Elaichi (Cardamon verde)

Alte denumiri:  Chhoti Elachi, Illaichi, Elaychi

Exista doua tipuri de Cardamon: verde si maro/negru. Cardamonul verde arata la exterior ca o pastaie verzuie micuta. Desi ambele tipuri de Cardamon sunt folosite in bucataria indiana, varietatea maro este aproape exclusiv folosita pentru a prepara amestecuri de condimente (pulberi). Cardamonul maro se gaseste la noi la unele magazine de specialitate.

Cardamonul verde are un gust foarte placut, putin picant si aromat, cu usoare nuante de camfor si citrice.

Este mult folosit la indieni, atat la mancaruri dar mai ales la dulciuri. Se foloseste si pentru a face pilaf (Pulav sau Pulao). De asemenea, este intotdeauna folosit in Chai.

Cardamonul este cotat ca cel mai scump condiment, dupa Sofran. Insa se foloseste cate putin, asa incat un pachetel de 50 de grame de cardamon macinat va fi consumat cam in interval de 3 luni (daca il folositi frecvent) sau chiar mai mult.

Si el este adjuvant in digestie, iar in plus lupta contra infectiilor atat de la nivelul gurii cat si de pe parcursul cailor respiratorii.

Din punct de vedere Ayurvedic: VK- P+usor (adica echilibreaza/scade Vata si Kapha si mareste/agraveaza foarte usor Pitta). Cum va ajuta aceasta informatie? Simplu: persoanele cu predominanta Vata si Kapha (in corpul fizic, emotii si mental) pot folosi Cardamon foarte frecvent, zilnic, in vreme ce persoanele cu predominanta Pitta ar trebui sa-l foloseasca cu moderatie intrucat pentru ei Cardamonul in exces duce la dezechilibre, adica da nastere la boli.

Elaichi este un condiment principal pentru digestie. Este foarte folositor pentru: indigestie, indigestie acida, malabsorbtia nutrientilor, probleme ale stomacului, raceli, gripe, astm, bronsita, raguseala, pierderea simtului gustului, dureri de cap, tulburari biliare, urinare involuntara.

Reduce Kapha din plamani si stomac, iar daca e folosit impreuna cu lapte (in Mint Chai de exemplu) scade formarea de depozite Kapha. Stimuleaza mintea, detoxifica cafeina din cafea (adaugati doua pastai intregi de Cardamon verde la o ceasca/cana de cafea), calmeaza Vata (gazele) din colon. Cei cu tulburari grave de tip Pitta (ulcere, sangerari) trebuie sa-l foloseasca doar ocazional.

Elaichi este Sattvic, deci da claritate si bucurie.

CATEVA RETETE IN CARE SE FOLOSESTE CARDAMONUL VERDE

Kerala Garam Masala

Kerala Garam Masala

Orez cu scortisoara si cardamon

Cinnamon Cardamom Rice – Orez aromat cu Scortisoara si Cardamon

Cardamom Almond Cookies

Cardamom Almond Cookies

Prajitura cu branza de vaci

Milk Cake – Prajitura cu Branza de vaci

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: