Alte denumiri: Jira, Jiraka, Zeera
Din punct de vedere Ayurvedic: VKP= (adica echilibreaza toate cele trei Doshe: Vata, Pitta si Kapha). Deci este un condiment recomandat tuturor, indiferent de constitutia Ayurvedica. Este unul din putinele condimente pe care Pitta le poate consuma fara a fi perturbata.
Excelent pentru digestie, contra balonarii si gazelor, contra durerilor abdominale. Este un bun diuretic.
Se foloseste in mai toate felurile de mancare, inclusiv la bauturi, in afara de dulciuri. Folosit in paine, ajuta la digerarea ei mai usoara. Se recomanda si in cazurile in care ati mancat prea mult sau ati consumat mancare grea. Recomandare calduroasa: imprieteniti-va cu Chimionul! Este de mare ajutor in tot felul de probleme. Exista pe acest blog multe feluri de mancare si remedii ayurvedice care folosesc chimionul.
OBSERVATIE: Jeera este un alt condiment decat chimenul cu care noi suntem obisnuiti. Chimenul care se gaseste la noi prin toate magazinele (si care este raspandit ca utilizare in intreaga Europa) este de fapt chimen salbatic numit in engleza “caraway”. Acesta NU este deloc bun pentru persoanele Vata, fiind si singurul condiment nerecomandat pentru ei. Este ok doar ocazional pentru Pitta, in schimb este potrivit persoanelor cu predominanta Kapha.
Pe indianfood.ro Nigella și Black Cumin sunt două chestii diferite. Chiar azi mi-am dat seama că atunci când am comandat prima dată chimion n-am fost prea atentă și am luat Black Cumin și cu el am gătit totul până acum. XD Și tot din el am ronțăit și în ACEA primă zi a lunii și m-a făcut bine. :)) Ori o fi și ăsta bun, ori autosugestia și-a făcut treaba de minune. 😛
Intr-adevar, cei de la IndianFood cunosc diferenta. Nigella zisa si Kalonji zisa si seminte de ceapa neagra sunt CU TOTUL ALTCEVA decat decat chimionul negru.
Chimionul negru este cunoscut ca Black Cumin sau Kara Zeera sau Shahi Jeera si este altceva decat Jeera (chimionul) simplu, desi sunt inrudite. Are alt gust dect Jeera dar are proprietati asemanatoare, deci n-a fost vorba de autosugestie. In schimb Black Cumin e mai scump decat Jeera…. Si in India e folosit mai cu discretie, mai asa…de fason, de presarat pe deasupra 🙂 Are o aroma placuta, pe cand Jeera e mai intens.
As vrea sa te rog sa-mi explici ce diferenta este intre jeera si chimenul negru , si daca ai retete cu acest chimen negru .
Multumesc pt tot efortul tau
Multumesc !
Buna Geo! Am un articol scris de vreo 2 ani (dar nepublicat) despre diferentele dintre chimen, chimion, chimen negru si chimen salbatic. Pana la urma o sa-l public pentru ca exista neclaritati mari la noi in tara – e normal.
Dar pe scurt lucrurile stau asa: Jeera = chimion si e indicat la cam 90% din retetele de pe blog si nu e deloc negru la culoare, iar “chimenul negru” este de fapt Nigella sau Kalonji (si e o samanta neagra ca taciunele) care e un ingredient de baza in reteta Namak Paare, dar si in amestecul de 5 condimente numit Panch Phoran – ambele publicate pe blog. Nigella merge foarte bine sa fie folosita in Tarka la orice mancaruri de cartofi, varza sau conopida. E delicios si in snacksuri gen saratele sau presarat peste placinte sarate. L-am recomandat si la reteta de Kulcha…