Condimente si ierburi

Anason Stelat

O lista a condimentelor folosite frecvent in bucataria ayurvedica. Lista poate parea lunga si plina de necunoscute, insa incercati cate un condiment odata, jucandu-va cu felul in care el imbogateste gustul mancarii, punand mai mult sau mai putin, pana ajungeti sa ii depistati cu usurinta aroma si sa distingeti prezenta lui in felurile de mancare.

Din punct de vedere Ayurvedic (Ayurveda este sistemul medical indian cu o traditie de 5000 de ani) condimentele regleaza apetitul si dau putere focul digestiv (Agni), curata Srotas (canale subtile din corp), indeparteaza Ama (toxinele, impuritatile) si sustin activitatea mentala. Condimentele sunt folosite in hrana si pentru a indeparta senzatia de greutate in corp, pentru a impiedica formarea excesiva de gaze si pentru a usura digestia.

Adrak (Ghimbir) – proaspat si pulbere

Ajmood (Patrunjel verde) – proaspat

Ajwain – seminte si pulbere

Amchoor – pulbere

Anardana – seminte si pulbere

Anason stelat – intreg

Dagi mirch (Paprika) – pulbere

Dalchini (Scortisoara)– betigase si pulbere

Dana Methi (Schinduf) – seminte

Dhania (Coriandru) – seminte si pulbere, proaspat daca aveti de unde

Elaichi (Cardamon verde) – pastai si pulbere

Galangal – pulbere

Haldi (Turmeric) – pulbere

Hari mirch (Chilli verde) – proaspat

Hing sau Asafoetida – pulbere

Imli (Tamarind) – pastaie sau pasta

Jaiphal (Nucsoara) – pulbere

Jeera (Chimion) – seminte si pulbere

Kali mirch (Piper negru) – boabe si pulbere

Kalonji sau Nigella (Negrilica) – seminte

Karipatta (Frunze de curry) – frunze uscate

Kesar (Sofran) – fire

Lal mirch (Chilli rosu) – proaspat, uscat, pulbere si fulgi

Lasun (Usturoi) – proaspat, verde, fulgi si pulbere

Lavang (Cuisoare) – intregi si pulbere

Nariyal (Nuca de cocos) – razuita si uscata

Pippali (Piper lung) – pulbere

Podina (Menta) – uscata sau proaspata

Rai (Mustar) – boabe

Saunf  (Fenicul) – seminte si pulbere

Sowa (Marar) – proaspat si seminte

Tamarind

Tejpata (Frunze de dafin) – frunze uscate

Til (Susan) – seminte

Tulsi (Busuioc) – proaspat

Discussion

14 thoughts on “Condimente si ierburi

  1. Hello. Am citit articolul si mi s-a parut foarte util. Sunt o mare iubitoare de mancare indiana.Am gasit un magazin online care chiar are produse de calitate ( am incercat si alte inainte, dar am fost usor dezamagita de caliatea si mirosul mirodenilor) Recomand cu incredere http://taramulcondimentelor.ro/

    Posted by anca | 15 April 2016, 12:50 PM
    • Buna Anca! Multumesc pentru link. Se pare ca intr-adevar, au unele produse la preturi foarte bune, cum e cardamonul. IN schimb sunt destul de slab aprovizionati in ce priveste gama de condimente. Depinde ce pretentii/dorinte ai. Cine stie, poate se mai dezvolta cu timpul.

      Posted by cloudpearl | 26 April 2016, 5:23 PM
  2. Mulțumesc frumos! Nu sunt chiar deasupra aragazului, dar o să le mut undeva cât mai departe. Știți cumva de unde pot lua borcănele închise la culoare? Eu n-am reușit să găsesc pe Google.

    Posted by Alina | 8 August 2014, 1:55 PM
    • Pai eu am luat de la Elemental.ro unde au o multime de borcanele pe care ei le recomanda pt pastrarea diferitelor creme si sampoane (sunt un site cu produse cosmetice🙂 Dar cred ca mai poti gasi si pe la diferite magazine de oale si ulcele, castroane si farfurii.

      Posted by cloudpearl | 8 August 2014, 3:04 PM
  3. Cum se păstrează cel mai bine condimentele? Eu le țin în borcănele cu capace de metal.

    Posted by Alina | 2 August 2014, 7:02 PM
    • E perfect asa. Daca sunt inchise la culoare e si mai bine. De asemenea, ar fi bine sa nu stea la Soare si nici deasupra aragazului, din cauza aburilor.

      Posted by cloudpearl | 8 August 2014, 1:22 PM
  4. draga cloudpearl,
    atat mustarul cat si ardeiul iute au “energie” fierbinte. crezi insa ca mustarul e mai putin fierbinte decat ardeiul si mai putin daunator pt tipologia vata? sau sunt cam la fel?
    mercic!

    Posted by bea | 27 June 2014, 5:19 PM
    • Nici un condiment nu este daunator tipologiei Vata. De fapt exista unul singur (conform lui Vasant Lad): chimenul – cel de la noi, romanesc, care e altceva decat chimionul.
      Daunator pentru tipologia Vata este excesul, pe care persoanele Vata sau cu perturbari de tip Vata il adora!
      Asadar, atat ardeiul iute cat si mustarul sunt foarte foarte bune pentru Vata, insa nu in exces.

      Posted by cloudpearl | 3 July 2014, 5:48 PM
  5. Buna, exista retete in care folosesc curry praf, iar altele in care folosesc frunze de curry (uscate). Mi se pare ca nu e nici o legatura intre ele ca si gust. Sunt preparate/ uscate/ procesate in mod diferit sau mi se pare mie ca nu au legatura unele cu altele (praf versus frunze uscate)? Multumesc.

    Posted by ema | 30 July 2013, 5:08 PM
    • Buna intrebare: cuvantul CURRY poate insemna 3 lucruri:
      1. frunzele de Curry care se folosesc proaspete sau uscate si dau un gust faorte bun la orice mancare
      2. un fel de mancare numit Curry – vezi sectiunea Feluri Principale de la Index Retete
      3. Pulberea de Curry sau Curry Powder care nu are nimic in comun cu frunzele de Curry. Arareori intalnim in vreun amestec indian de condimente frunzele de Curry. Deci Curry Powder NU este o pulbere din frunzele de Curry. Curry Powder este un amestec de condimente inventat de englezi pe vremea ocupatiei Indiei si contine turmeric, coriandru, piper, chilli etc

      Posted by cloudpearl | 30 July 2013, 5:45 PM
  6. buna, si de unde le pot cumpara? se gasesc toate in magazinele naturiste?

    Posted by tabita | 12 July 2013, 2:32 PM
    • Unele se gasesc la Plafaruri: coriandru, turmeric, cardamon, mustar, scortisoara batoane si pulbere, ghimbir pulbere, nucsoara. Altele le poti gasi la supermarketuri: turmeric, sofran, piper, ghimbir proaspat, chilli verzi. Iar altele mai speciale se gasesc la magazine dedicate condimentelor ori alimentelor indiene (vezi Adrese pentru Ingrediente din stanga paginii): jeera, tamarind, ajwain etc.

      Posted by cloudpearl | 12 July 2013, 2:36 PM
  7. Buna,
    @ Hing: care varianta este indicata a fi cumparata: cea praf sau “originalul”? Am vazut ambele variante si nu stiam exact care din ele e cea mai potrivita. Multumesc.

    Posted by ema | 23 June 2013, 2:58 PM
    • Ciau Ema! Pe scurt, Hingul sub forma de amestec (cu faina de orez si altele) este mult mai bland si mai putin agresiv. Si in plus isi face treaba foarte bine (blocheaza formarea excesiva de gaze). Cel “original” este ingrozitor de tare si trebuie pastrat departe de alte alimente chiar si daca e tinut intr-un vas cu capac – miroase excesiv de puternic si deloc placut. In plus, acaesta varianta strong este mult prea agresiva si pentru organism.

      Posted by cloudpearl | 23 June 2013, 3:22 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: