O lista a condimentelor folosite frecvent in bucataria ayurvedica. Lista poate parea lunga si plina de necunoscute, insa incercati cate un condiment odata, jucandu-va cu felul in care el imbogateste gustul mancarii, punand mai mult sau mai putin, pana ajungeti sa ii depistati cu usurinta aroma si sa distingeti prezenta lui in felurile de mancare.
Din punct de vedere Ayurvedic (Ayurveda este sistemul medical indian cu o traditie de 5000 de ani) condimentele regleaza apetitul si dau putere focul digestiv (Agni), curata Srotas (canale subtile din corp), indeparteaza Ama (toxinele, impuritatile) si sustin activitatea mentala. Condimentele sunt folosite in hrana si pentru a indeparta senzatia de greutate in corp, pentru a impiedica formarea excesiva de gaze si pentru a usura digestia.
Adrak (Ghimbir) – proaspat si pulbere
Ajmood (Patrunjel verde) – proaspat
Ajwain – seminte si pulbere
Amchoor – pulbere
Anardana – seminte si pulbere
Anason stelat – intreg
Dagi mirch (Paprika) – pulbere
Dalchini (Scortisoara)– betigase si pulbere
Dana Methi (Schinduf) – seminte
Dhania (Coriandru) – seminte si pulbere, proaspat daca aveti de unde
Elaichi (Cardamon verde) – pastai si pulbere
Galangal – pulbere
Haldi (Turmeric) – pulbere
Hari mirch (Chilli verde) – proaspat
Hing sau Asafoetida – pulbere
Imli (Tamarind) – pastaie sau pasta
Jaiphal (Nucsoara) – pulbere
Jeera (Chimion) – seminte si pulbere
Kali mirch (Piper negru) – boabe si pulbere
Kalonji sau Nigella (Negrilica) – seminte
Karipatta (Frunze de curry) – frunze uscate
Kesar (Sofran) – fire
Lal mirch (Chilli rosu) – proaspat, uscat, pulbere si fulgi
Lasun (Usturoi) – proaspat, verde, fulgi si pulbere
Lavang (Cuisoare) – intregi si pulbere
Nariyal (Nuca de cocos) – razuita si uscata
Pippali (Piper lung) – pulbere
Podina (Menta) – uscata sau proaspata
Rai (Mustar) – boabe
Saunf (Fenicul) – seminte si pulbere
Sowa (Marar) – proaspat si seminte
Tamarind
Tejpata (Frunze de dafin) – frunze uscate
Til (Susan) – seminte
Tulsi (Busuioc) – proaspat
Hello. Am citit articolul si mi s-a parut foarte util. Sunt o mare iubitoare de mancare indiana.Am gasit un magazin online care chiar are produse de calitate ( am incercat si alte inainte, dar am fost usor dezamagita de caliatea si mirosul mirodenilor) Recomand cu incredere http://taramulcondimentelor.ro/
Buna Anca! Multumesc pentru link. Se pare ca intr-adevar, au unele produse la preturi foarte bune, cum e cardamonul. IN schimb sunt destul de slab aprovizionati in ce priveste gama de condimente. Depinde ce pretentii/dorinte ai. Cine stie, poate se mai dezvolta cu timpul.
Mulțumesc frumos! Nu sunt chiar deasupra aragazului, dar o să le mut undeva cât mai departe. Știți cumva de unde pot lua borcănele închise la culoare? Eu n-am reușit să găsesc pe Google.
Pai eu am luat de la Elemental.ro unde au o multime de borcanele pe care ei le recomanda pt pastrarea diferitelor creme si sampoane (sunt un site cu produse cosmetice 🙂 Dar cred ca mai poti gasi si pe la diferite magazine de oale si ulcele, castroane si farfurii.
Cum se păstrează cel mai bine condimentele? Eu le țin în borcănele cu capace de metal.
E perfect asa. Daca sunt inchise la culoare e si mai bine. De asemenea, ar fi bine sa nu stea la Soare si nici deasupra aragazului, din cauza aburilor.
draga cloudpearl,
atat mustarul cat si ardeiul iute au “energie” fierbinte. crezi insa ca mustarul e mai putin fierbinte decat ardeiul si mai putin daunator pt tipologia vata? sau sunt cam la fel?
mercic!
Nici un condiment nu este daunator tipologiei Vata. De fapt exista unul singur (conform lui Vasant Lad): chimenul – cel de la noi, romanesc, care e altceva decat chimionul.
Daunator pentru tipologia Vata este excesul, pe care persoanele Vata sau cu perturbari de tip Vata il adora!
Asadar, atat ardeiul iute cat si mustarul sunt foarte foarte bune pentru Vata, insa nu in exces.
Buna, exista retete in care folosesc curry praf, iar altele in care folosesc frunze de curry (uscate). Mi se pare ca nu e nici o legatura intre ele ca si gust. Sunt preparate/ uscate/ procesate in mod diferit sau mi se pare mie ca nu au legatura unele cu altele (praf versus frunze uscate)? Multumesc.
Buna intrebare: cuvantul CURRY poate insemna 3 lucruri:
1. frunzele de Curry care se folosesc proaspete sau uscate si dau un gust faorte bun la orice mancare
2. un fel de mancare numit Curry – vezi sectiunea Feluri Principale de la Index Retete
3. Pulberea de Curry sau Curry Powder care nu are nimic in comun cu frunzele de Curry. Arareori intalnim in vreun amestec indian de condimente frunzele de Curry. Deci Curry Powder NU este o pulbere din frunzele de Curry. Curry Powder este un amestec de condimente inventat de englezi pe vremea ocupatiei Indiei si contine turmeric, coriandru, piper, chilli etc
buna, si de unde le pot cumpara? se gasesc toate in magazinele naturiste?
Unele se gasesc la Plafaruri: coriandru, turmeric, cardamon, mustar, scortisoara batoane si pulbere, ghimbir pulbere, nucsoara. Altele le poti gasi la supermarketuri: turmeric, sofran, piper, ghimbir proaspat, chilli verzi. Iar altele mai speciale se gasesc la magazine dedicate condimentelor ori alimentelor indiene (vezi Adrese pentru Ingrediente din stanga paginii): jeera, tamarind, ajwain etc.
Buna,
@ Hing: care varianta este indicata a fi cumparata: cea praf sau “originalul”? Am vazut ambele variante si nu stiam exact care din ele e cea mai potrivita. Multumesc.
Ciau Ema! Pe scurt, Hingul sub forma de amestec (cu faina de orez si altele) este mult mai bland si mai putin agresiv. Si in plus isi face treaba foarte bine (blocheaza formarea excesiva de gaze). Cel “original” este ingrozitor de tare si trebuie pastrat departe de alte alimente chiar si daca e tinut intr-un vas cu capac – miroase excesiv de puternic si deloc placut. In plus, acaesta varianta strong este mult prea agresiva si pentru organism.