Alte denumiri: Chhoti Elachi, Illaichi, Elaychi
Exista doua tipuri de Cardamon: verde si maro/negru. Cardamonul verde arata la exterior ca o pastaie verzuie micuta. Desi ambele tipuri de Cardamon sunt folosite in bucataria indiana, varietatea maro este aproape exclusiv folosita pentru a prepara amestecuri de condimente (pulberi). Cardamonul maro se gaseste la noi la unele magazine de specialitate.
Cardamonul verde are un gust foarte placut, putin picant si aromat, cu usoare nuante de camfor si citrice.
Este mult folosit la indieni, atat la mancaruri dar mai ales la dulciuri. Se foloseste si pentru a face pilaf (Pulav sau Pulao). De asemenea, este intotdeauna folosit in Chai.
Cardamonul este cotat ca cel mai scump condiment, dupa Sofran. Insa se foloseste cate putin, asa incat un pachetel de 50 de grame de cardamon macinat va fi consumat cam in interval de 3 luni (daca il folositi frecvent) sau chiar mai mult.
Si el este adjuvant in digestie, iar in plus lupta contra infectiilor atat de la nivelul gurii cat si de pe parcursul cailor respiratorii.
Din punct de vedere Ayurvedic: VK- P+usor (adica echilibreaza/scade Vata si Kapha si mareste/agraveaza foarte usor Pitta). Cum va ajuta aceasta informatie? Simplu: persoanele cu predominanta Vata si Kapha (in corpul fizic, emotii si mental) pot folosi Cardamon foarte frecvent, zilnic, in vreme ce persoanele cu predominanta Pitta ar trebui sa-l foloseasca cu moderatie intrucat pentru ei Cardamonul in exces duce la dezechilibre, adica da nastere la boli.
Elaichi este un condiment principal pentru digestie. Este foarte folositor pentru: indigestie, indigestie acida, malabsorbtia nutrientilor, probleme ale stomacului, raceli, gripe, astm, bronsita, raguseala, pierderea simtului gustului, dureri de cap, tulburari biliare, urinare involuntara.
Reduce Kapha din plamani si stomac, iar daca e folosit impreuna cu lapte (in Mint Chai de exemplu) scade formarea de depozite Kapha. Stimuleaza mintea, detoxifica cafeina din cafea (adaugati doua pastai intregi de Cardamon verde la o ceasca/cana de cafea), calmeaza Vata (gazele) din colon. Cei cu tulburari grave de tip Pitta (ulcere, sangerari) trebuie sa-l foloseasca doar ocazional.
Elaichi este Sattvic, deci da claritate si bucurie.
CATEVA RETETE IN CARE SE FOLOSESTE CARDAMONUL VERDE
Comments are closed.