borcanel mic

picantzeala4

INGREDIENTE

40 pastai de cardamon verde

35 cuisoare intregi

2-3 batoane scortisoara

1 anason stelat

1/2-1 nucsoara intreaga sau 1/2-1 lingurita pulbere

1/4 cana seminte de fenicul – optional

2 linguri piper negru boabe – optional

METODA

Puneti o tigaie de fonta sau inox (cu fundul dublu) pe foc mediu. Cand tigaia s-a incalzit, dati focul la mic si puneti toate condimentele intregi: cardamon + cuisoare + piper negru (optional) + batoanele de scotisoara rupte bucatele + anasonul stelat + semintele de fenicul (optional).

Tineti pe foc maxim 2 minute sau mai putin, pana ce condimentele incep sa emane un miros puternic, aromat.

Lasati condimentele intregi sa se racoreasca bine de tot.

Apoi puneti-le in rasnita si rasniti pana obtineti o pulbere cat doriti de fina sau grunjoasa – cam 40 secunde.

Amestecati pulberea obtinuta cu nucsoara rasa. Lasati sa se racoreasca de tot amestecul si puneti intr-un borcanel special pentru condimente, care sa aiba capac etans.

Depozitati in loc intunecos si uscat. Aroma cea mai buna o are in decurs de o luna, insa este bun de folosit si 6 luni. La un an deja nu prea mai are mare valoare (din punct de vedere al Pranei pe care o contine).

Kerala Garam Masala_

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta Masala este foarte indicata persoanelor Vata si Kapha. Si persoanele Pitta pot s-o foloseasca ocazional la mancaruri daca scot din reteta piperul negru si folosesc in schimb feniculul.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Amestec de condiment Five-Spice

Panch Phoran – Amestec bengalez de 5 condimente

Ce este TARKA

Ce este TARKA

HOT Garam Masala - Garam Masala foarte picanta

HOT Garam Masala – Garam Masala foarte picanta

Condimente pentru Dabeli Masala

Dabeli MASALA

Discussion

4 thoughts on “Kerala Garam Masala

  1. mie feniculul imi face tare bine. port in geanta o cutiuta mica cu seminte. ce guma? fenicul si cardamon
    ar trebui sa faci o poza sa vedem si noi cum tii tu condimentele in ordine🙂 mi se pare o mica provocare sa gasesti loc pentru toate borcanele si pungulitele necesare.

    Posted by bea | 25 May 2014, 9:50 AM
    • Buna treaba! SI cuisoare poti sa porti prin buzunare sau poseta. Mai ales iarna, pentru ca ne protejeaza de dureri in gat si raceli.
      Eu am doua rafturi cu condimente pe care le folosesc uzual si le tin aproape mereu. Imi place sa am de toate la indemana pentru ca nu se stie cum ma loveste inspiratia si pofta de vreunul😉

      Posted by cloudpearl | 28 May 2014, 1:14 PM
  2. e fain sa se puna in masale fenicul si anason macinate. eu puneam feniculul intreg la fiert. e fain sa nu simti samanta de fenicul sfaramandu-se in gura ci sa simti gustul diluat in toata mancarica.
    ce multe prafuri de masala ai facut! eu mi-am facut doar o garam masala.

    Posted by bea | 24 May 2014, 9:05 PM
    • In India semintele de fenicul se servesc dupa masa, cate o lingurita, intregi, amestecate cu putina sare de roca sau un picut de zahar, pentru curatirea gurii, improspatarea respiratiei, pentru o digestie buna. E un obicei tare bun – de multe ori mai bun decat sa mestecam guma…😉
      Inca n-am terminat rezerva de Masalas pe care vreau sa le postez, asa ca ai sa ai si mai multe cu care sa experimentezi🙂

      Posted by cloudpearl | 24 May 2014, 9:41 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: