KHOYA – Ce este si cum se face

Khoya

Khoya (sau Mawa, Mava, Kova, Khoa ori Khawa) este un lapte evaporat, ingrosat, fiert pana nu mai ramane decat o branzica care se foloseste eminamente la dulciuri. In India, Khoya se gaseste de cumparat proaspata, insa chiar si asa multe persoane prefera sa o prepare in casa. In afara Indiei Khoya este foarte greu de gasit – doar in unele regiuni unde exista comunitati insemnate de indieni. La noi este inexistenta.

Khoya se foloseste cel mai des la dulciuri gen Gulab Jamun, Burfi, Halwa, Peda sau Ladoo, insa mai este folosita si in Bucataria Mogula, la diverse Curry-uri. Bineinteles ca exista Khoya de diferite texturi si procentaje de umiditate, fiecare cu scopul ei. Unele tipuri se folosesc exclusiv la dulciuri, altele la umplut Parathas (lipii indiene fara drojdie) ori la preparat Koftas (chiftele indiene).

Metoda in sine pentru a obtine Khoya in mod traditional este foarte simpla. Nu este necesara decat un pic de atentie catre final, cand branzica obtinuta trebuie invartita continuu cam 5-10 minute, ca sa nu se arda. In rest, laptele fierbe singur – doar sa mai aruncati un ochi la el din cand in cand sa vedeti daca nu se umfla prea tare si sa-l amestecati ocazional. Singurul aspect problematic e ca se face in timp mai indelungat. De exemplu, pentru a obtine Khoya dintr-un litru de lapte este nevoie de 1,5-2 ore.

Aceasta este metoda traditionala de a obtine Khoya, iar branza obtinuta astfel este sanatoasa, buna si gustoasa. Exista si alte metode moderne si mai rapide de a obtine Khoya, care implica folosirea fie de lapte praf, fie de branza de vaci, fie de smantana ori lapte condensat. Insa rezultatul nu e chiar la fel calitativ.

sursa: Chef in You

timp de preparare: 2h30min – 3h

rezulta aproape 400 grame Khoya

INGREDIENTE

2 litri lapte crud, nefiert in prealabil

METODA

Puneti laptele la fiert intr-o oala de 3 litri sau mai mare, din inox, cu fundul dublu, pe foc mediu-mare. Aduceti laptele la temperatura de fierbere si dati-i un clocot, apoi micsorati flacara la mediu-mic.

Khoya-etapa1

De acum inainte nu mai trebuie decat sa amestecati cate un pic din cand in cand, cu o lingura de lemn, pana ce laptele scade suficient de mult. In acest rastimp el isi va schimba culoarea devenind mai intai bejuliu, apoi crem, iar la final maroniu ca o cafea cu lapte.

Khoya-etapa2

Khoya-etapa3

Cand vedeti ca s-a mai ingrosat, dati focul la mic si vizitati-l mai des. In cele din urma va trebui amestecat mereu asa ca va fi nevoie sa stati langa aragaz.

Khoya-etapa4

Cand observati ca branzica formata devine tot mai groasa si incepe sa nu se mai lipeasca de marginile oalei, atunci e momentul sa o luati de pe foc si s-o rasturnati intr-un castronel, ca sa se aseze. Nu o tineti prea mult pe foc dupa acest moment pentru ca va fi prea uscata.

Khoya-

Lasati branzica astfel obtinuta sa se raceasca bine de tot (nu la frigider, decat dupa ce a ajuns la temperatura camerei), apoi o puteti folosi.

Khoya rezista in conditii foarte bune 7 zile, la frigider. Rezista si doua saptamani, insa nu mai mult. Nu uitati sa o pastrati bine acoperita ca sa nu se imbibe de diverse mirosuri din frigider, caz in care nu va mai fi buna de folosit ca sa faceti dulciuri cu ea.

Khoya_

OBSERVATIA 1: Este foarte important sa faceti Khoya dintr-un lapte care nu a mai fost fiert si de calitate cat mai buna, adica cat mai gras. Eu am folosit lapte luat din piata, de la tarani. Nu am facut niciodata din lapte cu cantitate redusa de grasimi, de la magazine, deci nu va pot spune cata Khoya iese.

OBSERVATIA 2: Cantitatea care se obtine din 2 litri de lapte este suficienta pentru doua portii de Gulab Jamun. Mie din 2 litri mi-au iesit fix 393 grame Khoya si 50 de Gulab Jamuns.

Din punct de vedere Ayurvedic: Khoya este minunata pentru tipologiile Vata si Pitta. Pentru persoanele Kapha este neindicata.

ALTE PAGINI SUGERATE

Cum se face PANEER

Cum se face PANEER

Cum se face GHEE

Cum se face GHEE

Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face

Lapte din Nuca de Cocos – Cum se face

Iaurt proaspat obtinut in casa

Iaurtul in alimentatia Ayurvedica

Discussion

5 thoughts on “KHOYA – Ce este si cum se face

  1. mi-ai putea spune cam cat timp dureaza toata operatiunea asta?

    Posted by Tabita Tabita | 25 August 2014, 8:28 PM
    • Ai raspunsul chiar in reteta, inainte de lista de ingrediente. Intotdeauna postez cat dureaza obtinerea tuturor retetelor… E nevoie doar de putina atentie din partea cititorilor😉

      Posted by cloudpearl | 28 August 2014, 11:19 AM
  2. Chiar amuzant🙂 Deci fara sa stie, taranul din piata ne vinde lapte ayurvedic🙂 Oricum eu am sa incerc cu cel integral din comert si-ti spun daca mi-a iesit. Multumesc!

    Posted by Simona | 23 January 2013, 3:52 PM
  3. Crezi ca as putea sa obtin Khoya din lapte integral pasteurizat din comert? Mi-e teama sa cumpar de la piata, de la tarani, am luat o data si a fost diluat cu apa, o mizerie!! Imi place laptele integral de la Napolact dar fiind pasteurizat nu stiu daca-mi iese, tu ce zici?

    Posted by Simona | 22 January 2013, 4:09 PM
    • Sigur se poate face din cel de la magazin. Singura mentiune e ca nu trebuie sa fie fiert in prealabil. Deci il faci imediat dupa ce il cumperi. Dar nu stiu cat iese. Probabil un pic mai putin. Da, laptele de la tarani de obicei e diluat cu apa. Insa daca esti client fidel sigur iti gasesti o sursa buna. Un lucru mai putin cunoscut e ca in Ayurveda se recomanda ca laptele sa fie indoit cu apa in mai toate preparatele care folosesc lapte. Amuzant, nu?

      Posted by cloudpearl | 22 January 2013, 7:45 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: