Anardana

anardana pulbere

Anardana sunt semintele unei specii de rodie salbatica care creste in Himalaya si care este mult prea acra pentru a putea fi consumata ca atare. Aceste seminte se curata de pulpa, se usuca la Soare si apoi se macina.

Pulberea care rezulta are un gust dulce-acrisor-astringent cu o nota fructata si se foloseste la condimentarea mancarurilor in India si Pakistan. Aceasta pulbere este usor lipicioasa din cauza resturilor de pulpa care raman pe samburi. In India, samburii acestia de rodie sunt foarte indragiti fiind consumati ca snack de copii si adulti. Au un gust placut si sunt usor crocanti.

Anardana este folosita in mancaruri pentru a da o nota de acru, asa cum ar fi folosite lamaile. Insa Anardana se foloseste in special iarna sau in zonele unde lamaile sau lime nu cresc. Din punct de vedere al utilizarii ei, Anardana este asemanatoare cu Amchur (pulberea din coaja uscata de Mango verde), insa gustul totusi difera destul de mult.

Anardana este foarte placuta la gust si exista multe feluri de mancare la care se foloseste, atat pentru aroma cat si datorita proprietatilor sale de ingrosare (de aceea se foloseste si la Chutney-uri = sosuri indiene). Ea se poate adauga in aproape orice mancaruri din legume si leguminoase, care au nevoie sa fie echilibrate de un gust acrisor.

Anardana se foloseste atat sub forma de seminte, care se adauga in Tarka (ca si semintele de chimen sau mustar), in prima etapa a prepararii hranei, cat si ca pulbere.

Anardana seminte

In India se stie ca acest condiment are si proprietati curative, fiind apreciat pentru felul in care ajuta in tot felul de boli ale ficatului. Se foloseste de asemenea contra anemiei si amelioreaza problemele date de reumatism. Alte probleme de sanatate in care s-au observat efecte benefice sunt: stari de greata, febra, probleme ale ochilor, insomnie. Semintele de rodie sunt bogate in antioxidanti, fibre, vitamina K si C si minerale precum fier, cupru, fosfor si potasiu.

In India exista un preparat numit Anardana Goli care este un amestec de condimente (printe care si Anardana) modelat sub forma de bilute mici, care se iau dupa masa intrucat ajuta digestia, indeparteaza disconfortul dat de balonare si improspateaza gura.

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: