Adrak (Ghimbir)

Alte denumiri: Adrak (proaspat), Sonth sau Sonti (pulbere)

Ghimbirul proaspat are un miros placut, citric si refreshisant, iar la gust este picant si are o nota de lamaie.

In alimentatia indiana ghimbirul este folosit proaspat. Exista si exceptii: la prepararea amestecurilor de condimente uscate (Masalas) si la maiaua pentru Pakoras, precum si la cateva dulciuri, se foloseste ghimbir pulbere. Ghimbir proaspat se gaseste mai peste tot si la noi, la preturi foarte mici. O radacina de ghimbir ramane proaspata si poate fi folosita mai multe saptamani, chiar daca e lasata pe masa din bucatarie. Observatia personala este ca Ghimbirul este mai bun si mai parfumat proaspat, si cu cat ii creste longevitatea la stat in camara , cu atat devine mai atzos.

Evident, proprietatile digestive ale Ghimbirului sunt deja arhicunoscute si la noi. El este folosit in aproape toate felurile de mancare indiene, ca e vorba de Rasam (supe), de Chutney (sosuri) sau de Curry, precum si in ceaiuri.

Ghimbirul proaspat tocat impreuna cu cativa catei de usturoi si amestecat cu foarte putin ulei si sare formeaza o pasta pe care o puteti pastra la frigider intr-un borcanel timp de 2 saptamani si din care se ia cate putin si pune la orice mancare. Aceasta este o combinatie foarte utila pe timpul iernii pentru ca mareste focul interior si tine racelile departe.

Din punct de vedere Ayurvedic: VK- P+ (adica echilibreaza/scade Vata si Kapha si mareste/agraveaza Pitta – sub forma de pulbere). Cum va ajuta aceasta informatie? Simplu: persoanele cu predominanta Vata si Kapha (in corpul fizic, emotii si mental) pot folosi Adrak foarte frecvent, zilnic, in vreme ce persoanele cu predominanta Pitta ar trebui sa se abtina sau sa foloseasca foarte rar (in nici un caz vara) intrucat pentru ei Adrak (sub forma de pulbere) duce la dezechilibre, adica da nastere la boli.

Adrak este cu adevarat un remediu miraculos, pentru ca are atat de multe proprietati vindecatoare. A fost numit “remediul universal”. Daca este luat cu sare de roca reduce Vata, daca este luat cu zahar candel reduce Pitta, iar daca e luat cu miere scade Kapha.

Ghimbirul, datorita proprietatilor sale “incalzitoare” este foarte recomandat tipologiilor Vata si Kapha pe tot timpul anului, cu o usoara scadere in dozaj pe perioada verii. Persoanele cu probleme tip Pitta (ulcere, sangerari, febra, boli inflamatorii de piele, etc) nu trebuie sa foloseasca ghimbir uscat/pulbere vara.

Adrak este folosit in cazuri de: balonari, gaze, indigestie, lipsa poftei de mancare, colici, raceli, gripe, tuse, laringita, artrita, dureri reumatice cronice, lesinuri, delir, boli de inima, constipatie, senzatie de voma, febra, dureri de cap, mareste memoria, indeparteaza blocajele din vasele de sange.

El este folosit si se ragaseste in numeroase preparate cu efecte terapeutice si de aceea indienii il folosesc zilnic in alimentatie, iar de curand si Occientul i-a recunoscut proprietatile facandu-l disponibil in mai toate supermarketurile si magazinele naturiste.

Adrak este cel mai Sattwic (pur spiritual) dintre toate condimentele.

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: