Seitan, carnea vegetariana – Cum se face

Seitan_dupa fierbere

Seitanul este un preparat popularizat in Occident de asiatici (chinezi si japonezi in special) in ultimile decenii. El se mai numeste carne vegetariana si se face din gluten de grau. Intrucat are textura si consistenta carnii, a castigat mult in popularitate in randurile vegetarienilor odata cu raspandirea vegetarianismului si in vest.

De fapt, glutenul nu are nici un gust. Gustul e dat in totalitate de condimentele care se adauga in gluten, la framantare, si in zeama in care va fierbe. Deci puteti obtine orice gust doriti – nu va trebuie decat putina imaginatie.

Seitanul este foarte recomandat tuturor celor care doresc sa devina vegetarieni. Este o sursa importanta de proteine si aduce varietate in alimentatie. Poate fi folosit la gatit si de persoanele care tin post (crestinesc).

In India glutenul este folosit in special in statele mai apropiate de China. Stiu cu siguranta ca in Bengal se foloseste de cel putin 200 de ani daca nu chiar mai mult pentru ca este mentionat un fel de mancare pe baza de gluten in cartea Mejda, scrisa de Sananda Lal Ghosh, fratele lui Paramhansa Yogananda, carte in care sunt descrise multe intamplari din copilaria si adolescenta lui Yogananda. Yogananda avea chiar o reteta a lui, din gluten cu cartofi pe care o numea carne vegetala.

In vechime glutenul se obtinea prin formarea unui aluat din faina de grau si framantarea acestuia in jet de apa pana ce nu mai ramanea decat glutenul. Evident, si acum se poate face la fel, insa e un proces mai de durata. Si intrucat exista si varianta rapida, de ce n-am profita de ea…?

Din fericire, acum se gaseste gluten de grau de vanzare chiar si la noi, pe la magazinele de produse naturiste si plafaruri. Prima mea intalnire in farfurie cu Seitanul a avut loc acum vreo 7 ani si de atunci ne intalnim frecvent, mai ales in timpul iernii, cand sunt mai putine legume proaspete disponibile pe piata.

Va recomand sa invatati sa il pregatiti pentru ca este foarte gustos, hranitor si puteti sa-l folositi la foarte multe feluri de mancare. Voi posta si retete cu Seitan, toate pregatite in stil indian, ca sa aveti exemple de unde sa va inspirati.

timp de preparare: 40 – 50 minute

rezulta Seitan pentru 8 portii

INGREDIENTE

Pentru Aluat:

1 punga de 250 grame de Gluten de Grau

1 lingura ulei

1/2 lingurita sare

1 lingurita turmeric

1 lingurita pulbere de usturoi

1 lingurita paprika picanta

1 lingurita piper negru macinat fin

1 lingurita ghimbir pulbere

aprox 3/4 cana apa rece

Pentru apa in care fierbe Seitanul:

3-4 litri apa

1 ceapa mare

cativa catei de usturoi

1 morcov mare

1 bucata de telina

1 radacina de patrunjel

1 radacina de pastarnac

boabe de piper negru

boabe de coriandru

seminte de chimion

1 bucata de 2-3cm de ghimbir radacina

1 lingurita Mildly Spicy Garam Masala

1 lingurita sare

cateva lingurite de ulei de floarea soarelui

METODA

Seitan_ambalaj

Amestecati praful de gluten bine de tot cu condimentele si uleiul. Atentie cand manevrati la inceput glutenul – are tendinta sa se imprastie prin toata bucataria! E un praf foarte fin si “zburator”.

Seitan_pulberea

Seitan_condimente_

Adaugati apa – toata odata! Amestecati repede ingloband absolut tot praful. Daca ramane praf in timp ce restul de gluten s-a inglobat, veti avea tot felul de bucatele de gluten in loc de o bucata mare si omogena.

Cand framantati, ideea e sa aveti in mana senzatia de umiditate, nu de parf uscat. Daca e prea “prafos”, mai puneti un strop de apa. Trebuie sa rezulte un aluat gumos, care sa nu aiba in interior gaurele pline cu prafurile de la condimente.

Luati aluatul la framantat temeinic timp de 5 minute, pana ce sunteti multumiti de rezultat. Cautati sa-i dati o forma dreptunghiulara ca sa va fie usor la taiat, sa aveti bucatele frumoase. Apoi lasati-l acoperit sa se odihneasca 10 minute.

Seitan_aluat

In acest rastimp pregatiti apa in care va fierbe Seitanul. Curatati si taiati legumele bucatele, adaugati condimentele dorite, sare, ulei. Puneti apa la incalzit in oala cu presiune (e ok si intr-o oala normala, cu capac, insa oala trebuie sa fie mare, foarte incapatoare, de vreo 5 litri). Seitanul trebuie lansat in apa fierbinte, clocotinda!!!

Taiati Seitanul bucati asa cum doriti: cubulete, fasii, in functie de cum vreti sa-l gatiti ulterior. Cu cat taiati in bucati mai mari, cu atat va fierbe mai greu si va fi mai dificil de manevrat ulterior. Dupa ani de practica, am ajuns la concluzia ca dimensiunile optime pentru mine sunt de maxim latimea palmei, chiar mai mici. De asemenea, taiati in bucati nu prea groase, cam de 1-2 cm maxim.

Seitan_inainte de fierbere

Puneti aceste bucati in apa clocotita, asezati capacul si lasati sa fiarba. Daca folositi oala cu presiune, atunci 40 de minute sunt suficiente. Daca fierbeti intr-o oala normala, atunci va recomand calduros sa fierbeti 1 ora. Altfel Seitanul va iesi tare.

In timpul fierberii bucatile de Seitan se umfla foarte mult, cam de 4 ori in dimensiuni. Dupa ce le scoateti de la fiert ele se micsoreaza la jumatate. Cand le scoateti nu le presati de zeama. Zeama le da gust. Lasati-le sa se racoreasca bine, apoi puteti sa le preparati in fel si chip sau sa le pastrati pentru alta zi.

Seitan_dupa fierbere

Legumele pot fi aruncate pentru ca sunt extra fierte si nu mai au nimic in ele. In schimb zeama strecurati-o, pastrati-o si folositi-o la supe sau mancaruri.

Seitanul se pastraza in conditii bune la frigider timp de o saptamana daca il tineti in zeama in care a fiert (doar zeama, fara legume) sau in pungi bine inchise.

OBSERVATIA 1: Nu confundati Seitan cu bucatile de soia texturata sau cu granulele de soia de la noi! E cu totul altceva. Seitanul este superior calitativ, mult mai sanatos si mai gustos. In Ayurveda se considera ca soia este proteina vegetala de cea mai proasta calitate. Ea este foarte greu de prelucrat de organismul uman, contribuind la scaderea lui Agni si implicit la scaderea imunitatii. Soia texturata este considerata Tamasica fiind un produs puternic procesat pana ajunge la noi. In plus, soia din zilele noastre este, in vasta ei majoritate, din pacate, modificata genetic si imbibata de ierbicide. Asa ca, pentru cei care nu au intoleranta la gluten, Seitanul este o varianta mult mai sanatoasa si mai de calitate.

OBSERVATIA 2: Nu folositi la aluat condimente care nu sunt sub forma de pulberi foarte fine, cum sunt de exemplu verdeturile uscate mediteraneene. Mai bine le puneti in apa in care fierbe Seitanul.

OBSERVATIA 3: Pentru apa in care fierbe Seitanul am sugerat cateva ingrediente insa puteti pune ce doriti, ce va place. Puteti pune in apa doar sare si cateva prafuri de condimente la alegere. Cu cat mai multe cu atat mai bine. Insa nu adaugati Amchoor – va spun din experienta ca nu da un gust bun. Zeama obtinuta poate fi folosita ulterior pentru a face o supa sau un Curry.

Din punct de vedere Ayurvedic: Dr. Vasant Lad spune ca Seitanul este Tridoshic.

RETETE CU SEITAN

Seitan Masala – Masala din cubulete de Seitan

Seitan Pakoras – Pakoras din Gluten de Grau

Seitan Thoran – Sote din cuburi de Seitan

ALTE PAGINI SUGERATE

Seitan Pakoras

Seitan Pakoras

Ginger Garlic Paste

Ginger Garlic Paste

Iaurt proaspat obtinut in casa

Cum se face IAURT

Coconut Milk

Coconut Milk

Discussion

18 thoughts on “Seitan, carnea vegetariana – Cum se face

  1. Buna ziua!Este obligatorie sarea, atat in compozitie/aluat cat si in apa in care se fierbe?Multumesc de raspuns!Ma bucur nespus ca am descoperit acest minunat site! Doamne,cate retete si informatii minunate am gasit aici!Aveti tot respectul si aprecierea mea!Va multumesc!

    Posted by Panduru | 24 February 2016, 12:12 PM
    • Ziua buna! Multumesc frumos, ma bucur ca acest blog si-a mai gasit un sustinator❤
      Seitanul nu are nici un gust, deci un picut de sare ar fi necesara, insa se poate face foarte bine fara sare. Metoda de preparare nu depinde de sare absolut deloc. Fiecare foloseste cata sare vrea, in functie de gust.
      Spor la experimentat!

      Posted by cloudpearl | 25 February 2016, 2:07 PM
  2. Buna ziua,

    Se poate pastra seitanul si nefiert, eventual in congelator?

    Multumesc pentru raspuns

    Posted by Laurentiu | 23 December 2015, 6:47 PM
    • Se poate dar nu recomand. Produsele congelate isi pierd toata Prana (energia vitala). Seitanul preparat se poate pastra la rece 5 zile dupa care gustul incepe sa se altereze, desi inca mai e comestibil vreo 2 zile.

      Posted by cloudpearl | 29 December 2015, 11:55 AM
  3. E pe foc seitanul preparat dupa reteta voastra, s-a umflat frumusel si abia astept sa vad cum iese !🙂
    Nu am mai vazut si nici nu am gustat vreodata seitan, desi sunt vegetariana de aproape 3 ani, cred ca a venit momentul sa il incerc.
    Nu am folosir ghimbir, pentru inceput vreau sa vad cum iese fara ghimbir.
    O intrebare: cand am adaugat apa doar o parte din gluten s-a inchegat, am mai completat cu apa pana l-a cuprins pe tot (am pus undeva pe la 300 ml apa, poate chiar mai mult). Apoi l-am framantat mai bine de 5 minute dar nu am reusit sa obtin o pasta 100% uniforma, e asa cumva ca un cozonac, in unele zone e mai dens. Asa e normal sau credeti ca am gresit ceva? Am adaugat apa la temperatura camerei nu apa rece, oare sa fi gresit aici?
    Multumesc, va zic cum iese cand e gata🙂 Presimt totusi ca va iesi bine.

    Posted by Alexandra | 1 February 2015, 9:17 PM
    • A iesit bine zic eu. Si supa e delicioasa, seamana foarte bine cu supa de pui asa ca o s-o mancam cu taietzei.

      Posted by Alexandra | 1 February 2015, 10:20 PM
    • Perfect! Asta era cel mai important – sa-ti placa si sa fii multumita de rezultat🙂 Multumesc pentru ca ai impartasit cu noi experienta ta.

      Posted by cloudpearl | 2 February 2015, 6:52 AM
    • Buna Alexandra! Felicitari pentru curajul de a experimenta ceva nou!!! Nu e musai sa folosesti ghimbir, poti pune ce doresti tu.
      Cand framanti Seitanul NU trebuie sa obtii o pasta ci un fel de aluat poros, cam cum ai zis tu. N-are voie sa fie mai dens in unele locuri decat altele, ar trebui sa fie uniform. Apa la temperatura camerei e minunata. Faptul ca n-ai reusit sa inglobezi din prima absolut tot praful de Gluten cand ai turnat apa la inceput nu-i bai daca il iei bine la framantat dupa aia, asa cum se pare ca ai facut. Deci totul e perfect, continua sa experimentezi si o sa gasesti procedeul care functioneaza perfect pentru tine❤

      Posted by cloudpearl | 2 February 2015, 6:51 AM
  4. As modifica denumirea produsului avand in vedere ca in unele limbi inseamna diavol.

    Posted by Pofticiosul | 13 November 2014, 8:38 PM
    • Multumesc pentru sugestie. Ramane numele taman asa cum ii zice. Cei care au probleme cu asta si fac asocieri bolnave, n-au decat sa nu manance.

      Posted by cloudpearl | 13 November 2014, 9:52 PM
  5. 1) Hrana preparata termic de 2 ori genereaza tamas si nu mai are prana la fel ca si cea care e mai veche de 3 zile … e mai mult de umplut si pacalit stomacul;
    2) Soia texturata contine si substante cancerigene adaugate ulterior; nu contine prana, da o stare tulbure si greoaie, incarca si chiar blocheaza canalele corporale… tot de pacalit stomacul este; soia e mai buna facuta lapte, pasta, in paine, prajituri, etc avand ca materie prima boabele nemodificate genetic.

    Posted by Pofticiosul | 13 November 2014, 8:30 PM
    • 1. Corect dar fara legatura cu Seitanul. Metoda de obtinere a Seitanului (prin fierbere) nu inseamna preparare lui termica ci OBTINEREA lui. Nu este nicidecum tamas.
      2. Corect. De aceea acest blog nu sustine folosirea de soia texturata in alimentatie, asa cum am mentionat si intr-un mic articol.

      Posted by cloudpearl | 13 November 2014, 9:55 PM
  6. Buna! Multumim frumos pt reteta, arata minunat! Intrebare: spuneai ca nu ai manca/nu mananci soia texturata .. de ce? ce-i in neregula cu ea? … chiar nu stiu ..🙂 Multumesc frumos pt raspuns. Cele bune cu drag catre tine!!🙂

    Posted by Violeta | 2 April 2014, 4:37 PM
    • Buna Violeta! Multumesc si eu pentru comentariu si cuvintele frumoase.
      Soia este considerata in Ayurveda leguminoasa de cea mai slaba calitate, care se digera foarte greu. Deci din start produsele de soia sunt mai…inferioare ca sa zic asa.
      Soia texturata sub orice forma ar fi ea (granule, cuburi, snitele) este un produs considerat Tamasic pentru ca este puternic procesata. Ea are calitatea ca “usuca”, deci pertuba serios Vata. In plus, ingreuneaza foarte mult munca lui Agni, focul digestiv.
      E normal sa nu stii, pentru ca mai toata lumea o ridica-n slavi si se bazeaza pe soia in perioadele de post. Toate produsele vegetariene din comert gen carnati, salam, piftele etc se fac pe baza de soia granulata/texturata.

      Posted by cloudpearl | 2 April 2014, 5:26 PM
  7. Multumesc pentru informatia data, extraordinara.

    Posted by silvia | 6 June 2013, 3:59 PM
  8. mama cate ingrediente!! si cu atata piper, paprika si ghimbir nu iese prea picanta? oricum faina idee, desi mie nu-mi lipseste absolut deloc carnea de un an de cand sunt vegetariana….si nici ouale…iar cu lactatele oricum nu prea ma impacam eu…anyway cred ca merita incercata reteta

    Posted by Simona | 13 April 2013, 12:36 AM
    • Simona, ingredientele sunt optionale, asa cum am si precizat in reteta. Fiecare pune ce si cat doreste. Esti foarte norocoasa ca nu duci lipsa carnii, insa altii nu sunt asa si au nevoie de proteina care sa aduca a carne. Depinde de persoana. Aceasta reteta li se adreseaza celor care vor sa devina vegetarieni si au nevoie de asa ceva.

      Posted by cloudpearl | 13 April 2013, 11:34 AM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: